Samovoľný únik moču nepodceňujte

Inkontinencia má mnoho príčin a podôb. Navyše môže stretnúť každého a týka sa ľudí v každom veku. Postihnúť môže rovnako mužov ako ženy.

25.09.2014 14:00
staroba, dôchodcovia, cvičenie, fitlopta, seniori Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (2)

„S ľahšou formou samovoľného úniku moču sa stretáva na Slovensku až 300-tisíc ľudí, prevažne žien,“ upozornil docent Jozef Marenčák z Urologickej kliniky NsP Skalica. „Inkontinencia nie je pomenovanie pre ochorenie, ale pre dysfunkciu, ktorá môže sprevádzať rôzne iné ochorenia.“ Únik moču je veľmi bežný a liečiteľný a podľa odborníkov nie je prirodzenou súčasťou starnutia.

„Ide o vážny problém. Iste, v prvom momente sa najmä v prípade ľahkej inkontinencie moču pacienti spoliehajú na svojpomoc. Inkontinencia je príznak poruchy dolných močových ciest, o ktorom treba hovoriť. Pacientom totiž vieme a aj chceme pomôcť. Ale pacient za lekárom musí najprv prísť,“ prízvukuje profesor Ján Breza z Urologickej kliniky FNsP UN Bratislava. Lekár musí najprv diagnostikovať príčinu inkontinencie, pretože tá je často sama osebe len príznakom iného ochorenia. Až potom môže pristúpiť k pomoci a liečbe. Pri včasnom záchyte sa dá problém minimalizovať až odstrániť, treba však na to trpezlivosť a dôveru v lekára.

V mnohých prípadoch sa dá úniku moču vyhnúť osvojením si zdravej diéty a životných návykov. Dôležité je rozložiť si pitný režim na celý deň, piť hlavne vodu, obmedziť pitie alkoholu, bublinkových a kofeínových nápojov. Nie je dobré obmedzovať príjem tekutín, pretože tak sa zvyšuje koncentrácia moču a to dráždi mechúr, čo problém zväčšuje.

V stravovacom režime je vhodná strava bohatá na vlákninu. Dôležité je denne jesť čerstvú zeleninu a ovocie. Medzi pravidlá zdravého života patrí aj pravidelný pohyb, pri problémoch s inkontinenciou jestvujú aj špeciálne cviky na panvové dno. Podľa profesora Jána Švihru z Urologickej kliniky LF¤UK Martin, si pacient musí vytvoriť režim. „Na toaletu choďte vždy, keď cítite urgenciu vyprázdniť vaše črevá či mechúr, lebo to je ten najlepší čas, keď sa vám kompletne vyprázdnia,“ konštatoval.

Niekoľko cvikov, ktoré vám pomôžu pri prevencii inkontinencie

Základný sťah
Poloha: základná, ruky položíme na brucho pod pás.
Pohyb: nádych do brucha, zväčšíme brucho a postupne pri výdychu podsadíme panvu a vťahujeme pošvu, konečník a močovú rúru dovnútra tela, potom uvoľníme a opakujeme.

Zdvíhanie bremena
Poloha: ľahko sa rozkročíme, pokrčíme nohy v kolenách, zatiahneme brucho. Bremeno by malo byť medzi nohami a čo najbližšie k ťažisku tela.
Pohyb: ťažisko zdvíhame ťahom hore. Vyvarujeme sa rotáciám bremena a zdvíhaniu s natiahnutými nohami. Plecia nevyťahujeme k ušiam.

Cvičenie na stoličke
Poloha: základná – sed na okraji stoličky.
Pohyb: nahrbíme chrbát, zaťažíme konečník, ruky voľne položíme na stehná. Opakovane vťahujeme konečník dovnútra.

Základná poloha v ľahu
Poloha: základná, ruky položíme voľne vedľa tela, malú loptičku dáme medzi kolená.
Pohyb: s nádychom vťahujeme pošvu, močovú rúru a kolená tlačíme k sebe, vydržíme tri až päť sekúnd a s výdychom uvoľníme.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #staroba #príloha seniori #samovoľný únik moču #inkontinencia