Unikátna MDM metóda pomôže diabetikom zbaviť sa bolesti

Slovenskí pacienti majú možnosť podstúpiť v Bratislave novú liečebnú metódu, ktorú už doteraz mohli využívať v MDM centre v Banskej Bystrici.

22.01.2015 06:00
Vladimír Hostýn Foto:
V súčasnosti sa terapia ponúka ako doplnková liečba pri diabetickej polyneuropatii a pri poruchách mikrocirkulácie. Na fotografii MUDr. Hostýn.
debata

O metóde MDM

Je založená na pôsobení veľmi slabých elektrických impulzov na oblasť centrálneho nervového systému. Tie v tele spôsobujú zmeny, ktoré pacienti vnímajú ako úľavu od neuropatických problémov, metóda tiež pomáha pri chronických nenádorových bolestiach, má dobrý vplyv aj na hojenie rán. Slúchatká sa neprikladajú na uši, ale na čelo a temeno a hodnoty si pacient určuje sám, podľa toho, koľko prúdu znesie. Pripomeňme, že terapia nie je bolestivá, pri jej spustení pacient cíti drobné mravenčenie, ktoré cca po piatich minútach vyprchá a pacient relaxuje. Jedna procedúra trvá tridsať minút, je nevyhnutné absolvovať ich trinásť, z toho prvé tri dni dvakrát denne. Terapia sa nesmie prerušiť, cyklus preto trvá vrátane víkendov a sviatkov. Účinky sú individuálne. Niektorí cítia zlepšenie už po dvoch terapiách, iní až po trinástich. S dĺžkou terapie je to podobné, v priemere však možno hovoriť o 3–6 mesačnom efekte u ťažkých diabetikov, bežne však pretrváva rok, u niekoho aj dlhšie. Metóda MDM je bezpečná a nemá žiadne nežiadúce účinky. Absolvovať ju nesmú tehotné ženy, ľudia po transplantácii orgánov a epileptici.

Bratislavské MDM centrum

Bude ho viesť uznávaný podiater MUDr. Vladimír Hostýn, ktorý počas svojej praxe neustále rozširuje paletu metód. Robí špeciálne vložky do topánok, ozónoterapiu, ošetruje nohy a snaží sa o komplexnú starostlivosť. Pripomína však, že žiadna metóda nie je absolútna, až keď sa viaceré poprelínajú, synergický efekt sa nakoniec prejaví tým, že ľuďom pomôže aj pri liečení rán. K príznakom tzv. diabetickej neuropatie, ktorá trápi každého tretieho diabetika, patrí pálčivá bolesť nôh, pálenie a kŕče. Ide o najčastejšiu komplikáciu u pacientov s cukrovkou a spolu s ďalšími komplikáciami diabetu môže viesť až k amputáciám. Na Slovensku kvôli komplikáciám spojeným s cukrovkou prišlo vlani o nohu 4-tisíc ľudí. Práve na tlmenie bolestivých stavov diabetickej neuropatie je zamerané bratislavské MDM centrum. (Na diabetickú neuropatiu zatiaľ nie sú vyvinuté lieky, preto sa používajú len lieky na tlmenie bolestí, ktoré často nezaberajú a predovšetkým majú aj vedľajšie účinky).

Prvým pacientom centrum oficiálne otvorilo svoje dvere v stredu 21. januára. „Podiatria je na Slovensku roztrieštený obor s krátkou históriou, i preto pokusy o pomoc pacientom prichádzajú väčšinou zo súkromnej sféry. Očakávam, že sa nám vďaka terapii MDM podarí zlepšiť úspešnosť klasických metód liečby, predovšetkým pri komplikáciách spojených s cukrovkou a u pacientov s chronickými bolesťami,“ uviedol Vladimír Hostýn.

Pacient relaxuje - pri metóde MDM. Foto: Dana Závadová
metóda MDM, centrum MDM Pacient relaxuje - pri metóde MDM.

Ponožky a topánky

Diabetici sú podľa Hostýnových slov špecifickí tým, že majú imunitný systém narušený glykáciou, nezvládnu to, čo bežný zdravý človek. “Rana sa diabetikovi, keď sa poreže, hojí pomalšie a je otvorenou bránou pre infekciu, ktorú následne nevie zvládnuť,” povedal doktor pre Pravda.sk. Dodal, že mnohí diabetici sú navyše obézni s poškodenými váhonosnými kĺbmi, nevedia sa zohnúť a spraviť si hygienu končatín. Otázne tiež je, ako často si menia ponožky a topánky, ktoré by mali byť kvalitné, nie “trhovej kvality”, ktorým, žiaľ, väčšina dáva prednosť.

Keď už rana je

Pacient môže mať malú ranu veľkosti dvadsiatich centov, no o niekoľko mesiacov mu na končatine vznikne cirkulárny defekt. Liečba takej nohy je finančne náročná a všetci od nej dávajú “ruky preč”, povedal MUDr. Hostýn. “Pacient takto koluje hore-dole po pracoviskách, až to dospeje k tomu, že mu hrozí amputácia.”

Ošetrenie

“Keď sa poreže zdravý človek, ranu si zdezinfikuje, zalepí a o päť dní je zahojená. Možno si spomenie na rôzne ľudové recepty, ako je napríklad med, no ten je pre diabetika ako benzín v pahrebe, ktorý vzbĺkne a spôsobí ešte väčší problém. Diabetik musí byť maximálne ostražitý,” objasňuje lekár. U diabetika totiž už malá ranka, hoci záder, môže začať červenať bez toho, aby si to on všimol. Zákerné je, že infekcia sa nedostane von, ale pod kožou sa potichúčky okolo šliach posúva nahor, až potom vyhnisá. “Ale vtedy je všetko vyžraté a zapálené, s tým je už ťažké pracovať,” skonštatoval ďalej MUDr. Hostýn. Navyše treba prihliadať aj na ďalšie prípadné ochorenia, ktoré môžu liečbu komplikovať – srdcové ochorenia, problémy s obličkami a podobne.

K chôdzi naboso má MUDr. Hostýn veľmi skeptický... Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, chodidlá, chôdza naboso K chôdzi naboso má MUDr. Hostýn veľmi skeptický postoj.

Vložky aj do papúč

Špeciálne vložky by mal diabetik nosiť nielen v topánkach, ale aj doma v papučách. Znamená to, že bosý pôjde len do postele. Keď si diabetik v noci obuje hoci obyčajnú šľapku, môže zakopnúť a poškodiť si nohu tak, že to ani nezbadá. Podľa doktora Hostýna potrebuje špeciálnu medicínsku topánku, ktorá bude jeho nohu chrániť. Ak zakopne, stlmí náraz.

Chôdza naboso?

Lekár Hostýn k nej má veľmi skeptický postoj. “Niektorí ľudia majú problém chodiť aj po plávajúcej podlahe, čiže po povrchu bez kamienkov. Diabetik má zníženú citlivosť, a preto noha mení svoje správanie, vzniká tam vysoký lokálny tlak, ktorý kožu poškodí, zapáli, zhorší sa prekrvenie. Predstavte si, že kráčate v lete naboso. Prach, baktérie, teplý vzduch, vysychanie kože, suchá koža, popraskaná. To všetko je u diabetika problém – vzniká riziko infekcie.”

Metóda MDM

Stojí 390 eur (13 sedení) a poisťovňa ju neprepláca. “Ľudia chodia na rôzne masáže a wellness kúry. Keď si to rozrátajú, zhodnotia, že tieto peniaze by mohli radšej dať za niečo, čo im pomôže viac,” myslí si podiater.

Viac o metóde MDM, vrátane ďalších vyjadrení lekárov a pacientov, nájdete na adrese www.mdmcentrum.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes mellitus #topánka #MDM metóda #elektrické impulzy #hojenie rán