Dr. Google niekedy zavádza, online klinika nie

Mnohí dnes odpovede na svoje zdravotné problémy hľadajú na internete. Dôvodom je najmä nedostatok času a nechuť tráviť hodiny v čakárni. Otvoriť si vyhľadávač a zadať príznaky ochorenia však neznamená, že sa človek dopracuje k fundovanej odpovedi. Aj preto vznikla prvá internetová klinika www.klik-klinik.sk.

28.01.2015 06:00
klávesnica, počítač, lekár, lekárska správa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zdravotné problémy Dr. Google obyčajne nevyrieši. Internetové diskusie sú síce pomocníkom, ale často v nich reagujú laici bez lekárskeho vzdelania. Neúplné informácie, polopravdy či dokonca nesprávne interpretované fakty môžu skôr poškodiť, ako pomôcť. Aj preto zdravotnícky portál www.zdravie.sk vytvoril na svojej platforme 1. internetovú kliniku www.klik-klinik.sk, ktorá na sklonku minulého roka združovala 190 lekárov zo 77 špecializácií. „Potvrdilo sa, že slovenskí pacienti kopírujú svetový trend a majú záujem konzultovať svoje ťažkosti aj s druhým lekárom. Dôraz pritom kladú nielen na odbornosť odpovede, ale aj na jej rýchlosť. Online prostredie je pre to ako stvorené,“ uviedol Andrej Blanárik, zakladateľ spomínanej online kliniky.

Spokojní s odpoveďou aj rýchlosťou

Na odborníkov z klik-klinik.sk sa najčastejšie obracajú ľudia, ktorí si nevedia pomôcť so svojím zdravotným problémom. Ďalšia skupina si chce overiť svoju diagnózu aj u iného špecialistu, alebo služby využívajú tí, ktorí nemali možnosť navštíviť lekára s príslušnou špecializáciou. „V horizonte piatich rokov budú internetové konzultácie bežnou súčasťou riešenia zdravotných problémov," dodáva Andrej Blanárik.

Záujem o kliniku potvrdzujú jej výsledky. Počas prvého mesiaca fungovania ju navštívilo takmer 30-tisíc užívateľov. Počas prvých šiestich mesiacov sa na stránke zaregistrovalo takmer 2¤500 záujemcov a lekári pomohli niekoľkým stovkám klientov. Najväčší záujem je o pediatrov, urológov, gynekológov, gastroenterológov, neurológov, neurochirurgov a psychológov. Počet spokojných pacientov stále rastie. „Z našich prieskumov vyplynulo, že pacienti, ktorí sa na internetovú kliniku obrátili a konzultovali svoj problém s lekárom, boli spokojní nielen s odpoveďou, ale aj s jej rýchlosťou. Takmer polovica lekárov totiž odpovedá do 24 hodín. Najväčší záujem pacientov je o základnú konzultáciu,“ uviedol Andrej Blanárik.

Tri druhy konzultácií

Klienti 1. internetovej kliniky majú na výber z troch typov konzultácií. Ak ide o rozhodovanie, či navštíviť lekára so svojím zdravotným problémom, postačí základná konzultácia. Ak je však nevyhnutné porozumieť výsledkom absolvovaných vyšetrení, prípadne získať ďalší názor lekára, lepšie je zvoliť si rozšírenú konzultáciu.

Komplexná konzultácia sa odporúča v prípade, keď pacient potrebuje súhrnne odkomunikovať výsledky vyšetrení, predpísanú liečbu alebo získať alternatívu liečby zdravotného problému. Od voľby rozsahu konzultácie sa potom odvíja čas, kedy dostane odpoveď a cena za poskytnutú službu. Ak ide o jednoduchšiu konzultáciu, odpoveď je obyčajne rýchla – pacient ju získa do dvoch až troch dní. Pri rozsiahlejších konzultáciách, ktoré si vyžadujú osobitý čas na preštudovanie všetkých dostupných informácií, sa doba odpovede môže predĺžiť. Dobrá rada je síce nad zlato, ale lieky nepredpíše. Preto treba pamätať aj na to, že v prípade, ak si to zdravotný stav vyžaduje, lekára je potrebné vyhľadať v ambulancii. Online konzultácie nepomôžu v prípade, ak je problém kritický. Vtedy je lepšie zájsť na najbližšiu pohotovosť.

Výsledky vyšetrení poslať v prílohe

O konzultáciu môže požiadať osoba staršia ako 18 rokov. Je nevyhnutné zaregistrovať sa na webstránke, vybrať druh špecialistu a typ konzultácie, popísať svoj problém. Výsledky z vyšetrení, ultrazvukov, rtg snímky, fotografie a podobne je možné nahrať ako prílohu. Lekárovi sa za jeho konzultácie platí až po jeho odpovedi. Keďže ceny za internetové konzultácie nehradí zdravotná poisťovňa, lekári si ich určujú prostredníctvom svojho profilu a odvíjajú sa od rozsahu konzultácie. Obyčajne sa pohybujú od 5 do 30 eur. Odpoveď lekára má odporúčací charakter.

„Dlhodobo som sa liečila u gastroenterológa a stále som sa necítila dobre. Môj lekár nevedel identifikovať príčinu mojich ťažkostí. Tak som spísala všetky svoje problémy, priložila prílohy z vyšetrení a využila som komplexnú konzultáciu. Odpoveď od špecialistu z Klik-Klinik som dostala na druhý deň, hovorí 40-ročná Mária¤Z. z Hlohovca. "Vymenili sme si ešte zopár správ s tým, že odborník vyslovil podozrenie na histamínovú intoleranciu. Jeho predpoklad sa neskôr potvrdil.“

O každom lekárovi zapojenom do služby sa na www.klik-klinik.sk možno okrem mena a fotografie dozvedieť stručný životopis, koho a kde lieči, dĺžku praxe, lokalitu a zdravotnícke zariadenie, v ktorom pôsobí, aké cudzie jazyky ovláda. Na 1.¤internetovej klinike možno nájsť lekárov mnohých špecializácií, od všeobecných lekárov pre deti a dorast, všeobecných lekárov pre dospelých, internistov, kardiológov, neurológov, pneumológov, psychológov, urológov, imunológov a mnoho ďalších. Komunikácia je prísne dôverná, otázku vidí len lekár. Celá konzultácia je zabezpečená rovnakým systémom, aký používajú banky. Garantuje stopercentnú bezpečnosť a ochranu osobných údajov klienta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #poradňa #online klinika #klik-klinik