Aj sladké perlivé nápoje môžu spôsobiť zubnú eróziu

Zubná erózia znepríjemní život. Týka sa každého tretieho dospelého človeka a výnimkou nie sú ani obyvatelia európskych krajín s vysokou životnou úrovňou.

28.10.2014 06:00
zuby, erózia Foto:
Erózii sa dá ľahko vyhnúť.
debata

Čo je to erózia zubnej skloviny?
Žltkavá farba zubov, strata dentínu a tiež nadmerná citlivosť zubov patria medzi hlavné prejavy, ktoré nám singalizujú problém. Môžu byť výsledkom aktivity kyselín, ktoré spôsobujú rozpúšťanie a postupné úbytky skloviny a dentínu, inými slovami tvrdých zubných tkanív.

Eróziu je v začiatočnom štádiu veľmi ťažké rozpoznať. Hoci je tento problém rovnako nebezpečný ako kazivosť zubov, zubní lekári ho v mnohých prípadoch nedokážu včas odhaliť. Výsledky výskumov ukazujú, že počas prehliadok v zubných ordináciách odborníci častokrát svojich pacientov ani neinformujú o riziku vzniku erózie a jej prejavoch.

Riziká vzniku
Zubná erózia vzniká pri intenzívnom pôsobení kyselín rôzneho pôvodu na zuby. Jedna časť týchto kyselín pochádza zvonku a do tela sa dostáva napríklad spolu s jedlom, druhú časť produkuje samotný organizmus.

Každodenná strava bohatá na čerstvé ovocie a zeleninu je stabilným a dôležitým zdrojom vitamínov. Bohužiaľ, spolu s nevyhnutnými a cennými látkami sa takto do tela dostávajú tiež kyseliny, ktoré môžu spôsobovať postupné rozpúšťanie a oslabovanie štruktúry skloviny. V dôsledku toho sa zuby stávajú veľmi zraniteľnými voči ďalšiemu chemickému a mechanickému poškodeniu. Erózia môže vzniknúť aj pri nadmernej konzumácii sladkých perlivých nápojov, kyslých štiav, ovocných čajov, vína, či kyslých omáčok a octu. Istú hrozbu predstavujú aj niektoré typy liekov a produkty na ústnu hygienu s nízkym pH bez fluoridu.

Choroby tráviaceho traktu, ako napríklad gastroezofageálny reflux, pálenie záhy, časté vracanie a znížená produkcia slín, tiež prispievajú ku vzniku zubnej erózie. V rizikovej skupine sa nachádzajú aj tehotné ženy, ľudia s bulímiou a pacienti, ktorí užívajú psychotropné lieky a lieky proti alergii.

Faktory spôsobujúce eróziu však nie je možné celkom eliminovať. Môžeme len obmedziť ich pôsobenie a zmierniť ich účinky.

Ako sa brániť
Hoci je erózia zubnej skloviny nebezpečná a nezvratná, nemusíme sa obmedzovať pri konzumácii obľúbených potravín. Vďaka používaniu profesionálnych produktov na hygienu ústnej dutiny, ktoré chránia zuby pred kazivosťou a posilňujú sklovinu, sa dá erózii ľahko vyhnúť. Existujú produkty, ktoré boli vyvinuté pre každodennú starostlivosť o ústnu dutinu – zubná pasta, ústna voda a špeciálna zubná kefka. Hľadajte v lekárni tie, čo pomáhajú pri vytvorení ochrannej vrstvy na sklovine, čím sa zuby stanú oveľa odolnejšími voči pôsobeniu kyselín. Ústna voda by nemala obsahovať alkohol ani umelé farbivá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zubný kaz #sklovina #zubná erózia #dentín #kyseliny #sladké nápoje