Lymfóm je parádna facka

Parádnou fackou dovtedajšiemu nádhernému a zdravému životu nazvala lymfóm Mária Smutná z Detvy, ktorá po prvýkrát ochorela v šestnástich rokoch a po ôsmich rokoch sa jej choroba vrátila. Dnes má za sebou transplantáciu kostnej drene a teší sa zo života. "Siahla som si až na dno a mojím najväčším snom je byť tu čo najdlhšie," vraví. "A to dám!"

26.10.2014 06:00
láska, pár, objatie, rande Foto:
Dobrou správou je, že lymfómy patria medzi veľmi dobre liečiteľné ochorenia a mnohé sú úplne vyliečiteľné.
debata (1)

Lymfóm je všeobecný výraz pre rakovinu lymfatického systému. „Hovorí sa mu aj rakovina mladých ľudí, pretože na rozdiel od väčšiny iných nádorov často vzniká medzi 18–35 rokom života,“ vysvetľuje hematologička z Národného onkologického ústavu v Bratislave MUDr. Eva Mikušková. „V mladom veku dominuje Hodgkinov lymfóm a agresívne typy lymfómov, následne incidencia postupne narastá s vekom – najmä po 60. roku života.“

Ochorenie paradoxov

Zhubné nádorové ochorenie, ktoré vzniká z buniek imunitného systému – lymfocytov. To je paradox lymfómu, pretože tie bunky, ktoré nás majú chrániť pred votrelcami zvonka, ako sú parazity, vírusy, baktérie či toxíny, sa „zbláznia“. Začnú sa kdekoľvek v tele nekontrolovateľne množiť a tlačiť na okolité orgány. Lokálne príznaky lymfómu v podobe bolestí na hrudníku, bolestí krížov, problémov s prehĺtaním či pocitom plnosti po jedle sú už vlastne útlakovými syndrómami. „Bolesti brucha, v okolí pupka alebo pod rebrami už spôsobujú 10-centimetrové i väčšie uzliny,“ hovorí MUDr. Mikušková. V malej panve môžu vzniknúť aj 20-centimetrové zhluky uzlín, pričom pacient o tom nemusí ani vedieť, až kým nenastane opuch nohy, bolesti obličiek, v závislosti od miesta, kde sa lymfocyty nekontrolovateľne množia.

Lymfóm má však aj ďalší paradox. Hoci podľa rozsahu ochorenia rozlišujeme štyri jeho štádiá, vyššie štádium nemusí znamenať aj horšiu prognózu. A takisto, samozrejme, nemusí znamenať, že ochorenie bolo zistené neskoro či zanedbané, pretože niektoré druhy lymfómov sú veľmi pomaly rastúce (tzv. indolentné), priam „plíživé“ a v takýchto prípadoch dokonca lekári často ochorenie len sledujú a čakajú. „Stáva sa, že až čas ukáže, aké vlastnosti to ochorenie má a škoda liečiť pacienta v čase, keď sa má dobre a vystavovať ho toxicite liečby,“ prekvapujúco hovorí onkologička z NOÚ MUDr. Veronika Ballová. „Takúto taktiku však používame len pri určitých typoch lymfómov.“

Pribudne päťsto pacientov ročne

Lymfatický systém je dôležitou súčasťou nášho imunitného systému. Môžeme si ho predstaviť ako skladačku z tenkých trubíc, ktoré vedú pozdĺž tepien a žíl v našom organizme a vytvárajú hustú sieť vo väčšine orgánov nášho tela. Lymfatický systém má za úlohu pomocou lymfatických ciev vstrebávať prebytočnú tekutinu spolu s látkami v medzibunkovom priestore a odvádzať ju preč.

Táto tekutina sa po vstupe do lymfatických ciev označuje ako lymfa. Na určitých miestach lymfatických ciev sú umiestnené lymfatické uzliny, akési malé rozšírenia od mikroskopických až po tri centimetre v priemere. Hmatateľná, zväčšená uzlina napríklad v oblasti krku, pazuchy či slabín je najčastejším príznakom lymfómu. Nájdená hrčka, samozrejme, nemusí hneď signalizovať rakovinu. Zväčšenie uzlín môže byť aj príznakom infekcie, pozornosť však treba zvýšiť vtedy, ak sú uzliny väčšie ako dva centimetre, zväčšujú sa alebo pribúdajú na viacerých miestach tela. Lymfóm v súčasnosti postihuje asi milión ľudí na svete, je najčastejším hematoonkologickým ochorením a tretím najčastejším detským onkologickým ochorením. Na Slovensku ročne pribudne asi 510 pacientov s touto diagnózou.

V posledných desaťročiach výskyt lymfómov stúpa, pričom príčina zvýšeného výskytu nie je celkom jasná. Môže to súvisieť s rastúcim priemerným vekom populácie alebo so zvyšujúcim sa počtom pacientov s oslabeným imunitným systémom. Stanovenie diagnózy lymfómu a jeho podtypu nie je jednoduchá záležitosť, je potrebné odobrať vzorku s dostatkom materiálu z ložiska na histologické vyšetrenie, musia sa urobiť zobrazovacie, laboratórne a niekedy rôzne doplňujúce vyšetrenia. Chirurgický zákrok slúži pri lymfómoch len na diagnostiku, kľúčovú úlohu zohráva chemoterapia, rádioterapia, cielená liečba v podobe monoklonálnych protilátok a pri určitých typoch transplantácia krvotvorných buniek.

Dobrou správou je, že lymfómy patria medzi veľmi dobre liečiteľné ochorenia a mnohé sú úplne vyliečiteľné. Pri včasnom štádiu Hodgkinovho lymfómu má šancu na vyliečenie viac ako 90 % pacientov!

Príznaky lymfómu

Celkové príznaky: nočné potenie, horúčka (neinfekčná), nevysvetliteľný úbytok na hmotnosti, ustavičné svrbenie celého tela, bezbolestné opuchy hlavy, krku, podpazušnej jamky, slabiny, nôh, kašeľ a lapanie po dychu, málokrvnosť

Lokálne príznaky: hmatná lymfatická uzlina väčšia ako dva cm na krku, v podpazuší a slabinách, bolesť na hrudníku, kašeľ, dýchavičnosť, problémy s prehĺtaním, bolesti brucha alebo pod rebrami s rýchlym pocitom plnosti po jedle, bolesti krížov

Rizikové faktory

  • oslabený imunitný systém: musí však ísť o výrazné imunologické poruchy, napr. vrodené, dlhodobé znižovanie imunity liekmi u pacientov po transplantácii, úlohu podľa všetkého nezohrávajú časté virózy, životný štýl ani stravovacie návyky, aj vplyv dedičnosti je zanedbateľný (v ojedinelých prípadoch sa ochorenie objavilo u viacerých členov rodiny)
  • niektoré druhy infekcií: HIV, vírus spôsobujúci infekčnú mononukleózu, vírusová hepatitída B a C, chronická infekcia žalúdka Helicobacter pylori
  • karcinogénne látky: chemické rozpúšťadlá, pesticídy, herbicídy, benzén
  • vek: najčastejšie vo veku 18–35 rokov alebo po šesťdesiatke
  • hygienická teória a socio-ekonomické faktory: sú podmienkou vývoja lymfómu (čistejšie prostredie = menej imunologických stimulov)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lymfóm #kostná dreň