Kúpele pomáhajú v liečbe. Aktuálna ponuka kúpeľov, z ktorej si môžete vybrať

Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším počtom kúpeľných miest v strednej Európe. Účinok liečivých vôd pomáha pri prevencii, ale aj liečbe rôznych druhov ochorení. Aj to je zrejme jeden z dôvodov, prečo si mnohí vyberajú kúpeľný pobyt aj ako miesto svojej dovolenky.

15.11.2014 06:00
kúpele, masáž, bahno, relax, oddych, procedúra Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Kúpele sú vyhľadávaným miestom, kde sa zdravie nielen navracia, ale sa aj preventívnou medicínskou liečbou upevňuje,“ povedal Miroslav Strela, manažér obchodu a marketingu Kúpeľov Vyšné Ružbachy.

Doba, v ktorej žijeme, je hektická, náročná nielen na psychiku, ale aj na telo. Kúpele majú v systéme zdravotníctva nezastupiteľnú úlohu. Včasne indikovaná kúpeľná liečba je totiž nenahraditeľným nástrojom na udržiavanie zdravia.

Do kúpeľov chodia ľudia ako samoplatcovia, mnohí však majú na ne nárok zo zákona. O tom, či nárok vznikol, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár. Ten vás môže zaradiť medzi vážnejšie prípady, teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Návrh na kúpeľnú liečbu potom schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, ak nie je potrebné doložiť ďalšie podklady. Konkrétne procedúry však predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný efekt.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Ak budete zaradený do skupiny A, zdravotná poisťovňa vám liečbu uhradí v plnom rozsahu. Ak vás zaradia do skupiny B, zdravotná starostlivosť bude plne hradená poisťovňou, nie však služby. Vy si zaplatíte za ubytovanie a stravu, poisťovňa preplatí vstupnú prehliadku a procedúry.

Podľa Moniky Šimunovej zo zdravotnej poisťovne Dôvera pobyt v kúpeľoch trvá od 21 do 28 dní. Presný počet dní určuje zákon. Liečba sa dá skrátiť iba zo zdravotných alebo závažných rodinných dôvodov. „Klienti zdravotných poisťovní s 21– a 28-dňovými pobytmi idú do kúpeľov na základe lekárskeho návrhu a predkladajú lekárske vyšetrenie nie staršie ako 2 týždne o vhodnosti kúpeľnej liečby,“ vraví Strela. "U nás všetci pacienti absolvujú vstupné lekárske vyšetrenie, kontroly po týždni a výstupné vyšetrenie. Všetci samoplatcovia, ktorí majú v balíku služieb lekárske vyšetrenie, ho pri nástupe absolvujú a na jeho základe sa poskytuje ďalšia liečba. Každý klient pozná svoj zdravotný stav a na prípadné ochorenia a ťažkosti upozorní ošetrujúceho lekára.“

Podľa doktorky Janky Lényiovej, námestníčky pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Kúpeľoch Nimnica, každý, kto má liečbu plne alebo čiastočne hradenú z verejného zdravotného poistenia, absolvuje vstupné lekárske vyšetrenie. "Ak ide o klienta samoplatcu, vstupné lekárske vyšetrenie, prípadne konzultáciu s lekárom absolvuje podľa typu produktu, ktorý si zakúpil. Niektoré pobyty sú bez uvedeného vyšetrenia alebo konzultácie s vopred ponúkanými procedúrami. Pri niektorých kontraindikáciách už revízny lekár príslušnej zdravotnej poisťovne neschváli kúpeľnú liečbu a navrhne iný liečebný postup,“ vysvetlila. Ak zistí kontraindikáciu lekár pri vstupnej lekárskej prehliadke alebo konzultácii, zváži ďalší postup. "Ak zdravotný stav neumožňuje poberať liečebné procedúry a je ohrozené zdravie klienta, rozhodne o ďalšom postupe.“

Jej slová potvrdzuje aj doktorka Dagmar Demeterová, vedúca lekárka a riaditeľka zdravotníckeho úseku Kúpele Dudince: "Klient, ktorý nastupuje na kúpeľnú liečbu ako samoplatca a má niektorý z pobytov, v ktorých sú liečebné procedúry, musí absolvovať vstupnú lekársku konzultáciu a vyšetrenie. Len na základe vyšetrenia a aktuálneho zdravotného stavu sa ordinujú procedúry. Ak počas vyšetrenia lekár zistí kontraindikáciu kúpeľnej liečby, klient ju nemôže absolvovať.“ Podľa doktorky Márie Slezákovej z Kúpeľov Bojnice, ak lekár zistí nejakú kontraindikáciu, postupuje podľa toho, o aký typ kontraindikácie ide a rieši každý prípad prísne individuálne. Zdravotná poisťovňa však môže kúpeľnú liečbu aj zamietnuť. Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie.

Ponuka kúpeľov, z ktorej si môžete vybrať

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, bazén, voda, relax, sviečka Ilustračné foto.

Kúpele Vyšné Ružbachy

Ponúkajú Zvýhodnený komplexný liečebný pobyt. „Základom liečby je prírodná liečivá voda, ktorá spolu s ostatnými vhodnými procedúrami zmierňuje ťažkosti nielen u ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami, ale aj pohybovými, tráviacimi, metabolickými, ženskými, onkologickými, duševnými ochoreniami, chorobami z povolania,“ konštatoval Miroslav Strela, manažér obchodu a marketingu. Cena pobytu v Hoteli Travertín Easy je 199 eur/os/7 nocí, Travertín Comfort a Švajčiarske zrubové domčeky majú v ponuke za 229 eur/os/7 nocí a Grand Hotel Strand za 369 eur. "V cene je ubytovanie, plná penzia, vstupná lekárska prehliadka a 17 procedúr. Klienti Grand Hotela Strand získavajú aj voľné vstupy do Aqua Thermall Wellness s krytým bazénom. Platnosť akcie je do 15. decembra.

„Silvestrovský pobyt zahŕňa kultúru aj relax, ale aj liečebné procedúry vrátane vstupnej lekárskej prehliadky.“ Ceny sa pohybujú od 180 eur/os/4 prenocovania. V cene je ubytovanie, polpenzia, vstupy do Wellness centra s krytým bazénom. Podľa Strelu klientelu tvoria pacienti zdravotných poisťovní z 25 %, zvyšných 75 % tvorí komercia, samoplatcovia a rekondičné pobyty. „Veríme, že v najbližšej dobe sa rady pacientov zdravotných poisťovní rozšíria, nakoľko sa nám podarilo obhájiť liečbu novej indikácie chorôb pohybového ústrojenstva. Takto patríme do skupiny kúpeľov s najširším spektrom indikácií na Slovensku, keďže liečime 9 z 12 možných,“ konštatoval. Seniorom od 55 rokov pripravili pobyt Zdravý senior, kde sa ceny pohybujú od 105 eur/pobyt/4 noci (v cene: ubytovanie, polpenzia vo forme bufetu a 8 procedúr).

Majú aj stály Seniorský pobyt, kde je podmienkou minimálne 6 nocí (ubytovanie, polpenzia, 12 procedúr). Ceny sú od 156 eur/pobyt. Ponuky sú platné do 15. decembra. A ako sú na tom pacienti, pokiaľ ide o ich bezpečnosť? „Máme zriadenú 24-hodinovú službu lekára a sestry na ambulancii JIS v LD Travertín II. Pacienti majú vo vybraných izbách zabudované signalizačné zariadenie. Na procedúrach je vždy kvalifikovaný zdravotnícky pracovník, ktorý z pracoviska neodíde, kým klient neopustí šatňu,“ dodal Strela. Ak klient ochorie, ide na vyšetrenie k lekárovi, ktorý naordinuje liečbu. Klient môže byť izolovaný a liečený do ukončenia ochorenia na svojej izbe. Pri ťažšom stave je v zariadení oddelenie JIS, kde môže byť pacient monitorovaný a sledovaný 24 hodín denne.

Kúpele Nimnica

V ponuke majú aktuálne akciu na novembrový víkend v termíne od 15. do 17. 11. v cene 70 eur/os/pobyt (ubytovanie 2 noci, celodenná strava 2 dni, a relaxačné procedúry na 2×2-hodinový vstup do wellness, 1× klasická masáž čiastočná a 1× soľná jaskyňa). „Posledné voľné termíny na týždňové pobyty máme v decembri od 8. 12., kde kompletný 6-dňový pobyt s 15 procedúrami, ubytovaním a celodennou stravou ponúkame od 150 eur/osobu,“ hovorí obchodná námestníčka kúpeľov Katarína Jamborová. Ako dodala, postupná modernizácia ubytovacích, stravovacích a zdravotníckych kapacít a celého areálu priniesla „ovocie“ v podobe pozitívneho ohlasu klientov a zlepšenia celkového mena kúpeľov. „To sa odrazilo aj v návštevnosti a zmeny sa odrazili aj v štruktúre klientov. Postupne sa zvyšuje podiel samoplatcov, stále je však našou prioritou poskytovanie komplexnej kúpeľnej liečby.“

Prírodné jódové kúpele Číž

Pre klientov majú pripravený špeciálny vianočný pobyt „Darček pod stromček " za cenu 148 eur/5 nocí, s lekárskou prehliadkou, 8 liečebnými procedúrami a plnou penziou, ktorý môžu absolvovať do 30. 4. 2015. "Navyše v súčasnosti ponúkame nielen pre penzistov Jesenný liečebný pobyt za cenu 125 eur/4 noci, s plnou penziou a 6 procedúrami,“ konštatovala Mária Turisová, vedúca obchodnej správy kúpeľov. „Všetci klienti, ktorí absolvujú liečebný pobyt, prejdú vstupnou lekárskou prehliadkou. Pokiaľ je zistená závažná kontraindikácia, ktorá môže zhoršiť zdravotný stav hosťa, klient na odporučenie lekára musí prerušiť kúpeľnú liečbu.“ Ako dodala, bezpečnosť pacientov je zabezpečená dostatočne: pri každej podávanej procedúre je zabezpečený zdravotný dozor a v kúpeľoch je aj 24-hodinová lekárska služba. A čo ak pacient ochorie? „Závisí to od druhu a závažnosti ochorenia. Všetko posúdi, rozhodne a následné opatrenie prijme ošetrujúci lekár.“

Wellness Kováčová, Liečebný dom Detvan

Do konca roka aktuálne prebieha akcia na doplatky pre ústavných pacientov skupiny B: pri nástupe po 1. 11. je doplatok 6,50 eura/noc a pri nástupe po 1. 12. je doplatok 4,90 eura/noc. „Takisto prebieha aj akcia pre samoplatcov, ktorá trvá do 28. 2. 2015, kde za noc zaplatí klient len 29,90 eura, v cene je zahrnuté ubytovanie, plná penzia, tri procedúry a denne voľný vstup do Holidayparku,“ hovorí Marcela Šandorová. „Počas týchto sviatkov máme otvorený Kúpeľný dom, kde môže klient využívať denne procedúry, ale bez možnosti ubytovania a stravy.“ Pomer klientov cez zdravotné poisťovne ku samoplatcom je 4 : 1. Špeciálne zľavy pre penzistov nemajú, poskytujú 10 % zľavy pre poistencov VšZP a tiež 10 % vernostnú zľavu. Zľavu im poskytujú aj pri jednorazovom vstupe do termálneho bazéna.

„Pred nástupom na liečbu treba absolvovať lekárske prehliadky, v prípade samoplatcov akceptujeme aj lekársku prehliadku, ktorú vykonáva náš ošetrujúci lekár pri nástupe. V prípade zistenia kontraindikácii lekár pristúpi k vylúčeniu nevhodných liečebných procedúr pri absolvovaní kúpeľnej liečby, v krajných prípadoch však môže dôjsť k predčasnému ukončeniu liečby,“ konštatovala. Pokiaľ ide o dozor, kúpele zabezpečujú každému klientovi nepretržitú zdravotnú starostlivosť, ktorú poskytuje odborný zdravotnícky personál.

Bardejovské Kúpele

Na december pripravili zvýhodnené akcie, napr. Mikulášsky balíček, kde sú dve deti v sprievode dospelej osoby zadarmo, alebo liečebný pobyt Advent už od 31 eur, ktorý platí pre všetky vekové kategórie. „Ponúkame aj Silvestrovský pobyt spojený s galavečerom a kultúrnymi akciami už od 130 eur/os/pobyt. Je možné ubytovať sa od 2 až 6 nocí,“ vraví ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov Tamara Šatanková. Pokiaľ ide o pomer klientov, cez zdravotné poisťovne sa u nich lieči 55 % pacientov, samoplatcovia tvoria 45 %. „Pre penzistov máme zvýhodnený balíček tzv. Senior špeciál, kde sa cena pohybuje od 27 do 46 eur, podľa typu ubytovania. V cene je plná penzia, dve procedúry a wellness.“

Po nástupe každý klient pred absolvovaním procedúr navštívi lekára, ktorý mu na základe jeho anamnézy predpíše tie najvhodnejšie. „V prípade, že sa zistí akákoľvek kontraindikácia, klient nemusí pobyt ukončiť, ale neabsolvuje už žiadne procedúry, maximálne wellness. Na individuálnych procedúrach je vždy pracovník na príslušnom mieste nepretržite a dozerá na klienta. Pri hromadnejších procedúrach takisto „dozoruje“ minimálne jeden pracovník. V kúpeľoch je dostatočný počet pracovníkov, ktorí sú zodpovední za bezpečnosť pri procedúrach,“ dodala Šatanková. Ak klient ochorie, umiestnia ho do izolačnej izby. „V blízkosti kúpeľov sa nachádza aj nemocnica, ktorá preberá ťažšie prípady.“

Kúpele Lúčky

Silvestrovský pobyt sa začína 29. 12. 2014 a trvá do 2. 1. 2015 s možnosťou predĺženia aj na viac nocí. Pobyt zahŕňa: ubytovanie na 4 noci, plnú penziu, konzultáciu s lekárom, 4 vstupy do bazénov podľa výberu, 6 procedúr, silvestrovskú večeru, fľašu sektu a vína, druhú večeru, zábavu s kultúrnym programom. Okrem toho dostanú aj ďalšie bonusy. „Pre dôchodcov okrem nášho pultového celoročného liečebného pobytu Senior 2014 od 55 eur/noc máme pripravený aj špeciálny pobyt pre seniorov nad 55 rokov za 170 eur/5 nocí/os: ubytovanie v dvojlôžkových izbách v KH Choč, plná penzia, vstupné lekárske vyšetrenie, 5 liečebných procedúr za pobyt, 5 vstupov do bazénov za pobyt podľa výberu (1 h vnútorný alebo 2 h vonkajšie). Nástupné dni na pobyt sú nedeľa a pondelok, pobyt je možné absolvovať v termínoch od 1. 11. do 20. 12. a od 4. 1. až 28. 3. 2015. Doplatok za jednolôžkovú izbu je 65 eur/pobyt,“ informuje Slávka Medveďová, ekonomicko-obchodná námestníčka kúpeľov.

„Naši klienti absolvujú vstupné lekárske prehliadky, aj v prípade samoplatcov. Na ich základe im lekár predpíše vhodné procedúry. Práve zdravotnou prehliadkou sa vylučujú kontraindikácie. V kúpeľoch máme široké spektrum procedúr. Pre každého klienta nájdeme tie najvhodnejšie. Dozor pri procedúrach je zabezpečený zdravotníckym pracovníkom. Pri procedúrach, kde obsluhuje viac klientov, si ich priebežne kontroluje a na záver ich informuje o ukončení procedúry,“ dodala námestníčka. Ak klient ochorie, vyšetrí ho lekár a podľa zdravotného stavu naordinuje liečbu. Ak si jeho zdravotný stav vyžaduje odborné vyšetrenie, odošlú ho do nemocnice. Podľa závažnosti ochorenia sa odosiela sanitkou, alebo je privolaná RZP.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
kúpele, relax Ilustračné foto.

Kúpele Bojnice

Ponúkajú pobyty už od 28 eur/os/noc – pobyt s plnou penziou, neobmedzeným vstupom do Vodného sveta a fitnes, hodinovým vstupom do Saunového sveta a jedným vstupom do Soľnej jaskyne. „V ponuke máme Silvestrovský pobyt v LD Mier, alebo Lysec od 79 eur/os/noc. Pobyt zahŕňa ubytovanie, plnú penziu, lekársku prehliadku, priemerne tri procedúry na deň + celodenný vstup do Vodného sveta a v cene je zahrnutý aj bohatý silvestrovský program,“ vraví Eva Gajdošová. „Pre seniorov ponúkame 10 % zľavu z cenníkových cien – základný liečebný pobyt s procedúrami ponúkame už od 33,30 eur/os/noc. A aj seniori môžu využiť naše ponuky Last Minute relaxačných pobytov už od 28 eur/os/noc.“

Kúpele Dudince

„Pre klientov sme opäť pripravili sezónne špeciály. Ide o mimosezónne balíky s výhodnou cenou, ktoré sa dajú absolvovať v časovo ohraničenom období: Jesenný liečebný pobyt, Vitálny senior, Zimný liečebný pobyt Winter, Pobyt 1 + 1 osoba zadarmo v Hoteli Minerál,“ hovorí Jana Hanáková. „Hotel Minerál ponúka silvestrovský pobyt v termínoch 29. 12. 2014 – 1. 1. 2015 a od 30. 12. 2014 – 2. 1. 2015. V cene je zahrnuté: ubytovanie na 3 noci v luxusne zariadených 2-lôžkových izbách, 3× plná penzia – raňajky, obedy a večere formou bufetových stolov, 31. 12. sa podáva namiesto bufetov slávnostná servírovaná večera, 2× hodinový vstup do hotelového wellness s možnosťou využitia jacuzzi, suchej a parnej sauny, sprchy s karibskou búrkou, ochladzovacieho bazéna a oddychovej zóny, fľaša sektu na izbu, silvestrovský večer s programom. Cena za osobu a pobyt pri ubytovaní v jednolôžkovej izbe je 246 eur/os/3 noci, pri ubytovaní v dvojlôžkovej izbe 219 eur/os/3 noci. K cene sa pripočítava daň z ubytovania 1 euro/os/noc,“ priblížila. Aktuálne sa cez www.hotelmineral.sk dá silvestrovský pobyt objednať so zľavou 10 %.

Kúpele Brusno

„Do konca novembra máme pre klientov v ponuke Jesenný relax, kde cena je zvýhodnená oproti ostatným pobytom o 20 %. Na zimné mesiace december, január a február máme pripravený zaujímavý zvýhodnený pobyt,“ vraví Lenka Sokolová, marketingovo-obchodná manažérka. „Počas Vianoc a Silvestra máme pre klientov pripravené Vianočné a Silvestrovské pobyty s bohatým programom. Ako jedny z mála kúpeľoch ponúkame počas sviatkov aj liečbu cez zdravotné poisťovne. Počas Štedrého večera majú pacienti v cene štedrovečernú večeru a počas Silvestra majú bonus – vstup na Silvestrovskú zábavu.“ Ako ďalej dodala, pre seniorov majú zvýhodnený balík – Senior relax pobyt, kde cena je 65 eur/os/deň a zahŕňa ubytovanie, 3 liečebné procedúry, vstupnú a výstupnú lekársku prehliadku. Pobyt je určený pre osoby nad 60 rokov alebo ŤZP.

„Pokiaľ pacient prichádza na kúpeľnú liečbu vyslaný zdravotnou poisťovňou, všetky náležitosti zariadia vysielajúci lekár – navrhujúci kúpeľnú liečbu a revízny lekár poisťovne, tesne pred odchodom sa vyžaduje aj vyjadrenie praktického lekára o spôsobilosti pacienta absolvovať kúpeľnú liečbu. Pri nástupe absolvuje lekársku prehliadku s naordinovaním procedúr. Pokiaľ pacient nastupuje na liečebný pobyt ako samoplatca, optimálne je, ak si tiež prinesie základnú zdravotnú dokumentáciu, prípadne odporučenie na liečbu od svojho lekára z domu, následne rovnako absolvuje vstupnú prehliadku v kúpeľoch,“ priblížila Sokolová.

Liečebné termálne kúpele Sklené Teplice

„Pre klientov samoplatcov máme v ponuke akciu na všetky liečebné pobyty v zľave 25 %,“ vraví Ivana Marušková. „Naše kúpele sú otvorené celoročne okrem troch dní v roku a to 24., 25. a 26. 12. Klienti nastupujú 27. 12. na Silvestrovský pobyt. Dĺžku pobytu si môžu klienti určiť sami už od 2 nocí.“ Pre dôchodcov ponúkajú liečebný pobyt Senior, ktorý je v ponuke na 5 nocí, a cena je daná v závislosti od výberu kúpeľného domu. Napr. v KD Relax Thermal je cena na tento pobyt 45 eur/os/noc a v cene je zahrnuté: 5× ubytovanie, 12 procedúr za pobyt, plná penzia, denne vstup do Banského termálneho kúpeľa. Podmienkou pri tomto pobyte je vek nad 55 rokov min, jednej osoby. Pre klientov VšZP sa v prípade Senior pobytu priznáva zľava vo výške 10 %.

Pre penzistov ponúkajú aj dôchodcovské zľavy, rovnako ako aj pre držiteľov preukazov ŤZP, a to na vstupy do bazénov, do saunového sveta či soľnej jaskyne. „Každý klient samoplatca, ako aj pacient cez zdravotnú poisťovňu absolvuje vstupnú lekársku prehliadku. V prípade, že lekár zistí nejakú kontraindikáciu, procedúry a liečbu klientovi nastaví tak, aby nebol ohrozený jeho zdravotný stav. V našich kúpeľoch je zabezpečený permanentný dozor zdravotníckeho personálu na všetkých procedúrach. Klientov kontrolujeme priebežne v určitých intervaloch. Aj zdravotná starostlivosť je zabezpečená nepretržite, zdravotnícky personál sa v kúpeľoch nachádza 24 hodín, teda aj v noci ako nočná pohotovosť. Klient si môže v prípade ochorenia predpísané lieky zakúpiť v lekárni, ktorá je v kúpeľoch tiež k dispozícii.“

Kúpele Nový Smokovec

Majú ponuku pre klientov zdravotných poisťovní, a to akciový doplatok za samostatné ubytovanie v cene 0,50 eura/noc v izbe štandard Mini. Akcia platí od januára do konca marca 2015. „Silvestrovský pobyt sa tento rok bude niesť v štýle 80. rokov: počas celého pobytu si hostia užijú veľa zábavy a športových radovánok. Zlatým klincom večera bude live vystúpenie Davide Mattioliho s najslávnejšími talianskymi hitmi ako Mamma Maria, L'Italiano, Picola Fragile, Sereno e, I like Chopin, Volare…,“ približuje Zuzana Čižiková. „Naše kúpele už dlhodobo ponúkajú tzv. seniorské pobyty. V súčasnosti však pojem "senior“ získal inú dimenziu a osoby, ktorých sa takéto ponuky týkajú, sú aktívni a vitálni ľudia. Preto týchto hostí cenovo zvýhodňujeme celoročne i pri krátkodobých pobytoch. Pre dôchodcov v pravom slova zmysle, ktorí chodia na týždenné pobyty s procedúrami organizovane, ponúkame šesťdňový balík s plnou penziou a 10 procedúrami v cene od 165 eur."

Pri nástupe na pobyt, ktorý obsahuje denne 3 procedúry, hosť predloží zdravotnú dokumentáciu od svojho lekára. Následne absolvuje vstupnú lekársku konzultáciu. Pri zistení kontraindikácií je mu kúpeľným lekárom odporučené, aby s ohľadom na svoj zdravotný stav tento pobyt neabsolvoval. „Pri každej procedúre máme zabezpečený zdravotnícky personál, ktorý každý liečebný proces vysvetlí a je na procedúre stále prítomný,“ dodala. Zdravotná starostlivosť je tu zabezpečená 24 hodín, hostia disponujú na svojich izbách telefónmi s priamou voľbou do ambulancie. Pri každom akútnom stave prichádza priamo na izbu lekár so sestrou, klienta vyšetria a v neodkladnom prípade mu naordinujú primárnu liečbu. Následne je ďalej odporučený k lekárovi do najbližšej nemocnice. Ak je to možné, jeho kúpeľný pobyt s niektorými obmedzeniami pokračuje ďalej. V nevyhnutnom prípade je možnosť využiť služby polikliniky a RZP.

Kúpele Trenčianske Teplice

Klientom zdravotných poisťovní v kategórii B v termíne od 17. 11. do 1. 12. ponúkajú zľavu 30 % z pobytu. „Zároveň si klient môže zobrať aj svojho blízkeho, ktorému poskytneme zľavu až 50 % na pobyt Dr. Klasik,“ vraví Radka Hledíková Poncová, marketingová manažérka kúpeľov. „Druhá ponuka je orientovaná pre kúpeľných hostí, ktorí prichádzajú do kúpeľov ako pacienti kategórie B a uprednostňujú pri ubytovaní súkromie. Akcia bude prebiehať v kúpeľnom hoteli Pax. Tí, ktorí začnú pobyt v termíne od 25. 11. do 1. 12., môžu využiť akciu, kde cena za ubytovanie jednej osoby v jednolôžkovej izbe zostáva na úrovni ubytovania jednej osoby v dvojlôžkovej izbe.“ V silvestrovskej ponuke sú dva balíčky. Pre tých, ktorí sa chcú okrem relaxu zamerať aj na svoje zdravie, pripravili Silvester Dr. Klasik od 27. 12. 2014 až 4. 1. 2015. Podmienkou je minimálny počet 6 nocí. Balíček Silvester Relax zas ponúka menej procedúr a možnosť rezervácie pobytu na kratšie obdobie. Obidva pobyty je možné individuálne upravovať. Samozrejmosťou je Silvestrovský galavečer.

„Pre seniorov máme balíčky: Senior I a Senior II. Obidva sú odporúčané na 5 až 6 nocí. Líšia sa hlavne množstvom procedúr, pri prvom variante má klient k dispozícii 5 procedúr denne, pri Senior II. Ich je až desať. Súčasťou balíčka je konzultácia s lekárom, plná penzia. Senior I stojí už od 155 eur, Senior II 175 eur za pobyt,“ konštatovala Hledíková Poncová. Súčasťou každého pobytu je možnosť konzultácií s lekárom. Týka sa to aj tých krátkodobých. U ostatných je lekárske vyšetrenie už priamo súčasťou celkového balíčka. Kombinácia vhodných procedúr pre každého pacienta je zostavovaná individuálne. „Vždy vychádzame nielen z diagnózy pacienta, ale aj zo vstupného vyšetrenia kúpeľným lekárom. V prípade, že sa u klienta objavia nejaké kontraindikácie, ktoré vylučujú možnosť využívať procedúry, klient má možnosť ostať na pobyte bez nich.“

O hostí sa stará kvalifikovaný personál, ktorý pripravuje liečbu podľa individuálneho posúdenia zdravotného stavu, s cieľom minimalizovať možné riziká." Ak klient ochorie, v prípade nekomplikovaných záležitostí riešia takéto prípady v rámci svojich priestorov. Cieľom je zabezpečiť pacientovi dostatočný komfort i potrebný pokoj pre rýchle vyliečenie. O chorého hosťa sa, samozrejme, počas jeho liečby stará lekár a sestrička.

Kúpele Piešťany a Kúpele Smrdáky

„Pre hostí Kúpeľov Piešťany máme do konca novembra v ponuke Bláznivý november, kde klient môže získať až dve prenocovania zadarmo (pri 4 nociach to znamená 50 % zľava na pobyt) v hoteli Danubius Health Spa Resort Esplanade a Spa Hotel Splendid s minimálnou dĺžkou pobytu 4 noci. Pobyt zahŕňa ubytovanie s polpenziou, lekársku konzultáciu a procedúry. Hostia majú k dispozícií vnútorný a vonkajší bazén s termálnou vodou,“ informuje marketingová manažérka kúpeľov Tatiana Šuláková. „Okrem zvýhodneného ubytovania ponúkame do 26. decembra 30 % zľavu na pobyt Chuť Piešťan v Thermia Palace. Pobyt zahŕňa ubytovanie s polpenziou, lekársku konzultáciu a liečebné procedúry.“

V Prírodných liečebných kúpeľoch Smrdáky majú ponuku, kde poskytujú 100 % zľavu z príplatku na jednoposteľovú izbu, alebo 50 % zľavu z pobytu pre druhú osobu v dvojposteľovej izbe. Daná ponuka sa vzťahuje na akýkoľvek liečebný alebo relaxačný pobyt v kúpeľoch Smrdáky a okrem toho získate jednu procedúru navyše podľa želania. „Počas celého roka ponúkame pre seniorov kúpeľný pobyt Aktívny týždeň Senior, ktorý zahŕňa ubytovanie s polpenziou, dva vitamínové nápoje denne, lekára a zdravotné vyšetrenia, EKG test a procedúry. Tento pobyt si môžu rezervovať s 35 % zľavou pre jednolôžkovú a 25 % zľavou pre dvojlôžkovú izbu, čo vychádza od 36,75 eura/os/noc v komplexe Spa Hotel Splendid. Tieto pobyty sú v termínoch od 1. 1. až 15. 3. 2015,“ povedala. „Je dobré, ak pacient pred návštevou kúpeľov navštívi svojho lekára, ktorý liečbu indikuje alebo kontraindikuje. Môže to byť rehabilitačný lekár, ortopéd, neurológ, reumatológ – podľa hlavnej diagnózy. Ak má vedľajšie diagnózy, tak aj odborník v tomto smere – internista, onkológ a pod. Všetci návštevníci, ktorí majú pobytové balíky s procedúrami, absolvujú vstupnú lekársku prehliadku aj v našich kúpeľoch. Ak u nich lekár zistí kontraindikáciu, nemôžu liečbu absolvovať.“

Kúpele Sliač

Na november a december pripravili 15 % zľavy zo všetkých pobytov pre samoplatcov. Vďaka tomu sa ceny začínajú už od 25,50 eura/os/noc. Navyše pobyty s 15 % zľavou môžu klienti zakúpiť aj svojim blízkym ako vianočný darček a využiť až do konca marca roku 2015. Silvestrovský pobyt pripravili aj so zábavným programom na štyri noci a obsahuje plnú penziu a 10 procedúr. Spomínaná zábava je zahrnutá v cene pobytu a pri jeho predĺžení majú klienti zľavu 10 % na každé ďalšie prenocovanie. Pobyt sa začína od 49 eur/os/noc. Nezabúdajú ani na seniorov. Majú pre nich dva základné pobyty – Klasik a Relax. Pri týchto pobytoch majú seniori zľavu 3 eurá z každého prenocovania počas celého roku. Pri kombinácií so zľavou 15 % počas novembra a decembra môžu absolvovať pobyt Relax už od 127,50 eura/os/po­byt. V cene je ubytovanie, polpenzia a liečebná starostlivosť (vstupná lekárska prehliadka, dve procedúry denne a výstupná lekárska konzultácia).

Každý pacient, resp. klient samoplatca prechádza pred pobytom lekárskym vyšetrením, ktorého výsledkom je individualizovaná ordinácia procedúr. Pri zistení kontraindikácie klient nemôže pobyt absolvovať. Jedinou výnimkou je víkendový pobyt, ktorý má vopred určené procedúry (klienti dostávajú leták s procedúrami, ich kontraindikáciami a zároveň podpisujú súhlas s poberaním daných procedúr). V rámci všetkých procedúr je zabezpečený stály dozor. Pacienti, resp. klienti prechádzajú vstupným, kontrolným a výstupným lekárskym vyšetrením. Mimo pracovnej doby ambulancií je zabezpečená kontinuálna lekárska starostlivosť formou pohotovostnej služby, ktorá funguje nonstop. Klienti majú v izbách pre prípad potreby rýchlej pomoci k dispozícii signalizačné zariadenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele