Viróza? Vyplachujte a inhalujte!

Vyplachovanie nosa slanou vodou, zvlhčovanie vzduchu v čase vykurovania, prípadne inhalácia - to všetko patrí k tzv. hygiene nosa, hoci v tomto prípade nejde len o nos ako súčasť horných dýchacích ciest, ale aj o dolné dýchacie cesty.

28.12.2014 06:00
dieťa, dýchanie, inhalácia Foto:
Pri problémoch s dýchaním, odŕhaním a so suchým dráždivým kašľom je vhodné zacieliť liečbu na celé dýchacie cesty.
debata (7)

O syndróme suchého nosa sa hovorí čoraz viac, pretože najmä v jesennom a zimnom období trávime väčšinu svojho času v prekúrených uzatvorených priestoroch a vysušená sliznica dýchacích ciest neplní dobre svoju funkciu. To vedie k častejším infekciám. Nemeckí a americkí vedci štúdiami potvrdili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Pravidelné „zavodňovanie“ nášho nosa je prevencia nielen rôznych viróz, ale aj potenciálneho vzniku veľmi bolestivého bakteriálneho zápalu vedľajších nosových dutín.

Preplachovanie nosa s kanvičkou a so sprejmi

Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je ničím novým pod slnkom. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni. Vodu si do nosa nalejú nad umývadlom pomocou špeciálnej vyplachovacej nádobky, ktorá pripomína malý čajník. Druhou nosnou dierkou im tekutina plynule vyteká von. Takéto nádobky je možné kúpiť aj u nás, niekedy sú dokonca pribalené ku koncentrátom slúžiacim na preplach nosových dutín. Takéto preplachy sa odporúčajú z preventívnych dôvodov na urýchlenie obnovy prirodzeného prostredia nosovej sliznice, v období zvýšeného výskytu infekcií, u alergikov precitlivených na peľ a prach, pre ľudí s vysychaním sliznice počas spánku a s chrápaním či pacientom s opakovaným krvácaním z nosa následkom tvorby chrást.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dýchanie, inhalácia Ilustračné foto.

Takisto pri akútnych stavoch, ako sú zápaly horných dýchacích ciest, po operáciách nosovej priehradky či v oblasti nosových a prinosových dutín, slzných ciest, nosohltana, mäkkého podnebia, po endoskopických zákrokoch, u pacientov so suchou, atrofickou nádchou. Zjednodušením takéhoto preplachovania sú rôzne spreje s morskou vodou a ďalšími prídavnými látkami, ktoré sú dnes v predaji, pretože najmä menšie deti nemusia zvládnuť vlievanie roztoku do jednej nosnej dierky, jeho samovoľné pretekanie vnútrajškom nosa a vytekanie druhou nosnou dierkou von. Popritom treba dýchať výlučne ústami.

Mokrý stan

Súčasťou hygieny nosa je aj zvlhčovanie vzduchu vo vykúrených miestnostiach. Požadovaná hladina vlhkosti vzduchu v našich príbytkoch by mala dosahovať 45–50 percent, inak „smädný“ vzduch vysáva vlhkosť z našej pokožky a zo slizníc. Potrebnú vlhkosť vzduchu pomáhajú zabezpečiť aj izbové rastliny či fontánky, dôsledným riešením sú však predovšetkým zvlhčovače, prípadne čističky vzduchu.

„Ak nemáte zvlhčovač, v čase vykurovania pomôžu aspoň mokré froté uteráky na radiátory,“ radí vrchná sestra kúpeľov Luhačovice Hana Kolaříková. Tu sa liečia aj deti s respiračnými problémami už od 1,5 roka. „Ak sú detičky malé, možné je natiahnuť vlhkú plachtu ponad postieľku a vytvoriť tak mokrý stan. Malé dieťa ešte nie je schopné dať si preplachovať noštek pomocou preplachovacej kanvičky a takisto neodporúčam naparovať ho nad hrncom s horúcou vodou. Je to drastické a hrozí to aj obarením. Ak nemáte doma inhalátor, nechajte hrniec so slanou alebo minerálnou vodou v miestnosti a len bezpečne posaďte dieťa do jeho blízkosti.“ Počítajte však s tým, že celé okolie budete mať pokryté vrstvou minerálov.

Inhalovanie a naparovanie nie je to isté

Pri problémoch s dýchaním, odŕhaním a so suchým dráždivým kašľom je vhodné zacieliť liečbu na celé dýchacie cesty. Inhalačná terapia, pri ktorej dochádza k pôsobeniu aj v okrajových častiach dýchacích ciest, ani zďaleka nie je len o zvlhčovaní. Rozprašované častice miniatúrnej veľkosti preniknú až do pľúcnych mechúrikov. Inhalátor má výhodu aj v tom, že inhalovaná para nie je horúca a dieťa môže s maskou na tvári napríklad čítať knižku alebo pozerať televízor. Ak odmieta mať masku upevnenú priamo na nose a ústach, môže ju mať len zavesenú na krku a priebežne vdychovať obláčiky pary, ktoré z nej vychádzajú. Do inhalátora sa dá naliať minerálna voda určená na inhalovanie – najznámejšia je Vincentka. Lekár k tomu môže predpísať aj inhalačný roztok (napr. ambroxol), ktorý riedi hlieny a umožňuje ich lepšie vykašliavanie. V inhalátore sa odporúča miešať s Vincentkou alebo fyziologickým roztokom.

„Dnes je používanie inhalátorov čoraz rozšírenejšie. Inhalovanie je účinnejšie a príjemnejšie ako naparovanie nad hrncom s horúcou vodou, ktoré sa praktizovalo kedysi. Častice aerosólu rozprašované inhalátorom majú výrazne menšiu veľkosť v porovnaní s časticami vodnej pary, preto prenikajú až do spodných dýchacích ciest. Pri akútnych stavoch odporúčam inhalovať trikrát denne po 20 minút,“ hovorí pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová z Bratislavy.

„Ak má pacient spastický nález na prieduškách, podáme mu bronchodilatačný liek určený na roztiahnutie priedušiek a následne ide inhalovať čistú minerálku,“ hovorí MUDr. Jiří Hnátek, hlavný lekár kúpeľov Luhačovice, kde majú dokonca historickú budovu s názvom Inhalatórium, slúžiacu ako kúpeľná poliklinika. „Máme ústne aj nosové masky, pacient 7–8 minút inhaluje nosom a ten istý čas ústami. Samotná minerálka je mukolytikum a expektorans, riedi hlieny a uľahčuje ich vykašliavanie, ale ak chceme zdôrazniť tento účinok, pridáme liečivo ambroxol. Ja však v akútnom štádiu ochorenia inhalovať neodporúčam z dôvodu dráždenia dýchacích ciest. Okrem toho máme prístroj, ktorý používame pri chronickom zápale prinosových dutín Parasinus. Pacient inhaluje minerálku a v určitých momentoch, keď stlačí gombík, vznikne akási tlaková vlna a pretlakom sa mu dostane veľké množstvo výparov až do vedľajších nosových dutín. Reguluje si to sám.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nos #dýchanie #inhalácia #vyplachovanie