Posilnite si imunitný systém. Spite, nepreháňajte a jedzte ryby

Skoncujte s neustále plným nosom a kašľom! S týmito tipmi budete zdraví a šťastní aj počas chladného ročného obdobia.

20.01.2015 06:00
imunita, prechladnutie Foto:
Nenarušený imunitný systém je spoľahlivou ochranou pred prechladnutím či chrípkou.
debata

Nenarušený imunitný systém je spoľahlivou ochranou pred prechladnutím či chrípkou. V chladných mesiacoch na to potrebujeme predovšetkým tri veci: svetlo, pohyb a odpočinok. Tu sú tipy, ktoré vám pomôžu posilniť vašu obranyschopnosť.

Opaľovanie

Keď sa naša pleť často stretáva so slnečnými lúčmi, získava z nich vitamín D. Veľa vitamínu D sa nachádza v sardinkách a v losose. Takže jesť veľa rýb sa oplatí – omega-3 mastné kyseliny navyše potláčajú zápal.

Život bez stresu

Z času na čas si doprajte pauzu (doslovne) a pokúšajte sa nebrať si veci príliš k srdcu, skrátka nestresujte sa pre zbytočnosti a veci nepreháňajte. Áno, dobre sa radí. Ale ak toto dokážete, telo sa vám za to poďakuje, pretože je dokázané, že strach, úzkosť, depresia a chronický stres oslabujú imunitný systém a spôsobujú v tele zápaly.

Utužujte priateľstvá

Spoločná návšteva kina, varenie s priateľmi, grilovačky, kávičky, squash. Vyčleňte si pre rodinu a priateľov čas. Ich podpora zvyšuje vašu spokojnosť a imunitu, aj to ukázali štúdie.

Hýbte sa

Pravidelné cvičenie, a to najmä aeróbne (beh alebo plávanie), aktivujú K-bunky a iných pomocníkov nášho imunitného systému. Kto niekoľkokrát týždenne behá, ochorie zriedkavejšie a trpí menej aj v prípade, ak sa vírusu neubráni. Šport tiež pomáha pri znižovaní stresu. Ale pozor, aby ste to neprehnali. Kto totiž trénuje dlho alebo príliš intenzívne, môže si svoj imunitný systém paradoxne poškodiť. Šport sa pre naše telo stane stresovým faktorom a budeme k infekciám náchylnejší. Preto platí: Ak vás vírus „dolapil“, doprajte si od športovania pauzu, až kým nevyzdraviete.

Dostatočne spite

Snažte sa v noci odspať si aspoň sedem hodín. Nedostatok spánku zvyšuje hladinu stresového hormónu kortizolu.

Saunovanie

Aj pravidelné saunovanie posilní imunitný systém, pomáha náhly prechod z horúcej do studenej teploty. Pri horúcej sa cievy rozťahujú, pri chladnej zas sťahujú. Vďaka tomuto „tréningu“ nás nezvyčajná teplota ani jej zmena vôbec neprekvapia.

Sezónne stravovanie

V strave uprednostňujte to, čo ponúka sezóna. Rebarboru na jar, marhule, čerešne a melón v lete, jablká, hrušky a mrkvu na jeseň a v zime kapustu. Pritvrďte a snažte sa o čerstvé a zdravé produkty z trhu a vyhýbajte sa tým, čo precestovali polovicu zemegule.

Zelenina z trhu je najlepšia. Foto: SHUTTERSTOCK
trh, ovocie, zelenina Zelenina z trhu je najlepšia.

Často vetrajte

Vlhosť robí dobre okrem iného aj nosovej sliznici. Čerstvý vzduch zvonka tiež obsahuje podstatne menej vírusov. Odborníci odporúčajú vetrať až tri či štyrikrát za deň, zakaždým aspoň desať minút.

Chce to kolesá

To, že je vonku zima, vôbec neznamená, že prechladnete. Naopak, ľahšie si chorobu pritiahnete, ak budete v tieto dni využívať mestskú hromadnú dopravu. Preto, ak je to možné a vonku sa nešmýka, vymeňte autobus či vlak za bicykel, nepodceňujte však vietor! Zaobstarajte si proti nemu ochranu (šatku cez ústa a nos), aby ste sa nenadýchali studeného vzduchu.

Čo v lietadle

Často býva aj v lietadle chladno. Preto majte pri sebe teplý pulóver a nezabúdajte veľa piť. Vzhľadom na to, že klimatizácia vysušuje sliznice, vírus na nás môže ľahko zaútočiť.

Vyvážená strava

70 percent buniek nášho imunitného systému sa hromadí v čreve, zdravé ho udržiava pestrá strava. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, celozrnných produktov, strukovín a orechov.

Nespite v „mrazničke“

Áno, je pravda, že čerstvý vzduch, predovšetkým v spálni, je zdravý, no ľadová spálňa nie je pre obranyschopnosť vhodná. Menej ako 18 stupňov v miestnosti počas noci znamená pre telo stres.

Nedotýkajte sa tváre

Veľa cez deň premýšľame, snívame a telefonujeme – a pri tom si neuvedomujeme, ako často pri tom kladieme ruky na tvár. Podľa štatistiky tam prsty miera každé štyri minúty. Ak si od tohto zlozvyku odvyknete, tiež znížite možnosť napadnutia vírusom.

Buďte na seba dobrí

Vďaka negatívnym myšlienkam stúpa hladina nášho stresového hormónu v tele, čím sa oslabuje naša imunita. Vyhnite sa alkoholu, fajčeniu, a nedostatok spánku či zlé jedlo nech sú vám cudzie.

Kúpeľ nôh

Horúco-studené kúpele nôh rozprúdia váš krvný obeh. Postavte si vedľa seba dve vaničky, jednu so studenou vodou a druhá nech má aspoň 38 stupňov. Vodou nešetrite, mala by siahať až do polovice lýtok. Na tri minúty si nohy vložte najprv do horúcej, potom na 20 sekúnd do studenej vody. Toto opakujte trikrát, ale nezabúdajte, tento kúpeľ treba ukončiť v studenej vode.

Viac sa smejte

Náš nervový a endokrinný systém ovplyvňuje našu obranyschopnosť. Zvlášť náchylní k infekciám sme v čase, kedy potláčame starosti, alebo si s nimi nevieme dať rady. Naopak, najlepšie fungujeme, keď sme čerstvo zamilovaní. Ale aj malé radosti stimulujú náš imunitný systém. Štúdie ukázali, že smiech môže aktivovat tvorbu imunoglobulínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chrípka #imunitný systém #stres #spánok #vitamín D #čerstvý vzduch