Ako zavolať záchranku a dať prvú pomoc pri infarkte a porážke

Na dispečingu slúžia zdravotníci minimálne s maturitou zo zdravotníckej školy s bohatou praxou na oddeleniach intenzívnej starostlivosti alebo v záchrannej službe, a preto vedia najťažšie choroby spoznať už podľa hlasu volajúceho.

25.09.2014 06:00
dôchodca, človek, choroba, skleróza, Foto:
Ilustračná fotografia
debata (2)

Potrebujú vedieť:

  • meno volajúceho a číslo telefónu: Aj keď sa číslo vášho telefónu zobrazí v dispečingu na obrazovke, je dobré vedieť, kto volá. V prípade prerušenia vám môžu zavolať, podobne aj v prípade, že zvonček pri bráne nefunguje
  • čo sa stalo, aké sú príznaky, presnú adresu pacienta, miesto nehody, orientačné body, počet, pohlavie a približný vek postihnutých, druh poranení, podrobnosti, špeciality, prípadne vám položia ďalšie otázky

Ktoré číslo volať?

  • 155 – toto číslo volajte pri výskyte výlučne zdravotných ťažkostí, ušetríte tým cenné minúty
  • 112 – je číslo integrovaného záchranného systému. Voláme ho vtedy, ak okrem zdravotných ťažkostí predpokladáme aj potrebu hasičov. Príkladom sú dopravné nehody, pády do hĺbky, úrazy a pod.

Ako poskytnúť prvú pomoc

Srdcový záchvat – infarkt srdca

Prejavy: Postihnutý pociťuje nepríjemný tlak, zvieranie, pálenie, neprerušovanú bolesť v strede hrudníka. Ďalšími príznakmi môžu byť šírenie bolesti do ramena, krku, dolnej čeľuste alebo do hornej končatiny, slabosť, závrat, potenie, pocit na vracanie, pocit nedostatku vzduchu. Príznaky sa zvyknú kombinovať naraz aj postupne.

Ilustračná fotografia Foto: SHUTTERSTOCK
infarkt, srdce, tep, pulz Ilustračná fotografia

Prvá pomoc: Začíname konať, ak príznaky trvajú viac ako 5 až 10 minút bez prerušenia. Postihnutého uložíme do pohodlnej polohy – posediačky s podloženými nohami pokrčenými v kolenách, uvoľníme odev okolo krku a pása, v miestnosti vyvetráme. Ak je k dispozícii, podáme zasiahnutej osobe jednu tabletku anopyrínu, acylpyrínu alebo aspirínu 400 mg. Neodkladne privoláme záchrannú zdravotnú službu alebo vyhľadáme pohotovosť. Strata času pri váhaní zvyšuje riziko komplikácií. Pripraviť sa treba na kardiopulmonálnu resuscitáciu pri náhlom vzniku bezvedomia následkom zastavenia krvného obehu.

Náhla mozgová príhoda (mozgová porážka)

Prejavy: Príznakmi je náhla slabosť alebo necitlivosť časti tváre, ramena, ruky, nohy alebo jednej časti tela. Postihnutý môže trpieť aj poruchou reči, sťaženým rozprávaním alebo neschopnosťou rozumieť hovorenému slovu. Časté býva aj skalenie zraku, strata videnia na jednom oku, ako aj nevysvetliteľné závraty, nestabilita, náhle pády. Prejavom mozgovej porážky môžu byť aj náhle bolesti hlavy či strata kontroly nad močením a stolicou.

Ilustračná fotografia Foto: SHUTTERSTOCK
mozog, hlava, nervy, tep, pulz Ilustračná fotografia

Prvá pomoc: V prvom rade kontrolujeme vedomie a dýchanie. Pri poruche vedomia zasiahnutú osobu uložíme na bok ochrnutou stranou nadol, uvoľníme nepostihnutú končatinu. Ak je postihnutý pri vedomí, uložíme ho do pololežiacej polohy s podloženou hlavou, prípadne uvoľníme zubnú protézu, zvyšky potravy. Pri postihnutí očných svalov privrieme viečko, zabránime tak vysychaniu rohovky. Zavoláme záchrannú službu a kontrolujeme stav vedomia, dýchania. Nepodávame tekutiny!

Zdroj: prvapomoc.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #porážka #príloha seniori #záchranná služba #srdcový infarkt