Otázky a odpovede: O kĺboch. Výmenou sa liečba nekončí

Mnoho pacientov si myslí, že ak im lekári nahradia opotrebovaný kĺb za umelý, liečba sa končí. Spoliehať sa však na umelý kĺb nestačí. Dôležité je udržiavať si normálnu váhu a kĺb nezaťažovať.

16.10.2014 06:00
umelý kĺb Foto:
Umelý kĺb - ilustračné foto.
debata

Operácia bedrového kĺbu nie je jednoduchý ani lacný výkon. Aj keď celú operáciu a následnú rekonvalescenciu uhrádzajú zdravotné poisťovne, treba si to uvedomiť. Cvičenie by sa malo stať pravidelnou súčasťou režimu pacienta.

Najčastejšou príčinou poškodenia kĺbu je osteartróza a reumatoidná artritída. Obe spôsobujú deštrukciu chrupavky, ktorá je na styčných plochách kĺbu, čo má veľký vplyv na pohyblivosť kĺbu. Príčina vzniku zatiaľ nie je objasnená, ale vie sa, že isté prvky urýchľujú jej priebeh. Je to najmä preťažovanie kĺbov obezitou alebo športovaním s dopadom na tvrdý povrch.

Najdôležitejšia vec, ktorú môže pacient urobiť, aby mu kĺb dlho vydržal, je udržiavať si normálnu váhu. Hmotnosť je najnegatívnejším prvkom, ktorý ovplyvňuje životnosť zdravého kĺbu. Výmena bedrového kĺbu za umelý predstavuje úľavu od bolesti a návrat chorého do normálneho života. Totálna endoprotéza znamená, že sa operatívne nahradí hlavica stehennej kosti aj kĺbová jamka v panve za poškodenú časť. Každý pacient si musí uvedomiť, že umelý kĺb má obmedzenú životnosť. Pri šetrnom zaobchádzaní vydrží približne 15 rokov. Preto by si mal uvedomiť, že ide len o náhradu, nie o nový a zdravý kĺb, a tak k nemu aj pristupovať.

Kedy lekár odporučí výmenu? Pri degeneratívnom ochorení – koxartróze; pri poškodení úrazom, po zlomenine krčka stehennej kosti, pri poúrazovej deštrukcii kĺbu; pri deštrukcii kĺbu v dôsledku reumatického ochorenia; pri vrodených chybách kĺbu; pri nádorových ochoreniach

Čo čaká pacienta pred operáciou?
V dôsledku dlhodobého deformačného poškodenia sa kĺb a okolité mäkké štruktúry prispôsobujú obmedzenému pohybu a skracujú sa. Preto je predoperačná príprava zameraná na postupné naťahovanie skrátených svalových štruktúr bedier, posilňovanie oslabených svalových skupín – predovšetkým brušného, bedrového svalstva a posilňovanie horných končatín a zdravej dolnej končatiny na chôdzu s barlami, ale aj nácvik pohybových stereotypov nevyhnutných pre pooperačnú fázu rehabilitácie.

Predoperačné vyšetrenie:
Pokiaľ ide o domácu prípravu, vhodné je nacvičiť si chôdzu s barlami po byte a ubezpečiť sa, že kúpeľňa, toaleta, kuchyňa a posteľ sú ľahko prístupné.

Čo je vhodné v bežnom živote?
Spať na rovnej, pevnej posteli; 2-krát denne ležať 30 minút na bruchu; 20 až 30 minút denne cvičiť; každý deň chodiť na prechádzku, vhodným športom je turistika, plávanie, bicyklovanie…; pri ležaní na boku je dobré medzi kolená vložiť pevnejší vankúš

Čo vhodné nie je?
Sedieť v hlbokom mäkkom kresle; dva až tri mesiace od operácie nešoférovať; neotáčať sa na posteli bez vankúša medzi kolenami; nerobiť drepy, nepredkláňať sa; nedávať nohu cez nohu; nenosiť predmety ťažšie ako 5 kg; vyvarovať sa športom ako lyžovanie, futbal, jazda na koni; nedoskakovať na operovanú nohu

Ako dlho sa bude hojiť môj kĺb?
Jazva sa zahojí približne za dva týždne. Mäkké tkanivá okolo kĺbu potrebujú na uzdravenie šesť až osem týždňov, preto je v tomto období dôležité dodržiavať rady lekárov. Poradia vám, ako sa dostať bezpečne z postele, ako chodiť s barlami a podobne.

Aké obmedzenie prináša protéza?
Najmä v prvých šiestich týždňoch hrozí riziko vykĺbenia, ktorému treba predchádzať správnou polohou nohy. Noha cez nohu musí byť tabu, rovnako aj predklon s natiahnutými nohami, na hlboké a pohodlné kreslo musíte tiež zabudnúť. Odporúča sa spať s vankúšom medzi nohami.

Je normálne, že mám jednu nohu dlhšiu?
V súvislosti s deformáciami v okolí kĺbu sa môže stať, že bude jedna noha dlhšia. S rozdielom okolo piatich milimetrov sa telo vyrovná, nad jeden centimeter treba používať upravený podpätok.

Mám artritídu v bedrách, kedy musím ísť na operáciu?
Na to sa nedá plošne odpovedať, kedy presne potrebuje pacient náhradný kĺb. Napríklad ani závažné zmeny na röntgenovej snímke nemusia znamenať veľké problémy, na druhej strane niekto aj napriek malým zmenám trpí bolesťami a nemôže sa poriadne hýbať. Preto je potrebné posudzovať každého pacienta individuálne. Musí sa brať ohľad aj na jeho vek, pretože životnosť implantátov nie je neobmedzená.

Môžem po implantácii umelého bedrového kĺbu športovať?
Nový kĺb umožní väčší rozsah pohybu, ale najmä pohyb bez bolesti. Ale každá protéza sa používaním opotrebováva a čím viac ju bude pacient zaťažovať, tým skôr ju zničí. Lekári preto odporúčajú mierny, rekreačný pohyb, najlepšie vo vode alebo na bicykli.

Ako zistím, že s mojou protézou nie je niečo v poriadku?
Najčastejším príznakom je bolesť alebo sčervenanie, opuch, horúčava nad operovaným miestom, horúčky. Okolo kĺbu však môžu prebiehať aj také zmeny, ktorých si pacient nemusí sám všimnúť, preto je dôležité chodiť na pravidelné kontroly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kĺby #otázky a odpovede #výmena kĺbu