Otázky a odpovede: O testosteróne

Testosterón je najdôležitejší mužský pohlavný hormón, tvorí sa v semenníkoch, ale malé, zanedbateľné množstvo, sa tvorí aj v nadobličkách. Asi dve percentá testosterónu cirkulujú vo voľnej podobe, zvyšok je viazaný na bielkoviny krvnej plazmy.

02.09.2014 06:00
fitnes, posilňovanie, tréning Foto:
Vysoká hladina testosterónu hrozí pri amatérskom nelegálnom užívaní anabolických steroidov v posilňovniach, vo fitnescentrách a inde mimo ambulancie lekára špecialistu.
debata

Ako sa meria hladina testosterónu – kedy je normálna, vysoká a kedy nízka?
Produkcia testosterónu je u mužov pomerne stála, výrazne sa nemení, tak ako to poznáme u žien, kde dochádza k výrazným zmenám produkcie pohlavných hormónov počas menštruačného cyklu aj počas tehotenstva. U mužov hovoríme o tzv. cirkadiálnom rytme, čo sú mierne fyziologické časové výkyvy hladín testosterónu počas dňa, s maximom medzi 4. až 9. hodinou ráno a minimom medzi 18. až 22. hodinou večer. Keďže pozorujeme jeho mierne ranné zvýšenie hladiny, je dôležité aby sme robili odbery krvi vždy v rovnakom čase, zvyčajne ráno o 9. hodine. Tým zabezpečíme, aby boli vyšetrované hodnoty pri denných výkyvoch porovnateľné. Vieme, aké sú normálne hladiny testosterónu v čase odberu a podľa vyšetrenia vieme určiť, či má konkrétny muž hladiny normálne, nízke, alebo vysoké.

Ako vyzerá vyšetrenie?
Predovšetkým treba zdôrazniť, že vyšetrenie je nezaťažujúce. Robí sa v pokoji, bez prítomnosti sestry. Ostych je teda zbytočný. Lekár začne pohovorom, aby sa zorientoval v pacientových problémoch. Potom nasleduje celkové zhodnotenie telesného stavu, vrátane vyšetrenia pohlavných orgánov. Vyšetrenie hormonálnych hladín sa robí bežným spôsobom, odberom krvi zo žily na predlaktí. Z krvi sa vyšetruje aj cukor, cholesterol, tuky, prípadne prostatický špecifický antigén. Dôležité je vyšetrenie tzv. free testosterónu, sa robí len na niektorých špecializovaných pracoviskách.

Čo všetko môže spôsobiť nadmernú produkciu testosterónu?
Nadbytok produkcie testosterónu zisťujeme pri nádoroch kôry nadobličiek, nádoroch semenníkov, ale najčastejšie pri vrodenom ochorení nadobličiek, ktoré nazývame kongenitálna adrenálna hyperplázia. Predčasná tvorba testosterónu pri týchto ochoreniach môže byť príčinou predčasnej puberty. Pri amatérskom nelegálnom užívaní anabolických steroidov dochádza k útlmu tvorby vlastného testosterónu, lebo organizmus dostáva testosterón zvonku. Tento útlm tvorby testosterónu môže byť dočasný alebo trvalý. Vrátane negatívnych dôsledkov takejto amatérskej nemedicínskej liečby.

K akým zdravotným problémom môže viesť jeho vysoká hladina?
Vysoká hladina testosterónu hrozí pri amatérskom nelegálnom užívaní anabolických steroidov v posilňovniach, vo fitnescentrách a inde mimo ambulancie lekára špecialistu. Výsledkom bývajú nafúknuté svaly a vyfúknuté semenníky, penis. Aj tu platí, že každý je sám zodpovedný za svoje zdravie, ako sa stravuje a čím „obohacuje“ svoj organizmus. Výskumy potvrdzujú, že tie tzv. prírodné preparáty a potravinové doplnky obsahujú často látky, ktoré nie sú uvedené na obale, alebo v inej dávke, ako je uvedená. V týchto prípadoch je výskyt nežiaducich účinkov oveľa vyšší, ako u prísne sledovaných pacientoch. Pravidelne chodia do ordinácie pacienti, ktorí si takto vyrobili sexuálne problémy a trvalú neplodnosť.

Aké sú možnosti liečby?
Je ich viac. Tabletky, ktoré sa užívajú dvakrát denne, gély na vonkajšiu aplikáciu a injekcie. Muži neradi užívajú hormonálne tabletky, ktoré treba brať pravidelne. Pacienti uprednostňujú injekcie, ktoré stačí pichať raz za 10 až 14 týždňov.

Má liečba vedľajšie účinky?
Vedľajším účinkom môže byť napríklad zvýšenie počtu červených krviniek alebo zväčšenie prostaty. Preto patrí do rúk špecialistu, ktorý vie zabezpečiť urologické vyšetrenie muža. Medzi ďalšie pomerne zriedkavé nežiaduce účinky patrí bolestivosť a zväčšenie prsníkov, spánkové apnoe (dočasné zastavenie dychu počas spánku), žltačka, zvýšenie pečeňových testov.

Odpovedal: MUDr. Ivan Kubiš, urológ a andrológ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #andropauza #testosterón #MUDr. Ivan Kubiš