Šesť faktov o kašli: Nevykašlite sa na to

V liečbe jednotlivých druhov kašľa je veľký rozdiel. Podľa toho, či človeka trápia len drsné, kŕčovité záchvaty suchého kašľa bez hlienov, alebo je to už tzv. produktívny kašeľ s tvorbou hlienu, sa treba rozhodnúť aj pre druh lieku.

08.01.2015 06:00
kašeľ, choroba, liek, lekáreň Foto:
O samoliečbe kašľa voľnopredajnými liekmi z lekárne môžeme hovoriť len pri nekomplikovaných štádiách bežných infekčných ochorení dýchacích ciest.
debata
  1. Význam kašľa Je to obranný reflex, ktorý slúži na udržiavanie priechodnosti dýchacích ciest. Môže byť neškodnou reakciou na prašné prostredie alebo signalizovať vážnejšiu poruchu v dýchacom ústrojenstve. Nie je to choroba, ale najčastejší symptóm, pre ktorý pacient navštívi praktického lekára alebo pediatra. „Pri prechladnutí, ktoré postihuje najmä horné dýchacie cesty, sa kašeľ objavuje asi v 30 % prípadov,“ tvrdí MUDr. Renáta Kučerová z ORL ambulancie detí a dospelých v bratislavskom Centre Kramáre.
  2. Menej známe príčiny Príčin kašľa môže byť naozaj veľmi veľa. Niekedy to napríklad môže byť jeden z nežiaducich účinkov pri užívaní liekov na vysoký krvný tlak. Takisto ho môže spôsobovať gastroezofagiálny reflux, čiže návrat obsahu žalúdka naspäť do pažeráka. Niekedy je jediným príznakom astmy.
  3. Samoliečba kašľa O samoliečbe kašľa voľnopredajnými liekmi z lekárne môžeme hovoriť len pri nekomplikovaných štádiách bežných infekčných ochorení dýchacích ciest. Kašeľ, ktorý sprevádza takéto ochorenie a postupne s ostatnými jeho prejavmi odznieva, nie je dôvodom na obavy. Býva to jeden z najčastejších príznakov pri chorobách z prechladnutia alebo pri chrípkových infekciách.
  4. Tlmenie neproduktívneho kašľa Na počiatku ochorenia sa obyčajne objavuje suchý dráždivý kašeľ, je pomerne intenzívny, bolestivý, ruší spánok, dokonca prijímanie jedla, zaťažuje srdcovo-cievny systém. Nemá žiadny liečebný účinok. Obyčajne odznie za týždeň, ale môže byť aj tzv. subchronický, ktorý trvá do troch týždňov, pretože po prekonaní niektorých vírusových ochorení pretrváva akási precitlivenosť kašľových receptorov. Takýto neproduktívny kašeľ sa tlmí antitusikami. Tie kašeľ potláčajú, pretože v ranej fáze choroby je aktivácia kašľových receptorov patologická. Menej známou liečbou je inhalácia, inhalovaním minerálky (Vincentka, Sulinka) z kompresorového inhalátora, prípadne kyseliny hyalurónovej z ampuliek, sa obnoví hydratácia slizníc. „Kyselina hyalurónová v dýchacích cestách udržiava vlhké prostredie, pretože na svoju molekulu viaže veľké množstvá vody,“ dodáva MUDr. Kučerová. Na podporu vlhkého kašľa je možné do inhalačného roztoku pridať ambroxol určený na inhalovanie.
  5. Podpora produktívneho kašľa Presne naopak sa však treba začať správať vo chvíli, keď sa kašeľ zmení na vlhký, produktívny, chrchľavý s vykašliavaním hlienov. Takýto kašeľ už neslobodno potláčať, pretože hromadenie hlienov by mohlo výrazne skomplikovať zdravotný stav. Vtedy treba antitusiká vymeniť za lieky, ktoré hlieny riedia a podporujú vykašliavanie. Nazývajú sa aj mukolytiká alebo expektoranciá.
  6. Kedy vyhľadať lekára Pri záchvatoch kašľa sprevádzaných horúčkou, vykašliavaní žltozeleného hnisavého alebo krvavého hlienu, rýchlom, ťažkom dýchaní, bolestiach pri dýchaní a kašľaní, kašli, ktorý sa vyskytuje nadránom najmä medzi druhou a štvrtou hodinou, pri kašli, ktorého intenzita sa nezmení dlhšie ako päť dní, v prípade kašľajúcich tehotných a dojčiacich žien, malých detí, u pacientov užívajúcich lieky na zníženie vysokého krvného tlaku, u ľudí s chronickým ochorením dýchacieho systému alebo iným chronickým ochorením, napr. cukrovkou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #kašeľ #hlien