Päť tipov, ako zmierniť menopauzu

Menopauze sa vyhnúť nedá. No dá sa urobiť zopár opatrení, aby bolela čo najmenej a prechod z jednej životnej etapy do druhej prebehol takmer bez povšimnutia.

09.09.2014 06:00
prechod, cvičiace ženy, stará žena Foto:
Športovo aktívne ženy trpia návalmi horúčavy menej.
debata

Pravidelný pohyb
Štúdie potvrdili, že športovo aktívne ženy trpia návalmi horúčavy, čo je jeden z najčastejších príznakov menopauzy, menej. Pohyb pomáha v akomkoľvek životnom období a najlepší je ten na čerstvom vzduchu. Okrem iného zlepšuje náladu a stabilizuje krvný obeh.

Rezervy železa
Ak trpíte nízkymi hodnotami hemoglobínu, doplňte si rezervy železa. To sa nachádza v sušenom ovocí, pivných kvasniciach, prose, ale aj v špenáte či v petržlene.

Vitamín B a E
Budete ich potrebovať ako soľ. Dbajte na to, aby ste mali vyváženú stravu a dostávalo sa vám dostatok vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Zvlášť vitamíny B a E majú podiel na tvorbe estrogénu.

Podobne ako estrogén
Klesajúca hladina estrogénu sa dá kompenzovať zaradením rastlín a ovocia s rastlinnými estrogénmi do svojho jedálnička. Koreniť teda treba šalviou lekárskou, jesť častejšie ľanové semená či cícerovú kašu a tiež ovocie typu ríbezle, maliny, čučoriedky či egreše.

Z byliniek
Sú bylinky, ktoré možno označiť za menopauzové. Do tejto skupiny patrí ploštičník strapcovitý, ktorý pôsobí ako estrogén. Zmierňuje návaly horúčavy, svaly a kĺby s ním tiež bolia menej. Pomáha však tiež pri depresívnych stavoch a chráni tiež pred osteoporózou. Vhodná je aj ďatelina lúčna, tiež má estrogénne účinky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #estrogén #menopauza #železo #pravidelný pohyb #návaly horúčavy