Biela pastelka vás podpíše pod pomoc nevidiacim

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizuje trinásty ročník verejnej zbierky Biela pastelka určenej na pomoc ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím.

21.09.2014 06:00
nevidiaca, biela palica, biela pastelka,... Foto:
Zbierka Biela pastelka je určená na pomoc ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím.
debata

Hlavným dňom verejnej zbierky je streda 24. septembra. V tento deň vykročia dobrovoľníci v bielych tričkách s logom zbierky do ulíc viac než 200 miest a obcí na celom Slovensku. Za príspevok do pokladničky odmenia verejnosť spinkou s vyobrazením bielej pastelky. Pomôcť je možné aj zaslaním SMS s ľubovoľným textom v hodnote 2 eurá na číslo 820 v sieti všetkých mobilných operátorov alebo vkladom na účet zbierky 4030016212/3100, a to až do konca roka. Zbierka je zapísaná v Registri verejných zbierok Ministerstva vnútra SR od 1. augusta do 31. decembra.

Biela pastelka sa koná pod záštitou herca Mariána Geišberga. Jej cieľom je pomôcť ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím viesť samostatný život. Aj vďaka výnosu zbierky môžu odborníci bezplatne pomáhať pri výbere pomôcok, učiť Braillovo písmo, chôdzu s bielou palicou či pracovať na počítači, ktorý hovorí.

Tohtoročná zbierka sa snaží šíriť povedomie o Braillovom písme s využitím moderných technológií. “Na Facebooku Bielej pastelky je pomocou jednoduchej aplikácie Braillov prekladač možné zistiť, ako vyzerá vaše meno aznačené v písme pre nevidiacich. Zdieľaním tohto špecifického zápisu podporíte myšlienku Bielej pastelky,” hovorí hlavný koordinátor zbierky Stanislav Sokol z ÚNSS.

Biela pastelka je jednou z prvých zbierok realizovaných podľa nového Zákona o verejných zbierkach. Patrí medzi desať najväčších zbierok na Slovensku. Nezávislí odborníci z tretieho sektora ju označili ako jednu z najdôveryhod­nejších u nás.

Hlavné podujatie bielej pastelky sa koná v stredu 24. septembra na Námestí SNP v Bratislave. Verejnosť tu môže zažiť pár minút zo života nevidiacich a slabozrakých. Nebudú chýbať ukážky z výcviku vodiacich psov pre nevidiacich, špeciálne pomôcky pre zrakovo postihnutých či lúštenie maxi krížovky bielou pastelkou. Na koncerte od 15.00 h vystúpia aj nevidiaci speváci Maroš Bango a Radek Žalud z Českej republiky, Denis Lacho či Miriam Kaiser Band.

Vo viacerých mestách nebudú chýbať informačné stánky, v ktorých sa návštevníci dozvedia o činnosti Únie, kompenzačných pomôckach pre nevidiacich a slabozrakých i možnostiach prevencie. V Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach ponúkneme návštevníkom bezplatné vyšetrenie očného pozadia, ktoré pomôže odhaliť vekom podmienenú degeneráciu makuly. Toto ochorenie je najčastejšou príčinou straty zraku vo vyššom veku. Merania sú realizované v spolupráci s generálnym partnerom verejnej zbierky Biela pastelka spoločnosťou Novartis Slovakia.

Ďalšie informácie sú k dispozícii na webovskej stránke www.bielapastelka.sk alebo na Facebooku Bielej pastelky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #biela pastelka #verejná zbierka #zrakové postihnutie #Braillovo písmo