Aj mužov zlostí, že im rednú kosti

Hoci sa o tom málo hovorí, mužom rednú nielen vlasy, ale aj kosti. Osteoporóza postihuje približne jedného z piatich mužov vo veku nad 50 rokov. Pravdepodobnosť, že utrpia osteoporotickú zlomeninu, je väčšia, ako dostať rakovinu prostaty.

07.12.2014 06:00
kosti, kostra, osteoporóza, ceruzka, guma Foto:
Na zníženie rizika osteoporózy existuje prevencia v podobe dostatočného príjmu vápnika a vitamínu D a pravidelného zaťažovania svalov.
debata (2)

V prípade mužov sa o osteoporóze hovorí podstatne menej v porovnaní so ženami. 80 percent ochorení v súvislosti s rednutím kostí totiž tvorí postmenopauzálna osteoporóza, ktorá sa rozvíja súbežne s poklesom ženských pohlavných hormónov v ženskom tele. V mužskom organizme zas zohráva dôležitú úlohu pre udržiavanie hustoty kostnej hmoty pohlavný hormón testosterón, ale u mužov sa vekom jeho hladina znižuje pomalšie, takže rednutie kostí mužov trápi v podstatne vyššom veku ako ženy. Väčšine začína hroziť až po 70. roku života.

Mnohí sa zlomeniny nedožijú

„To, že osteoporóza je ochorenie, ktoré sa týka iba žien, je mýtus,“ tvrdí MUDr. Soňa Tomková, PhD., z reumatologickej a osteologickej ambulancie v nemocnici Košice-Šaca. „Jedna tretina zlomenín krčka stehennej kosti sa vyskytuje u mužov. Muži majú navyše dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú po zlomenine bedra, ako ženy.“

Osteoporóza nemusí byť automatickou súčasťou starnutia, ako si mnohí myslia. Na zníženie jej rizika existuje prevencia v podobe dostatočného príjmu vápnika a vitamínu D a pravidelného zaťažovania svalov. Je známe, že najlepšou prevenciou osteoporózy je dostatočný pohyb, veď napríklad ležiaci pacienti po pár mesiacoch strácajú až polovicu kostnej hmoty, o svaloch ani nehovoriac. Alebo stačí vidieť ruku či nohu, z ktorej po pár týždňoch snímu sadru. Nevýhodou kostí je to, že ich úbytok si človek uvedomí až s prvou zlomeninou, vidí len úbytok svaloviny.

Rozvinuté svalstvo a pevné kosti však spolu úzko súvisia. Výhodou mužov je fakt, že v mladosti majú zvyčajne viac kostnej hmoty (i svaloviny) ako ženy. Tým, že si ju takto „nahonobia“ a počas andropauzy (niečo ako „mužská menopauza“) nie je pokles hmoty taký radikálny, problém s rednutím kostí majú až od vyššieho veku. „Absolútny počet zlomenín u mužov v staršom veku je nižší, majú nižší sklon k pádom vďaka lepšej koordinácii pohybov a pravdupovediac, ich priemerná dĺžka života je nižšia, takže mnohí sa svojej zlomeniny vlastne nedožijú,“ vysvetľuje MUDr. Tomková.

Základom je zdravá kostra

<A>Zlomiť si kosť po menšom náraze alebo páde nie je normálne v žiadnom veku. Samozrejme, iné je zlomiť si nohu po páde z čerešne a iné zlomiť si povedzme stavec len preto, že sa človek zohne. To už je, samozrejme, extrém, ale aj takéto osteoporotické zlomeniny sa vyskytujú. „Najčastejším dôvodom osteoporózy u mužov je tzv. sekundárna osteoporóza, teda taká, ktorú spôsobuje nejaké ochorenie či užívanie liekov,“ hovorí osteologička. „Z liečiv sú to najčastejšie glukokortikoidy či užívanie antiandrogénov pri karcinóme prostaty, z ochorení endokrinologické, pľúcne, reumatické, tráviaceho traktu, orgánové transplantácie.“

Populácia mužov vo veku nad 60 rokov rýchlo rastie, a to je práve skupina tých, ktorých rednutie kostí ohrozuje najväčšmi. Do roku 2025 sa predpokladá zvýšenie počtu zlomenín u mužov oproti roku 2010 o vyše tridsať percent. Muži dnes do pomerne vysokého veku zohrávajú v rodinách dôležitú úlohu najmä ako živitelia, veď vek odchodu do dôchodku sa stále posúva nahor. Práve následkom zlomenín, ktorých liečba je dlhodobá, sa stráca značná časť ich produktivity. Po utrpení zlomeniny 10–20 % mužov bude vyžadovať dlhodobú ošetrovateľskú starostlivosť.

Rednutie kostí pritom možno pomerne jednoducho diagnostikovať vďaka denzitometrickým vyšetreniam (nezaťažujúce prístrojové vyšetrenie kostnej hustoty). Dobrý obvodný lekár by mal poslať každého muža po sedemdesiatke s výmenným lístkom na denzitometriu! Podobne aj v prípade, že muž utrpel zlomeninu vo veku nad 50 rokov, ak užíva „rizikové“ liečivá alebo má „rizikové“ diagnózy súvisiace s úbytkom kostnej hmoty. Hovorí sa, že ozajstní muži budujú svoju silu zvnútra. Posilňovať je totiž možné nielen svaly, ale aj kosti a fyzická mužská sila má základ práve v pevnej, zdravej kostre.

Špecifiká mužskej osteoporózy

  • postihuje jedného z piatich mužov vo veku nad 50 rokov
  • väčšine mužov začína hroziť až po 70. roku života
  • najčastejším dôvodom (50–70 %) je však sekundárna osteoporóza (ochorenie či lieky s neg. vplyvom na kostný metabolizmus)
  • muži majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť úmrtia po zlomenine bedra v porovnaní so ženami
  • v SR sú k dispozícii všetky lieky na liečbu osteoporózy ako vo svete, nie každý má však registráciu aj pre mužov

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kosti #osteoporóza #vitamín D #vápnik