Bolesť medzi lopatkami spôsobuje aj stres

Len približne 15 % pacientov s bolesťami chrbta má zistenú vážnu príčinu bolesti, akou je vyklenutie medzistavcovej platničky, zúženie chrbticového kanála (spinálna stenóza) či iné ochorenia. Až 85 % pacientov s bolesťami chrbta má však tzv. nešpecifickú bolesť chrbta, ktorá je podmienená akútnym či chronickým preťažením chrbtice na svalovo-väzivovej alebo kĺbovej úrovni.

30.01.2015 06:00
relax, masáž, chrbát, chrbtica Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Hrudná chrbtica je najdlhší úsek chrbtice, ktorý sa vyznačuje tým, že sa naň pripájajú rebrá (okrem dvoch dolných párov) a tiahne sa hrudníkom od konca krčnej chrbtice až k pásu. Horná časť medzi lopatkami je typickým miestom koncentrácie všetkého napätia. Má veľmi obmedzený rozsah pohybu, pretože jej v ňom čiastočne bránia rebrá a každý hrudný stavec je tvarovaný tak, aby zapadol medzi svojich susedov.

Koncentrované napätie

Hrudná chrbtica je vystavená mimoriadnemu riziku vzniku koncentrovaného napätia v oblasti medzi lopatkami. Pre oblasť hrudnej chrbtice je typická nešpecifická bolesť. Či už je občasná, alebo chronická, môže sa zhoršovať s každým nádychom alebo výdychom, pretože na hrudnú chrbticu sa pripájajú už spomínané rebrá a ich roztváranie a sťahovanie môže problematický chrbát ešte viac podráždiť. „Je to ten typ bolesti, ktorý z vás vysaje všetku energiu a radosť zo života. Hlavné posturálne svaly v oblasti hrudníka môžu časom zoslabnúť v trvalom boji o udržiavanie vzpriamenej polohy proti pôsobeniu gravitácie,“ píše sa v knihe Zdravý chrbát. „Prevencia nešpecifickej bolesti chrbta je jednoduchou záležitosťou posilnenia svalového aparátu a zvýšenia pružnosti. Musíte sa jednoducho hýbať.“

S hrudnou chrbticou majú veľmi často problémy ľudia, ktorí sú v strese, pod tlakom uzávierok, navyše majú sedavé zamestnanie a sedia za počítačom. V strese človek začína automaticky plytko dýchať, zhrbí sa. Je preto veľmi dôležité naučiť sa v takýchto situáciách uvoľňovať napätie. Podpornou možnosťou je pitie magnéziových minerálnych vôd. Jeden z jednoduchých kancelárskych cvikov je napríklad posadiť sa na stoličke s vystretým, neopretým chrbtom, spustiť ruky nadol, vystrieť sa a zhlboka sa nadýchnuť. S nádychom pritláčať lopatky smerom k sebe, vydržať so zatajeným dychom päť sekúnd a s výdychom uvoľniť. Dýchať je potrebné do brucha! Pri tejto relaxácii pomôže aj zavrieť oči.

Človek má počas dňa aj počas státia či chôdze tendenciu hrbiť sa a vysúvať brucho dopredu. Predstavte si človeka, ktorý zvíťazil a dávajú mu vyznamenanie. Taký má typické postavenie hlavy, šije a napriamenú krčnú a hrudnú chrbticu, hrudník v nádychu. Takéto držanie tela si treba opakovane pripomínať.

Čo robiť pri seknutí

Samozrejme, pri akútnom stave pacienti obyčajne siahajú po liekoch. Ak ide o stav, ktorý evidentne súvisí aj s napätím, úzkosťou a so stresom, je dobré rozhodnúť sa pre liek, ktorý uvoľní svalové aj emočné napätie, napr. guajfenezín. Patrí aj medzi protizápalové lieky. Tabletová forma je voľnopredajná, treba však myslieť na to, že môže nepriaznivo ovplyvniť činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť, napr. šoférovanie, prácu vo výškach a podobne. Jestvujú aj ďalšie voľnopredajné protizápalové lieky, napr. známy ibuprofén. Diklofenak je v lekárni voľnopredajný len vo forme gélu alebo náplasti, čiže na použitie v lokálnej forme. Iné nesteroidné antireumatiká už môže predpísať jedine lekár (diklofenak alebo piroxikam v tabletách). Vysoké dávky diklofenaku (150 mg), ale aj iných zo skupiny nesteroidných protizápalových liekov a dlhodobá liečba predstavujú srdcovo-cievne riziko. Sú nebezpečné pre pacientov s vysokým tlakom, cholesterolom, diabetom aj pre fajčiarov.

Treba si najmä uvedomiť jedno: užitím lieku človek len „odstrihne jazyk“ bolesti, ktorá signalizuje, že niečo nie je v poriadku. Nie je to teda vyriešenie problému. V kombinácii s liekmi od bolesti je veľmi vhodné nasadiť si terapeutické dávky vitamínov B1, B6 a B12 vo voľnopredajnom lieku. Tieto vitamíny majú totiž analgetický účinok – čiže zmierňujú bolesť. Ich užívanie podporuje protibolestivý účinok analgetík, skracuje čas potrebný na užívanie analgetík a umožňuje použiť aj nižšie dávky lieku proti bolesti.

„V prípade seknutia sa odporúča pokoj na lôžku, použitie suchého tepla, nie horúceho ani vlhkého!“ zdôrazňuje fyzioterapeutka Mgr. Viera Rindošová z kliniky Medante v Bratislave. Suché teplo poskytuje napríklad fén, infračervená lampa (alebo Bioptron lampa), špeciálne gély, elektrické hrejivé vankúšiky alebo termonáplasti (napr. s obsahom kapsaicínu). „Pri veľkých bolestiach sa odporúča zabaliť do teplej deky, užiť analgetikum a vypotiť sa. Na druhý, tretí deň je vhodné vyhľadať odbornú pomoc. Potom nasleduje infúzna liečba. Po približne siedmich dňoch nastupuje odborná rehabilitácia,“ dodáva fyzioterapeutka. V akútnom stave nie je vhodná ani masáž. „Je nevyhnutné navštíviť dobrého špecialistu, ktorý vie poradiť, ako bezpečne zaťažovať chrbticu. Fyzioterapeut vyšetrí pacienta po rehabilitačnej stránke a odporučí sled rehabilitačných cvikov priamo na mieru.“

Vyskúšajte „podlahový tenis“

Niekedy je možné uvoľňovať napätie medzi lopatkami tak, že si ľahnete na chrbát na tenisovú loptičku. Dajte loptičku na zem, položte sa na ňu a umiestnite ju tak, by bola tesne vedľa miesta, kde cítite napätie, nie na chrbtici, ale tesne vedľa nej v priehlbine na jednej alebo druhej strane medzi stavcami a lopatkou. Veľmi pomaly sa uvoľnite a preneste váhu tela na loptičku. Kolená sú pokrčené, aby ste mohli nadvihnúť panvu a jazdiť hornou časťou chrbta po loptičke sem a tam. Je to akási automasáž hore nohami.

Táto automasáž vám bude veľmi príjemná, kým vám loptička nevkĺzne pod chrbticu. V takom prípade by ste pôsobili bolestivým tlakom na stavce v mieste, kde nie sú žiadne svaly. Vozte sa na loptičke, kým vás to bude baviť, alebo kým nepocítite úľavu od napätia. Podobným spôsobom sa to dá robiť, ak sa opriete o rovnú stenu, loptičku dáte medzi stenu a priehlbinu na chrbte, pritlačíte a pohybujete loptičkou doprava, doľava, hore-dolu. Môžete pri tom pokrčiť aj kolená, len sa pozerajte priamo pred seba.

Desať hlavných príčin bolestí chrbtice

  • fyzické šoky alebo ťažké úrazy
  • opakované mikrotraumatizmy (drobné úrazy a poškodenia)
  • psychické problémy, stres
  • zlé držanie tela (nesprávne polohy)
  • nerovnomerné zaťaženie
  • prílišná chudosť, ale aj obezita
  • chrbát tehotných žien
  • reumatizmus
  • osteoporóza

Nakoľko máte skrátené svaly?

Sadnite si na podlahu, kolená pokrčte a chodidlá oprite o zem. Napnite brušné svaly, ohýbajte sa v bedrách a pomaly predkláňajte trup. Hlava smeruje k podlahe medzi kolenami. Nekmitajte! Na dĺžke výdrže nezáleží. Ak v predklone dostanete hlavu na úroveň kolien, máte pomerne ohybný chrbát. Ak hlavou ku kolenám nedočiahnete, čaká vás kus práce s fyzioterapeutom. A ďalší signál, ktorý svedčí o tom, že máte skrátené chrbtové svaly – ak v tejto polohe nedokážete sedieť bez toho, aby ste sa vzadu opierali rukami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #stres #bolesť chrbta