Juraj Šuster s Downovým syndrómom: Som šťastný človek

Juraj Šuster má 36 rokov, pochádza z Bratislavy a má Downov syndróm.

01.10.2014 06:00
Juraj Šuster Foto:
Juraj Šuster.
debata (2)

“Pochádzam z Bratislavy, ale už päť rokov žijem v obci Malinovo s rodičmi. Mám staršieho brata, ktorý je expert Národnej banky, mohli by ste byť naňho pyšní,” prezrádza čo-to o svojom živote čašník s Downovým syndrómom. Počas svojho života myslel aj na vzdelanie, v rukách má výučný list z poľnohospodárskej školy, odbor záhradníctvo. “Som záhradník,” zhrnul Juraj, ktorý mal a má aj športové ambície.

Zo Špeciálnej olympiády v kategórii zjazdové lyžovanie si stihol priniesť sedem medailí. Tri zlaté, tri strieborné a jednu bronzovú. Vraví, že ešte bude musieť počkať do roku 2018, kedy absolvuje svoje posledné preteky, aby sa ubral do športového dôchodku. Napokon, vek už na to má…

Ambícií má aj okrem športových požehnane. Na prvom mieste v piedestáli stojí predsa len zamestnanie. V minulosti tohto sympatického muža živila práca v Domove seniorov Archa na Kramároch, kde umýval riad, neskôr sedem rokov pracoval v Domove sociálnych služieb Integra na individuálnom chránenom pracovnom mieste ako záhradník a pomocná sila v kuchyni, údržbe a pri upratovaní. Dnes je v dennodennom kontakte s klientelou v bratislavskej kaviarni, chránenej dielni Radnička. Pracuje tu ako čašník.

A reakcie zdravých ľudí? “Nehľadia na to, či som postihnutý alebo zdravý. Som taký, aký som. Vidia, že som normálny, pracujúci človek, ktorý si vie na seba zarobiť.” Hoci v Radničke smie pracovať len štyri hodiny denne, jeho cieľom je zvýšiť toto číslo na osem. A to ak sa nepodarí, aspoň sedem. V práci Juraj jednoznačne vidí zmysel, hoci zabaví sa aj doma. Poriadok v jeho živote musí byť! V práci aj doma…

Pripomeňme, že Downov syndróm je vrodený defekt spôsobený spravidla prebytočným chromozómom na 21. chromozómovom páre. Navonok sa prejavuje abnormalitami v štruktúre a funkcii tela. Jurajovi vraj pri práci neprekáža. Ani jemu, ani druhým. Jediné, z čoho má strach, sú výšky. “Nemohol by som ísť na Eiffelovu vežu, zbláznil by som sa.” O svojej diagnóze sa od mamy snažil dozvedieť čo najviac a dnes na jej margo hovorí: “So svojím stavom som spokojný. “ A vyrovnaní sú s ním aj všetci členovia rodiny. “Som šťastný človek,” konštatuje Juraj.

Vytvárať podmienky občanom so zdravotným postihnutím pomáha občianske združenie Inklúzia. Jej najznámejšou modelovou aktivitou je 14-ročné prevádzkovanie spomínanej chránenej dielne Radnička, kde našlo uplatnenie viac ako 25 mladých ľudí so zdravotným postihnutím. Práve chránené dielne sa môžu stať miestom, kde sa zdravotne postihnutým poskytne možnosť získať pracovné zručnosti, zvyšiť si kvalifikáciu pri vhodne vytvorených podmienkach na prácu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chromozóm #Downov syndróm #chránená dielňa #špeciálna olympiáda