KRV nemocniciam stále chýba!

Prečo je práve hmotnosť 50 kg tou magickou hranicou, od ktorej môže človek darovať krv? Je to jednoduché: Množstvo krvi kolujúcej v tele závisí od hmotnosti človeka. Obyčajne je to 8 % jeho hmotnosti. Ľudia, ktorí menej vážia, majú aj menej krvi. Päťdesiatkilová hranica je pri odbere 450 ml krvi bezpečná pre jej darcu.

24.08.2014 06:00
krv, darovanie krvi, darcovstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zázračnosť ľudskej krvi, jej krásnu červenú farbu, schopnosť pomôcť chorým i jej omladzujúce účinky si ľudia všimli už v dávnej minulosti. Pochopili, že krv unikajúca z tela raneného zvieraťa alebo človeka vážne ohrozuje život. Verili v jej nadprirodzenú silu, preto Rimania pili krv svojich gladiátorov. Koncom 16. a začiatkom 17. storočia sa čachtická pani Alžbeta Báthoryová údajne „kúpala“ v krvi mladých panien. Asi verila v omladzujúcu funkciu krvi plnej hormónov, čo nemuselo byť ďaleko od pravdy. Defibrináciou krvi (zbavovaním bielkovinových vlákien spôsobujúcich zrážanie krvi) sa totiž získa krvné sérum, a to je základom niektorých kozmetických výrobkov.

Prvý dokázateľne podložený odber krvi sa uskutočnil v roku 1665, keď Angličan Richard Lower spojil krčné tepny dvoch psov. Prvú transfúziu krvi človeku vykonal lekár francúzskeho kráľa Ľudovíta XIV. Jean Baptiste Denis, ktorý na to použil krv jahňaťa. Ďalšie obdobie používania zvieracej krvi bolo logicky veľmi neúspešné, preto boli koncom 17. storočia transfúzie krvi zakázané. Až o 150 rokov po prvej zvieracej transfúzii použil úspešne ľudskú krv James Blundell, ktorý zostrojil aparát uľahčujúci transfúziu krvi. Bol pôrodník a snažil sa o záchranu rodičiek po pôrode. Zázračné uzdravenia sa striedali s početnými úmrtiami po transfúziách krvi. O existencii krvných skupín sa totiž ešte nič nevedelo.

Ako často môžem darovať krv?

  • muži každé 3 mesiace (4-krát ročne)
  • ženy každé 4 mesiace (3-krát ročne)
  • výnimočne o mesiac skôr pri neprekročení celkového počtu odberov do roka

Darca krvi musí mať

  • 18 až 60 rokov (pri pravidelnom darovaní môže darovať krv až do 65)
  • minimálne 50 kg
  • v danej chvíli musí byť celkom zdravý
Moderátorka Aneta Parišková sa tiež rozhodla... Foto: Dôvera
krv, Aneta Parišková Moderátorka Aneta Parišková sa tiež rozhodla darovať krv.

Trojnásobná matka, moderátorka a držiteľka mnohých diváckych ocenení Aneta Parišková sa stala ambasádorkou projektu mojakrvnaskupi­na.sk. Na transfúznej stanici v bratislavskom Ružinove v júli po prvýkrát darovala krv. „Začať nikdy nie je neskoro. Chcela som tak urobiť už niekoľkokrát v živote, ale zo zdravotných dôvodov som nemohla,“ povedala Aneta Parišková. „Darovanie krvi je pre mňa symbolom pomoci ľuďom, čo patrí ku mojej životnej filozofii.“ Spoločnosť na transfúznej stanici jej robil aj prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš. SČK spolupracuje s Anetou Pariškovou už niekoľko rokov. „Veľmi si vážime jej rozhodnutie,“ povedal. „Veríme, že jej čin bude príkladom pre tých, ktorí sa doposiaľ neodvážili prísť darovať krv.“

Najvzácnejšia je na Slovensku krvná skupina AB Rh negatív
0 Rh+ 27,2 %
0 Rh- 4,8 %
A Rh+ 35,7 %
A Rh- 6,3%
B Rh+ 15,3 %
B Rh- 2,7 %
AB Rh+ 6,8 %
AB Rh- 1,2 %

Päťkrát poradňa

  1. Peľová alergia: Darca krvi by mal byť bez ťažkostí a bez liečby – v období po peľovej sezóne.
  2. Hormonálna antikoncepcia: Žena užívajúca HAK môže darovať krv.
  3. Tehotenstvo a dojčenie: Budúca či dojčiaca mamička nemôžu darovať krv. Najskôr o pol roka po skončení dojčenia.
  4. Herpes na ústach: Dva týždne po vymiznutí príznakov herpesu možno opäť darovať krv.
  5. Operácia: Vo všeobecnosti platí, že minimálne šesť mesiacov po operácii nemožno darovať krv. Dôvod operácie a jej rozsah však môžu tento interval predĺžiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #Toto je moja krv #darcovstvo krvi #krvné skupiny #Aneta Parišková