Ak vás telo napáda, nie je sa kam ukryť

Choroba, keď telo, resp. imunitný systém, namieri svoje zbrane samo proti sebe, má prívlastok autoimunitná. Ochorenia tohto typu dnes postihujú 6-8 % európskej populácie. Ich výskyt stále stúpa. Samotný názov autoimunita naznačuje, že imunitný systém začne napádať telu vlastné štruktúry - bunky, tkanivá, orgány. Následkom autoimunitného zápalu sa poškodia.

05.02.2015 06:00
žena, ruky, oči, tvár Foto:
Do skupiny autoimunitných ochorení patrí aj celiakia. Dvakrát častejšie postihuje ženy.
debata (1)

Vznik autoimunitných ochorení do istej ovplyvňuje dedičnosť, čiže genetická predispozícia. Sú rodiny, kde sa niektoré typy autoimunitných ochorení vyskytujú častejšie, napr. autoimunitný zápal štítnej žľazy patrí medzi najčastejšie ochorenia tohto typu. V niektorých rodinách sa doslova „dedí“ v ženskej línii – stará mama, dcéra, vnučka. Podobne je to aj s cukrovkou 1. typu – celkové riziko tohto druhu cukrovky je v populácii do 1 %. „Ak má však človek otca alebo matku s diabetom, riziko sa uňho zvyšuje päťnásobne. Ak oboch rodičov, riziko sa pohybuje niekde na úrovni 20–30 %,“ tvrdí doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Samozrejme, autoimunitné ochorenia vznikajú na základe kombinácie tejto dedičnej predispozície s faktormi vonkajšieho i vnútorného prostredia, tzv. spúšťačmi. Tie môžu naštartovať deštrukčný autoimunitný proces, čo v prípade cukrovky 1. typu znamená, že telo začne ničiť betabunky pankreasu produkujúce inzulín. Sú to najmä vírusové infekcie, škodliviny, toxíny, ale aj hormonálne zmeny i nadmerný psychický stres. Práve hormonálne zmeny v období puberty sú pravdepodobne zodpovedné za významný nárast autoimunitných ochorení v tomto období, pričom najdôležitejšími hormónmi sú estrogény. Preto sú autoimunitnými ochoreniami častejšie postihnuté dievčatá a ženy. Ako tvrdia odborníci, ženské telo je veľké biochemické laboratórium.

Autoimunitné ochorenia môžu postihovať rôzne tkanivá na mnohých miestach v organizme. Autoimunitný zápal môže postihovať len jeden orgán, prípadne jeho časť. Typickým príkladom je už spomenuté postihnutie štítnej žľazy alebo zápal ostrovčekov v podžalúdkovej žľaze (pankrease), ktoré produkujú inzulín.

Do tejto skupiny ochorení patria napríklad zápalové reumatické ochorenia, ktoré sa prejavujú neinfekčným dlhodobým zápalom jedného alebo viacerých kĺbov. "Závažným ochorením je aj lupus. Je to chronické autoimunitné, multisystémové zápalové ochorenie, ktoré postihuje rôzne orgánové systémy – centrálnu nervovú sústavu, obličky, pľúca, srdce, cievy či kĺby. Pre postihnutie kĺbov sa toto ochorenie dostalo aj do reumatológie,“ povedal o tejto chorobe so zlou prognózou prof. MUDr. Jozef Rovenský, DrSc., riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch. Systémový lupus nie je lupienka, ako by si niekto mohol myslieť, je to diagnóza s ťažkými komplikáciami. Z desiatich pacientov chorých na lupus je deväť žien.

Spomedzi kožných autoimunitných ochorení sa možno stretnúť so psoriázou, ktorá vzhľadom na svoje prejavy pomerne stigmatizuje postihnutého jedinca. Z autoimunitných ochorení tráviaceho traktu sa čoraz častejšie hovorí o Crohnovej chorobe (postihuje najmä koncovú časť tenkého čreva, ale môže sa vyskytnúť v ktorejkoľvek časti tráviaceho traktu) či ulceróznej kolitíde (postihuje hrubé črevo v rôznom rozsahu). Tieto ochorenia sprevádzajú opakované bolesti brucha spojené s prítomnosťou krvi v stolici, chudnutím, bolestivým nutkaním na stolicu.

Do skupiny autoimunitných ochorení patrí aj celiakia, neznášanlivosť lepku. Pri nej sa rozvíja autoimunitný zápal steny tenkého čreva, ktorý následne spôsobuje poruchy vstrebávania živín. Liečba spočíva v prísnej, obyčajne celoživotnej bezplepkovej diéte. Dvakrát častejšie postihuje ženy.

Autoimunitné ochorenia sa vo všeobecnosti liečia buď podávaním liekov na potlačenie nadmernej imunity, alebo dopĺňaním látok, ktoré sa následkom autoimunitného poškodenia daného orgánu prestali tvoriť v dostatočnom množstve (hormóny štítnej žľazy pri zápale štítnej žľazy, inzulín pri cukrovke 1. typu). Dnes je súčasťou liečby niektorých autoimunitných ochorení aj biologická liečba, ktorá výrazne zlepšila prognózu pacientov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #autoimúnne ochorenie