Nedajte si zdvihnúť tlak!

Prišli ste k lekárovi, ktorý vám nameral vyšší tlak? Nijakú paniku! Možno máte syndróm bieleho plášťa. Možno ste sa po príchode do ambulancie pred meraním tlaku ani nestihli vydýchať. Možno ste tesne predtým vypili kávu, najedli sa, nestihli ísť na toaletu, alebo ste boli na najvyššiu mieru rozčúlení po dvojhodinovom čakaní v čakárni. A možno má lekár nepresný, roky používaný a neskalibrovaný tlakomer.

15.12.2014 06:00
srdce, krvný tlak, EKG Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dôležitý je tlak, ktorý si pri dodržaní všetkých zásad správneho merania kalibrovaným tlakomerom nameriate doma!

Autorke tohto článku namerali dávnejšie ako tehotnej v ambulancii u gynekológa horný tlak vyše 150 mmHg. Lekárka aj budúca matka sa preľakli, pretože zvýšený krvný tlak a prípadné ďalšie doplňujúce príznaky môžu signalizovať preeklampsiu, ktorá je nebezpečná pre matku aj dieťa. Nič z toho sa nepotvrdilo, pretože počas pravidelných domácich meraní krvného tlaku hodnoty v nasledujúcich mesiacoch nikdy neprekročili odporúčané čísla. Išlo o typický syndróm bieleho plášťa, stres z návštevy lekára.

Všimnite si, ako a kedy vám váš lekár alebo sestrička merajú krvný tlak. Robia to hneď na začiatku vyšetrenia a v chvate? Dokonca vám lekár počas merania kladie otázky na tému vašich zdravotných problémov a očakáva odpovede? Aký tlakomer má váš lekár? Ortuťový s gumovou hadičkou, ktorá sa rozpadáva, a poškodenou stupnicou, kde je ortuti menej, ako má byť, pretože časť dávno vytiekla? Má manžeta dobrú kondíciu a pružnosť? Nemá vo vnútornej nafukovacej časti zostarnutú gumu? Ak máte neštandardnú veľkosť ruky, vymieňa manžetu za inú veľkosť? K ortuťovým tlakomerom sa kedysi dodávalo sedem veľkostí manžiet.

Normy pri jednotlivých druhoch meraní krvného tlaku

  • Krvný tlak nameraný v ambulancii – nemal by prekročiť 140/90 mmHg
  • Priemer domácich meraní (2 x denne počas 7 dní = 14 meraní) – menej ako 135/85 mmHg
  • 24-hodinový (pacient má naložený špeciálny tlakomer 24 hodín denne, vypočítava sa priemer, pretože v noci býva podstatne nižší tlak ako cez deň) – maximálne 125/80 mmHg

Nie je to vôbec nepodstatné. „Raz k nám prišiel na kontrolu tlakomer ambulantného lekára, ktorý vykazoval rozdiel v systolickom a diastolickom tlaku oproti presným hodnotám o 76/63 mmHg,“ hovorí Ing. Radovan Kadlec, vedúci metrologického laboratória Homola Medical, ktoré sa zaoberá kalibráciami a overovaním medicínskych prístrojov. Tlakomery overujú, resp. kalibrujú s pomocou simulátora krvného tlaku, ktorý simuluje štandardných 120/80 mmHg. Pri tlakomeroch lekárov je dovolená odchýlka 4/9 mmHg. Lekárske tlakomery by mali byť zo zákona overované raz do roka (niektoré typy raz za dva roky), či merajú správne. Lekári však často o tejto povinnosti ani nevedia. Niektorí pracujú s 30-ročnými tlakomermi. Dnes sa už ortuťové tlakomery (ani teplomery) predávať nesmú (nie však z dôvodu nepresnosti, ale toxicity ortuti), hoci mnohé ambulancie ich stále používajú a v niektorých internetových obchodoch ich nájdete.

V štátom autorizovanej skúšobni na overovanie všetkých typov krvných tlakomerov v rokoch 2012 a 2013 overili 1 400 tlakomerov. Počet chybných manžiet malo 40 %. „Manžeta je pritom veľmi dôležitá, pretože vplyvom nesprávnej veľkosti manžety alebo jej poškodenia môžete namerať tlak aj s rozdielom 15–30 mmHg,“ hovorí odborník. Väčšina výrobcov dnes dodáva jednu univerzálnu manžetu, ktorá môže spôsobiť odchýlky u obéznych, svalnatých i extrémne štíhlych ľudí. Pri pokusnom meraní u televíznej redaktorky bol rozdiel v hornom tlaku pri meraní vyhovujúcou a nevyhovujúcou veľkosťou manžety 24 mmHg. Ak takúto hodnotu prirátate k svojmu štandardnému systolickému tlaku, lekár už môže získať podozrenie na hypertenziu. Pri väčších manžetách je nameraný tlak nižší ako skutočný. Pri menších manžetách je to naopak.

Samozrejme, je to ten lepší prípad, ak človeku omylom namerajú vyšší tlak, ako má reálne. Naopak to však môže byť životu nebezpečné. Presné hodnoty tlaku sú dôležité aj pri nastavovaní antihypertenznej liečby. Aj preto sa oplatí investovať do kvalitného tlakomera a dať si aj ten domáci skalibrovať v certifikovanom laboratóriu. Stojí to okolo 15 eur. Len kalibrovaný tlakomer je skutočne presný tlakomer a ani nový tlakomer bez kalibračného certifikátu nemusí byť vždy presný. Po teplomeroch je tlakomer druhou najpoužívanejšou zdravotnou pomôckou v domácnostiach.

Ako si správne merať krvný tlak

Ilustračné foto. Foto: OMRON
krvný tlak, tlakomer Ilustračné foto.
  • Krvný tlak si merajte vždy v rovnakú hodinu, najlepšie v tichej miestnosti s primeranou teplotou. Tlak krvi sa totiž mení v priebehu dňa aj u zdravého človeka. Iný býva ráno, na obed, večer a v noci.
  • Jednu hodinu pre meraním krvného tlaku nefajčite, nepite nápoje s obsahom kofeínu, krvný tlak si nemerajte ani po kúpeli, cvičení, pití alkoholu. Tlak totiž ovplyvňuje aj jedlo, nápoje, lieky, fyzická aktivita a emocionálny stav.
  • Nemerajte si tlak, ak máte silné nutkanie na močenie, plný močový mechúr zvyšuje tlak asi o 10 mmHg.
  • Sadnite si vzpriamene, s rovným chrbtom, nerozprávajte a merať začnite po 5–10 minútach strávených v pokoji.
  • Oprite sa chrbtom o sedadlo stoličky, nohy majte neprekrížené, položené celými chodidlami na zemi. Uvoľnite si rukáv, nesmie vás škrtiť.
  • Rameno s manžetou tlakomera majte položené lakťom na stole. Manžetu vhodnej veľkosti si oviňte okolo paže. Ak sú na manžete značky, upnite si manžetu podľa nich. Manžeta musí byť vo výškovej úrovni srdca! Platí to aj pri zápästných tlakomeroch, ktoré pre ich nepresnosť lekári nesmú používať. Nedodržanie tejto podmienky môže spôsobiť chyby pri meraní, pri zápästných tlakomeroch až plus, mínus 20 mmHg!
  • Krvný tlak si merajte vždy na tej ruke, kde zvyknete namerať vyššie hodnoty.
  • Meranie tlaku dvakrát zopakujte a zo zistených hodnôt vypočítajte priemer. Pri druhom meraní sú hodnoty obyčajne nižšie.
  • Namerané hodnoty si zapíšte spoločne s dátumom, časom merania a užívanými liekmi (aj hodinou, kedy ste užili lieky).

(Podľa www.presnetlakomery.sk, doplnené)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #krvný tlak #tlakomer