Reuma je navždy. Som s ňou vyrovnaná, tvrdí Adriana

Celé sa to začalo v jedno nešťastné ráno pred piatimi rokmi. Adriana (24) sa z ničoho nič zobudila s napuchnutým prostredníkom na pravej nohe.

23.09.2014 06:00
artritída, reuma, koleno Foto:
Reumatickým kĺbom pomáha studené.
debata

Bol celý červený a hrubý ako párok. “Vôbec som naň nevedela stúpiť. Bol to šok, pretože som si nepamätala, žeby som zakopla alebo si inak ublížila,” povedala pre Pravda.sk mladá žena, ktorá sa pre opuch nedokázala ani obuť.

Nastal kolotoč vyšetrení. Najskôr chirurg, potom ortopéd. Ani jeden jej však nevedel zistiť, čo jej je. Najskôr boli “v hre” ploché nohy, neskôr “zjavne natiahnutá šľacha”. Adriana dostávala injekcie, avšak jej stav to len zhoršovalo. Až keď sa k jednému opuchnutému prstu pridal druhý, lekári ju poslali na magnetickú rezonanciu. O polroka bol na svete rezult: psoriatická artritída.

Na otázku, ktorú si pred piatimi rokmi kládla aj Adriana a celá jej rodina, prečo vlastne lekári jej diagnózu nevedeli zistiť hneď, odpovedá: “Možno to bolo tým, že reuma sa prejavuje zápalom v krvi, ktorý som nemala taký silný, keďže mám séronegatívnu artritídu, pri ktorej reumatoidný faktor nie je pozitívny. Lekári si to tým pádom nevedeli spojiť,” skonštatovala.

Keď sa konečne po magnetickej rezonancii dostala k správnemu odborníkovi, reumatológovi, bolo jej odporučené, aby si upravila stravu. V tom čase však ochorenie nabralo rýchly spád a v priebehu dvoch týždňov jej napuchli asi štyri kĺby. Až potom sa ukázal spomínaný zápal v krvi. Kým jej lekári nasadili lieky, ktoré zabrali, prešiel rok. A trvalo až dva roky, kým sa lekári dopracovali k správnej liečbe.

Najskôr bola liečená medikamentózne, potom jej nasadili biologickú liečbu. Túto skúsenosť Adriana ospevuje. Hneď na druhý deň jej vraj bolo o sto percent lepšie a zápalový proces sa zastavil. “Bolo to perfektné, bolesť zmizla,” opísala pacientka, ktorá má biologickú liečbu tri roky. Zabrala jej aj na psoriázu, ktorá funguje na rovnakom princípe – obe diagnózy sú totiž autoimunitné.

Vďaka biologickej liečbe mala Adriana výborné výsedky a takmer nič ju nebolelo. “Bola som ako zdravý človek. Mohla som doštudovať, našla som si prácu. No teraz sa mi znova objavil zápal v krvi a vyzerá to tak, že liečba mi prestala zaberať. Asi mi zmenia typ liečby,” skonštatovala.

Vraj neexistuje diagnóza, s ktorou sa nedá športovať. Akú-takú aktivitu vyvíja aj Adriana. Snaží sa cvičiť špeciálne cviky pre reumatikov zamerané na zlepšenie pohyblivosti kĺbov. Naučili ich ju v Národnom ústave reumatologických chorôb v Piešťanoch a dobre jej robí aj plávanie.

Reuma je navždy. Ako sa s touto myšlienkou dokáže vyrovnať dvadsaťročný človek? Adriana sa tiež dostala do štádia, kedy sa o tom potrebovala porozprávať s niekým, kto zažil čosi podobné. Nakontaktovala sa na Ligu proti reumatizmu, ktorá združuje aj mladých do 35 rokov v Klube kĺbik. Dnes je jeho tajomníčkou. Každý rok organizujú rekondičné pobyty pre deti a rodičov v kúpeľných mestách. Plánujú prenajať si v Bratislave sálu, kde by cvičili.

Dnes môže povedať, že so svojou diagnózou je vyrovnaná. “Áno, som. Samozrejme, že bývajú chvíle, kedy som na tom zle, nechcem o tom rozprávať a kladiem si otázku, prečo práve ja. Keď vidím okolo seba úplne zdravých ľudí, príde mi to ľúto. No stále si môžem povedať, že sú ľudia, ktorí sú na tom horšie.” Do istej miery ju vedia upokojiť aj slová reumatologičky. Vraj môže byť rada, že žije v tomto storočí a tešiť sa z liečby, ktorá je dnes k dispozícii. Pred asi dvadsiatimi rokmi pacienti také šťastie nemali a niektorí reumatici dokonca skončili na vozíku.

Asi nie je choroba, na ktorú by neexistoval tzv. babský recept. Na reumu je vraj dobrá žihľava. Tú Adriana nevyskúšala, no môže potvrdiť, že účinkuje zázvor. “Keď si dám kúru so zázvorom a surovou stravou a vylúčim sladkosti a mliečne výrobky, cítim sa lepšie.” Odporúča tiež znížiť váhu. “Keď trochu schudnem, okamžite to cítim.”

Na kĺby pomáha studené, slnku by sa mala Adriana radšej vyhýbať. Ak na dovolenku, tak radšej, ak sa dá, zdržiavať sa v tieni. V Piešťanoch jej naordinovali kryozábaly, v horúcej vode sa jej bolesť zhoršovala. A či sa jej stav zhoršuje aj podľa počasia? “Na jeseň je horšie ako v lete.”

Reumatička tvrdí, že najdôležitejšie zo všetkého je nájsť si partnera, ktorý ju toleruje aj s diagnózou a naučí sa s tým žiť. “Ja takého našťastie mám, takže v tom nie som sama,” zhrnula na záver.

Reuma v číslach

Vo svete žije približne 350 miliónov ľudí s reumatizmom, ktorý je častokrát spájaný s vyšším vekom.
Stretávame sa s ňou však aj u detských pacientov vo veku okolo 2 rokov.
Moderná medicína rozlišuje až okolo 450 rôznych foriem reumatických ochorení, ktoré sa vyznačujú zníženou pohyblivosťou, bolesťou kĺbov, svalov, šliach, väzov a kostí.
12. október stanovila Svetová zdravotnícka organizácia za Svetový deň reumatizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #biologická liečba #klub Kĺbik #reumatoidná artritída #opuch #kryoterapia