Exkluzívny rozhovor s nositeľom Nobelovej ceny: Od výbušniny k Viagre

Len málo laikov vie, že bunky vystielajúce vnútrajšok našich ciev dokážu produkovať tzv. oxid dusnatý (NO), látku, ktorá ich rozširuje a umožňuje reguláciu krvného obehu v každej časti tela. Za tento objav, ktorý viedol k vývoju liečiv proti vysokému krvnému tlaku, ale aj známej Viagry, dostal profesor farmakológie Dr. Louis Ignarro, Američan talianskeho pôvodu, Nobelovu cenu za medicínu. O tom, ako si ustrážiť hladinu NO v organizme, hovorí „otec Viagry“ v nasledujúcom exkluzívnom rozhovore.

04.01.2015 06:00
Louis Ignarro Foto:
Profesor farmakológie Dr. Louis Ignarro.
debata (1)

Objednali ste si kávu. Pijete ju, aj keď dostatočná hladina oxidu dusnatého v cievach údajne umožňuje obmedziť túto stimulačnú drogu?
Je pravda, že produkty podporujúce tvorbu oxidu dusnatého (NO) v cievach napomáhajú osviežujúcemu spánku a celkovo vyššej miere energie. (Úsmev.) Ale aj na základe toho, ako bolo človeku umožnené sa vyspať (profesor deň predtým priletel z Ameriky – pozn. redaktorky) a v rámci zlepšenia koncentrácie môže kofeín v káve zohrať svoju pozitívnu úlohu. Ja mám kávu rád, ráno ma trochu „nakopne".

Oxid dusnatý je vaša celoživotná téma.
Áno, jeho výskum.

Kedysi ste chceli zostrojiť bombu a vymyslieť raketu.
To som mal desať. Bol som blázon.

V pivnici ste vyrobili nitroglycerín.
To bolo veľmi nebezpečné. Pre mňa samého, náš dom aj celú moju rodinu.

Aká bola tá cesta od nitroglycerínu k oxidu dusnatému?
Aktivity, ktoré spomínate, sa odohrali ešte počas mojich tínedžerských čias. Cesta od výbušniny k liekom bola naozaj veľmi dlhá. Bola ťažká od samého počiatku – a nielen kvôli tomu, že výskum v oblasti medicíny je jedna z najnáročnejších vecí. Moje detstvo bolo spočiatku komplikované, pretože rodičia pochádzali z jednoduchých pomerov, nikdy nechodili do školy. Do Ameriky sa prisťahovali z Talianska a ja som sa už narodil v newyorskom Brooklyne. Doma sa však hovorilo po taliansky, takže sme nikto dostatočne nepoznali anglický jazyk. To mi spôsobovalo ťažkosti v škole.

Narodili ste sa v New Yorku a nehovorili ste po anglicky?
Bolo to najmä o komunikácii doma a v rámci talianskej komunity. Je pravda, že som dostatočne nerozumel ani svojim po anglicky hovoriacim priateľom. Po jednom rozhovore rodičov s mojou učiteľkou, ktorá ich upozornila na to, aký obrovský rečový hendikep mám, sme doma postupne prešli na angličtinu. Moja mama sa tento jazyk naučila pomerne rýchlo, otec bol tvrdohlavejší, tomu to trvalo takmer štyridsať rokov. Pomohlo to však mne aj o tri roky mladšiemu bratovi. Na strednej škole som už bol dobrým študentom. Oxid dusnatý je už záležitosť obdobia o tridsať rokov neskôr, 80. rokov minulého storočia.

Áno, ste známy vetou, ktorú ste predniesli v americkom Kongrese: Len v Amerike môže syn chudobných tesárov dostať Nobelovu cenu. V počiatkoch vašich výskumov vám nikto neveril. Počúvajú vás ľudia odvtedy viac?
Mal som vlastne šťastie, že som sa narodil v Amerike. Skutočne ponúka veľkú príležitosť tým, ktorí sú ochotní veľa pracovať a chcú dosiahnuť úspech. Spomínanú vetu som naozaj povedal v americkom Kongrese v štáte Washington. Spoločne s množstvom ďalších vedcov sme nevyhnutne potrebovali zabezpečiť prostriedky pre základný lekársky výskum. Potrebovali sme presvedčiť prezidenta i kongresmanov. Samozrejme, túto vetu som si dôsledne naplánoval a predniesol ju s cieľom získať peniaze. Podarilo sa nám v tomto smere dosiahnuť navýšenie rozpočtu a táto situácia trvala asi štyri roky.

Poďme k odbornej tematike – v ktorom roku sa vlastne podarilo dokázať, že naše telo je schopné vytvárať si oxid dusnatý samo? Vy sám ste autor objavu, alebo ste len výskum v tejto oblasti posunuli ďalej?
Dôležitá otázka. Je to môj originálny objav z roku 1986. V tej dobe som bol autorom niekoľkých objavov, ale zástupcovia výboru pre udeľovanie Nobelovej ceny práve tento považovali za najdôležitejší. Čo sa týka udeľovania Nobelových cien, udeľujú sa na základe dvoch zásadných kritérií: musí ísť o originálny, pôvodný objav a musí byť prínosom pre ľudstvo. Takže Nobelovu cenu nie je možné dostať za to, že človek pokračuje vo výskumoch na základe pôvodného objavu niekoho iného, ktorý sám neuskutočnil.

Oxid dusnatý, ktorý produkuje výstelka v našich cievach, má veľa pozitívnych efektov – znižuje cholesterol, krvný tlak, je prevenciou diabetických komplikácií, zlepšuje pamäť… Ktorý je podľa vás najdôležitejší?
Existujú aj iné oblasti, kde je oxid dusnatý tak veľmi dôležitý, možno by niekto povedal, že tam je to potrebné viac ako inde. (Úsmev.) Žartujem. Vedci o mnohých účinkoch oxidu dusnatého hovoria stále. V každom prípade je vyššia hladina tohto plynu v tele ochranou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, čo je vo svete téma číslo jeden. Či už ide o vysoký krvný tlak, mŕtvicu, srdcové zlyhávanie, problémy s krvným obehom. Ak telo vyrába dostatočné množstvo oxidu dusnatého, môže sa ochrániť pred skorým vznikom mnohých ochorení. Napríklad pacienti, ktorí trpia Alzheimerovou demenciou, by za jeho najdôležitejší účinok považovali asi protektívny vplyv na mozog. Znižuje mieru oxidačného stresu a zápalové reakcie.

Oxid dusnatý

Býva označovaný ako molekula kardiovaskulárneho zdravia. Vzniká v tele a pôsobí ako vazodilatátor, látka rozširujúca cievy. Zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, ktoré sú príčinou srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice, reguluje krvný tlak a hromadenie plátov v cievach. Louis Ignarro zostavil program na zvýšenie odolnosti kardiovaskulárneho systému proti starnutiu, ktorý spočíva v udržiavaní čistého a pružného krvného riečiska pomocou zvýšenej produkcie oxidu dusnatého. Zahŕňa stravu obsahujúcu potraviny podporujúce tvorbu NO, nenáročný cvičebný program a užívanie potravinových doplnkov.

Prezident Americkej asociácie srdca povedal, že objav oxidu dusnatého a jeho funkcie je jedným z najdôležitejších v histórii kardiovaskulárnej medicíny. Jednou z funkcií NO je totiž odstraňovať aterosklerotické pláty, čo je proces prebiehajúci prakticky už od detstva. Náznaky aterosklerózy už majú 13-ročné deti.
Som ohromený, že to viete. Áno, o tejto schopnosti oxidu dusnatého by som rád presvedčil celý svet. Nikdy nie ste dosť mladý na to, aby ste sa začali starať o svoj oxid dusnatý v tele! Treba s tým začať ešte skôr, ako sa človek dostane do tínedžerského veku, pretože v puberte už v organizme prebiehajú hormonálne a metabolické zmeny a organizmus sa stáva citlivejším na oxidačný stres. Ak máme hladinu NO dostatočne vysokú už skôr, ako sa tieto procesy začnú, je to len dobre. Vždy je ľahšie chorobám predchádzať, ako ich už liečiť. Stále hovorím o potrebe preventívnej medicíny, ktorá sa všade na svete praktizuje nedostatočne. Lekári čakajú, kým človek ochorie, a potom mu predpíšu lieky.

Takže asi najdôležitejšia otázka – ako si zdvihnúť hladinu oxidu dusnatého v organizme?
Nuž, to je najdôležitejšia otázka tohto storočia. Ak sa nám podarí zvýšiť túto hladinu v tele, alebo ju aspoň udržať, môžeme zabrániť 90 % kardiovaskulárnych chorôb. Tie totiž v princípe nie sú genetickým ochorením, je to choroba súvisiaca s naším životným štýlom. So zdravým životným štýlom teda treba začať už v pätnástich, nie až v štyridsiatke. Jeho súčasťou je vyvážená strava, adekvátny pohyb a užívanie určitých doplnkov stravy. Ja viem, že je to jednoducho, nevedecky povedané, lenže toto je otázka zdravého sedliackeho rozumu.

Ale to sú známe veci. Spory skôr vznikajú v tom, čo je to zdravá strava? Ktoré ryby majú najviac omega-tri mastných kyselín? Je naozaj najlepší olivový olej?
Na túto tému by sme mohli diskutovať nekonečne dlho a nemáme dostatok času. Do veľkej miery ju rozoberám v knihe Áno NO, ktorá vyšla aj v češtine. Takže stručne: Najdôležitejšia vec v jedle sú kalórie. Jeme trikrát viac, ako by sme mali. Potom treba sledovať podiel nasýtených a nenasýtených tukov. Nasýtených by sme mali prijímať čo najmenej, množstvo nenasýtených zvyšovať. Zástupcom známej "omega trojky“ sú najmä morské ryby, musí ísť však o ryby voľne plávajúce v mori, nie o produkt rybích fariem. Mnohí ľudia si myslia, že v porovnaní s červeným mäsom je veľmi zdravé často jesť kura, lenže to obsahuje omega-6 mastné kyseliny, ktorých máme priveľa. Niekedy je dokonca zdravšie dať si chudé hovädzie. Spomenuli ste olivový olej, áno, určite je lepší ako živočíšne tuky. Ľudia nemajú dostatok ovocia a zeleniny. To je najdôležitejší prvok v našej strave, obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré nám pomáhajú znižovať riziko aterosklerózy i diabetu.

Lenže dnešná strava nemá dostatok mnohých potrebných látok. Vy ste pomáhali vyvinúť doplnok výživy, ktorý zvyšuje produkciu oxidu dusnatého v organizme. Úprimne, mnohí odborníci u nás hľadia skepticky na doplnky stravy, ktoré na rozdiel od liečiv nemajú klinické štúdie týkajúce sa ich účinku.
Hovoríme o doplnkoch stravy, o prevencii, nie o liečbe. Ktoré jedlo bolo kedy testované klinickou štúdiou? Vymenujte mi také potraviny! Potravinu nie je možné podrobiť klinickej štúdii. A výživový doplnok je potravina. Je to zložka potravy, ktorú prijímame popri našej strave, a ktorá nám dopĺňa chýbajúce zložky v jedle. Lieky sú chemikálie, to nie sú potraviny, používajú sa na liečenie ochorení. Prečo sú niektorí lekári skeptickí? Pretože nemali dostatok času venovať sa štúdiu týchto vecí. Otázka klinických štúdií rieši napríklad aj bezpečnosť liekov, pretože sú to silné chemické látky, ktoré sa často v tele prirodzene nevyskytujú. Doplnok výživy nie je chemikália, ale niečo, čo sme vybrali zo stravy. Klinické štúdie na výživových doplnkoch by trvali veľmi dlhú dobu a navyše by bolo neetické podávať jednej zo skupín respondentov nezdravú stravu – aby sme mali s čím porovnávať. Doplnky výživy sú niečo ako potraviny, ktoré nám majú pomôcť starnúť ako zdravým ľuďom. Lieky sa málokedy berú ako preventívny prostriedok, skôr vo výnimočných situáciách. Napríklad pri potravinovom doplnku, kapsuliach s rybím tukom obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny, skoro nikto nepochybuje, nebude namietať užitočnosť užívania „omega trojky“. Prečo o iných áno?

Lenže kapsula rybieho oleja vždy obsahuje naozajstný rybí tuk. Otázne je, s akým obsahom omega-3 mastných kyselín. Zoberme si napríklad vitamín C, ten môže byť vyrobený synteticky a z organických zdrojov ako acerola, šípky, rakytník… Ako teda spoznať kvalitný doplnok výživy?
Na trhu je k dispozícii veľa produktov i firiem, ktoré ich ponúkajú. Treba si dať tú námahu, trochu sa o to zaujímať, hľadať, študovať na internete. Čo sa týka organického pôvodu, ten je dôležitý pri potravinách, najmä v prípade ovocia a zeleniny, ktoré sa ošetrujú pesticídmi. Ale ubezpečujem vás, že vaše telo nevie rozoznať syntetické „céčko“ vyrobené v laboratóriu od toho vyrobeného zo šípky. Môže byť vyrobený aj v laboratóriu na Mesiaci. Bude to stále len ten jeden, rovnaký vitamín C, čiže kyselina askorbová.

Zmeňme tému. Encyklopédia Wikipédia vás označuje ako otca Viagry.
Ja som vedel, že to príde. (Smiech.)

Hnevá vás to alebo teší? Je to dobrá reklama, nie?
Osobne mi to nijako neprekáža. Je to zábavné. Mojej mame sa to však ani trochu nepáčilo. Raz poskytla rozhovor v období, keď som dostal Nobelovu cenu. Novinár sa jej na to opýtal a vyjadrila sa v tomto smere úplne jasne. (Smiech.) Pripúšťam, je to dobrá reklama. Som na tento objav naozaj hrdý. Erektilná dysfunkcia postihuje 10 % mužskej populácie. A pred Viagrou nijaký podobný liek na tento problém neexistoval. Občas sa ma ľudia pýtajú, či ju sám užívam.

Nenašla som odvahu.
Odpovedám: Neberiem, som Talian, takže ju nepotrebujem. (Smiech.)

Ešte čosi si potrebujem ujasniť. Oxid dusnatý pôsobí v mechanizme účinku niektorých liekov proti vysokému krvnému tlaku. Prečo muži užívajúci antihypertenznú liečbu nemajú zároveň erekciu?
Syntetické drogy sú chemikálie, ktoré môžu mať rad rôznych oddelených účinkov. O tom je farmakológia. Je pravda, že jestvuje liek na zníženie krvného tlaku, ktorý podporuje tvorbu oxidu dusnatého v cievach, následnú vazodilatáciu, roztiahnutie ciev, čo vedie k poklesu tlaku. Okrem toho pôsobí aj priamo na srdce, spomaľuje srdcový tep, čím sa v tepnách takisto znižuje tlak. Má efekt na všetky artérie v tele. Viagra účinkuje selektívne, len v erektilnom tkanive. Tiež tam stimuluje produkciu oxidu dusnatého, čím sa roztiahnu potrebné cievy a naplnia krvou. Ten účinok je lokalizovaný pri správnej dávke najmä na isté telesné partie. Ak však zvýšite dávku Viagry, znížite svoj krvný tlak. S liekmi na znižovanie krvného tlaku teda niečo spoločné má. Zvýšenú tvorbu oxidu dusnatého v cievach určite.

Prof. Louis Ignarro

Dr. Louis Ignarro - "otec... Foto: GRAYLING
Louis Ignarro Dr. Louis Ignarro - "otec Viagry".

Roku 1998 získal Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu, najmä za výskum týkajúci sa oxidu dusnatého (NO). Prvá praktická aplikácia výskumu Dr. Ignarra viedla k vývoju Viagry. Narodil sa v roku 1941 v americkom Brooklyne talianskym rodičom. Od roku 1985 je profesorom farmakológie na kalifornskej lekárskej univerzite (UCLA School of Medicine) a zároveň prednáša ako profesor farmakológie na lekárskej univerzite Tulane v New Orleanse. Už desať rokov pôsobí v Poradnom zbore pre výživu spoločnosti Herbalife. V spolupráci s ňou vyvinul produkt Niteworks, ktorý obsahuje látky podporujúce tvorbu oxidu dusnatého v organizme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena za medicínu #viagra #oxid dusnatý #Louis Ignarro