Čas a strach hrajú proti pacientovi. Aj pri žilovom ochorení

Chronické žilové ochorenie je progresívne, má prognózu k zhoršeniu. Informoval o tom angiológ, Doc. MUDr. František Žernovický.

18.08.2014 06:00
debata
... a takto vyzerajú zdravé nohy. Foto: SHUTTERSTOCK
zdravé nohy ... a takto vyzerajú zdravé nohy.

Dodal, že nie každého pacienta sa to týka. Existuje veľké percento tých, ktorí varixy majú a sú úspešne liečení. “Krv sa drénuje smerom k srdcu späť dvoma systémami. Jeden je hlboký a druhý povrchový. Hlboký odvádza asi 90 percent krvi, povrchový desať. V systémoch funguje žilová chlopňa, ktorá usmerňuje tok krvi smerom k srdcu. Ak fungovať prestane, dochádza k rozšíreniu žily a vznikajú varixy,” objasnil lekár. Pripomeňme, že varixy sa prejavia na koži roztiahnutými, pod kožou presvitajúcimi modrasto fialkovými pleteninami.

O tom, prečo vznikajú, sa veľa diskutuje. Pacienti majú podľa Žernovického slov látky či molekuly prítomné na vnútornej výstelke žilovej steny, ktoré priťahujú bielu krvinku. Tá sa prilepuje, spomaľuje svoj tok, nalepí sa na cievnu stenu, vypustí svoj agresívny aparát a uhynie. Deje sa to pri každom zápale, napríklad pri angíne, zápale žlčníka či pľúc. “Biele krvinky sú obranné. Prichádzajú, aby zachránili situáciu. Otázkou však je, prečo napádajú telu vlastný systém, ktorý je v našom prípade žilové riečisko,” skonštatoval Žernovický.

Vysvetlil tiež, že žilová chlopňa je jemnučká membrána, ktorá sa pri pohybe krvi uzatvára a znova otvára a prepúšťa krv smerom k srdcu. Ak prestane chlopňa plniť svoju funkciu, krv prúdi dvoma smermi. Spočiatku si začervenanie či opuchy pacient nevšíma, ale čím dlhšie stav trvá a čím dlhšie je pacient neliečený, tým väčšia je miera refluxu na končatine.

Skupina lekárov robila na Slovensku jedinečný skríningový sonografický program. Vyšetrili viac ako 180 farmaceutov, 60 praktických lekárov, viac ako 140 pracovníkov bánk a viac ako 100 pracovníkov textiliek. “Výsledkom sme boli prekvapení. Nikto z nás nečakal také zlé a vysoké čísla,” povedal Žernovický. Spresnil, že až 72 percent pacientov má nejakú formu chronickej žilovej insuficiencie a tých, ktorí majú tzv. pavúčkové žily, (estetický problém, o ktorom sa bežne hovorí), je len 19 percent. Žernovický spresnil, že to, že má človek pavúčkové žily, ešte neznamená, že nemá aj hlboký reflux.

U 55 percent pacientov objavili varixy, ktoré vyžadujú liečbu a až u 27 percent pacientov prítomný reflux buď do veľkej alebo malej skrytej žily, čo sú dva kmene, ktoré odvádzajú krv z končatiny. Pacient, ktorému lekár oznámi diagnózu reflux , sa častokrát chce operácii vyhnúť. Pretože napriek tomu, že lekár sa ho bude snažiť operovať minimálne invazívne, operácia je spojená s práceneschop­nosťou.

Pri chronickom žilovom ochorení býva rozhodujúca liečba reálnym liekom. Vynikajúcou modalitou je aj skleroterapia, tá však musí byť prevedená pod sonografickou kontrolou.

Lekári dnes využívajú aj rádiofrekvenčnú abláciu. Táto metodika je unikátna v tom, že lekári pália len poškodenú žilu a nemusia poškodiť kryt nad ňou, pričom pacient je pri plnom vedomí. Celý výkon prebieha z jedného vpichu v oblasti nad alebo pod kolenom v mieste, kde je koniec refluxu. “Ošetrujeme vždy len poškodenú časť žily,” upozornil angiológ.

Alternatívou je aj laser Biolitecu. Ide o najnovšie laserové vlákno, ktoré páli s dvoma fokusmi. Výkon je tým pádom presnejší a šetrnejší. Pacient je desať minút po operácii mobilný a na druhý deň schopný pracovať.

Ako ďalej informoval zo svojej praxe lekár Žernovický, existuje mnoho rodín, v ktorých sú už varixy tzv. tradíciou. Deti vedia o babkinom vrede predkolenia a tiež, že otec bol dvakrát operovaný na nohu. V takých prípadoch býva “vyhliadka pacienta” jasná a nie je na mieste “pchať hlavu do piesku”. Strach a čas totiž hrajú proti pacientovi. “Častokrát príde pacient s formou, ktorá vyzerá ako pokročilá. No niekedy sa dá veľmi elegantne vyriešiť skleroterapiou, pričom operácia ani nie je nutná,” presviedča lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #varixy #chronické žilové ochorenie #žilová chlopňa #biele krvinky #žilový reflux