Obávaný čierny kašeľ je späť

Somársky sa nazýva aj preto, že dieťa sa medzi dvoma zakašľaniami musí úporne nadýchnuť, čo pripomína híkanie somára. Dávivý preto, lebo pri jeho záchvatoch napína až na vracanie. Čierny preto, lebo pacient pri ňom až zmodrie. Napriek povinnému očkovaniu sa táto zabudnutá nákaza vracia. Prečo?

12.02.2015 06:00
kašeľ, nádcha, chrípka, zima Foto:
Na Slovensku sa zaviedlo plošné očkovanie proti čiernemu kašľu po dovŕšení 12. roka života.
debata (1)

Odborníci si dlho mysleli, že imunita po prekonaní čierneho kašľa a po očkovaní je doživotná. Tak ako v prípade ovčích kiahní. Zistilo sa však, že po infekcii čiernym kašľom klesá imunita po 7–15 rokoch a po očkovaní po 5–10 rokoch. Inými slovami – po určitom čase môžu na čierny kašeľ ochorieť aj tí, ktorí ho v minulosti prekonali, alebo ktorí boli proti tomuto vysoko nákazlivému bakteriálnemu ochoreniu zaočkovaní. Samozrejme, v ich prípade ostala v organizme akási imunitná stopa, a tak priebeh ochorenia ani zďaleka nie je taký dramatický. Často je to len úmorné, dlho sa nekončiace pokašliavanie alebo odŕhanie. Nebezpečné je, ak sa v blízkosti takéhoto nakazeného človeka ocitne ešte nezaočkovaný novorodenec, čiže do veku troch mesiacov. V takomto prípade je priebeh ochorenia veľmi búrlivý, navyše také malé dieťa ešte nemá kašľací reflex. V novembri tohto roka zomrel na čierny kašeľ mesačný chlapček z dedinky blízko Revúcej.

Najvyšší výskyt medzi tínedžermi

Zatiaľ čo v rokoch 2000–2007 ochorelo na čierny kašeľ možno dvadsať ľudí, zabudnutá nákaza sa vracia. Od začiatku tohto roka do decembra epidemiológovia zaznamenali 1 059 prípadov. Laboratóriá pozitívne výsledky priamo hlásia na regionálne úrady verejného zdravotníctva a epidemiológovia každý jeden vyšetrujú.

„Čierny kašeľ v našich končinách nikdy definitívne nevymizol. Musíme si uvedomiť, že v niektorých európskych krajinách nie sú tieto vakcíny hradené štátom, očkovanie nepatrí medzi povinné a podobne,“ vysvetľuje MUDr. Jarmila Pertinačová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave. „U nás sa čierny kašeľ povinne plošne očkuje od roku 1958 a aj vďaka tomu, že ľudia dlho nemali možnosť cestovať, výskyt ochorenia na niekoľko desaťročí výrazne poklesol. K prerušeniu cirkulácie baktérie však nedošlo. Teraz však migrácia, kontakt s krajinami tretieho sveta, ale aj pokles protilátok po rokoch od posledného zaočkovania, znižujúca sa preočkovanosť populácie a možno aj pôvodca ochorenia s inými mikrobiologickými vlastnosťami spôsobujú, že pertussis, čierny kašeľ je späť.“

Najvyšší výskyt čierneho kašľa sa zaznamenal medzi tínedžermi vo veku 15–19 rokov. To je práve citlivý kontaktný vek umožňujúci šírenie viacerých infekcií, keď navyše odolnosť proti čiernemu kašľu prudko poklesne. Proti tejto nákaze sa totiž očkuje v treťom, šiestom, dvanástom mesiaci života a následne po dovŕšení piateho roku. „Riziko ochorenia na čierny kašeľ v tejto vekovej kategórii tínedžerov je 30-násobne vyššie ako u 5– až 9-ročných,“ vysvetľuje epidemiologička. Aj preto sa na Slovensku zaviedlo plošné očkovanie proti čiernemu kašľu po dovŕšení 12. roka života. Pri očkovaní dospelých sa za túto vakcináciu dopláca.

Trojvakcína záškrt-tetanus-čierny kašeľ

„Mnohí rodičia hovoria, že čierny kašeľ je možné vyliečiť antibiotikami, tak prečo očkovať. Neuvedomujú si, že závažné príznaky ochorenia spôsobuje nie baktéria, ale jej toxíny. Makrolidové antibiotiká síce baktérie zlikvidujú, ale kašeľ pretrváva aj 3–4 týždne po preliečení, pretože jeho centrum dráždi práve spomínaný toxín,“ tvrdí MUDr. Pertinačová. „S toxínom si už organizmus musí poradiť sám.“ Čierny kašeľ môže pripraviť o život nielen malé deti, ale aj dospelého s chronickým ochorením, ako je napríklad astma či problémy so srdcom. „Takisto si treba uvedomiť, že novorodenci nie sú chránení, ak sa žena nedala proti čiernemu kašľu aktuálne zaočkovať v období pred otehotnením či počas tehotenstva. Placentou prenesené môžu byť len tie protilátky, ktoré matka reálne má!“

Aj kolegyňa Jarmily Pertinačovej má s čiernym kašľom osobnú skúsenosť, ju aj manžela nakazil ich 25-ročný syn. Spočiatku jeho stále pokašliavanie pripisovali fajčeniu, neskôr však začal stále kašľať aj otec lekár. Väčšinou sa tak dialo večer a v noci. Ako posledná ochorela matka, pracovníčka RÚVZ, a hoci išlo na úvod len o akési „odŕhanie zo suchého vzduchu“, napokon bola veľmi rada, že jej antibiotiká nasadili „naslepo“. Opakované vyšetrenie protilátok, ktoré prudko stúpli, dokázalo infekciu – až po troch týždňoch. Pritom obaja – ona aj manžel – čierny kašeľ v detstve prekonali. „Mám aj prípad, keď na čierny kašeľ ochorela 80-ročná dáma. Jej dcéra kardiologička kašeľ spočiatku pripisovala problémom so srdcom u starého človeka a bola v šoku, keď protilátky na čierny kašeľ vyšli pozitívne.“

Na očkovanie proti čiernemu kašľu by mali myslieť ženy, ktoré sa chystajú otehotnieť, aby zabezpečili svojmu dieťaťu ochranu do prvého očkovania. Potenciálne nebezpečenstvo pre novorodenca môže byť najmä v rodinách, kde má súrodenec 10–12 rokov. Po dovŕšení dvanásteho roka života sa tínedžeri u nás očkujú už štvrtý rok. Obvodný lekár by mal možnosť očkovania proti čiernemu kašľu dospelému ponúknuť pri preočkovaní proti záškrtu a tetanu. Záškrt a tetanus hradí poisťovňa, za čierny kašeľ sa v trojvakcíne dopláca 12 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #očkovanie #čierny kašeľ