Chrípka je len jedna z viróz

Ľudia zvyknú ostatným tvrdiť „mám chrípku“, ale veľmi často skutočnú chrípku nemajú. Našťastie. Čo je to vlastne prechladnutie, akútna respiračná infekcia či ochorenia podobné chrípke?

21.02.2015 06:00
nádcha, chrípka, prechladnutie, sopeľ, choroba Foto:
Z respiračných vírusových ochorení je relatívne najmenej závažné prechladnutie.
debata

Chrípka človeka prekvapí náhle, doslova ho uzemní. Môže sa stať, že z práce či zo školy ešte odchádza zdravý ako rybička, o dve hodiny však leží „schvátený“ v posteli s horúčkou, ktorá sa blíži ku štyridsiatke. Chrípku takmer nie je možné prechodiť. Pacient s chrípkou má doslova problém posadiť sa na posteli, aby si odpil z čaju. Pokusy dostatočne nevyležať chrípku, „obalamutiť“ telo nadopovaním sa „liekmi proti chrípke“, ktoré miernia len jej príznaky, a následným dochádzaním do práce, sa môžu skončiť ťažkým poškodením srdcového svalu, rozvojom reumatického ochorenia, závažným zápalom prínosových dutín, pľúc a podobne. Chrípku a akúkoľvek jej podobnú virózu treba naozaj poctivo vyležať. Je to ohľaduplné nielen k ostatným, ale najmä k sebe samému!

Od prechladnutia ku chrípke

Z respiračných vírusových ochorení je relatívne najmenej závažné prechladnutie. Patrí medzi najbežnejšie ľudské ochorenia, ktoré priemerne postihujú človeka dva- či trikrát do roka. Ďalej odborníci hovoria o tzv. akútnej respiračnej infekcii. Prejavuje sa katarom horných dýchacích ciest, zvýšeným výtokom z nosa, ale bez výraznejších teplôt.

Typy vírusov chrípky

  • A – vyvoláva potenciálne smrteľnú formu ochorenia, vedie k epidémiám a pandémiám a veľmi rýchlo mutuje. Chrípka tohto typu sa neobjavuje len u ľudí, ale aj u ďalších cicavcov a vtákov.
  • B – chrípka tohto typu vyvoláva menej závažné ochorenia, málo sa geneticky mení, ale môže spôsobovať menšie epidémie, väčšinou u detí.
  • C – vyskytuje sa len u ľudí. Spôsobuje väčšinou len mierne formy ochorenia a nie je príčinou epidémií.

O ochoreniach podobných chrípke lekári hovoria v prípadoch, keď sa k príznakom pridá výrazne vyššia teplota. Pre chrípku je typický rýchly nástup ochorenia spojený s vysokými teplotami, doslova horúčkou (nad 38,5 stupňa Celzia), zimnica, triaška, bolesti kĺbov i svalov, silný kašeľ a napokon abnormálna únava a vyčerpanie, ktoré často trvá aj niekoľko týždňov.

Zinok, céčko, déčko i betaglukány

Ako sa dá riziko viróz vrátane chrípky znížiť na minimum? Ak nehovoríme o protichrípkovej vakcíne, na ktorú jestvujú rozporné názory? Absolútna väčšina populácie má nedostatok vitamínov a antioxidantov. 600 gramov zeleniny plus tri kusy ovocia denne, čerstvá, neohrievaná strava, cesnak, cibuľa, kyslá kapusta, probiotiká, pohyb na čerstvom vzduchu v každom počasí, resp. iná forma otužovania – to už dávno nie je nič nové pod slnkom. Dôležité je aj často a dôsledne si umývať ruky pomocou mydla a čo najteplejšej vody, používať jednorazové utierky, kľučky otvárať lakťom, kýchať do predlaktia či ramena a v období chrípky si antibakteriálnymi utierkami dezinfikovať počítačovú klávesnicu i telefónne slúchadlo.

Treba si zabezpečiť dostatočný príjem zinku, vitamínu C, cesnaku, betaglukánov a probiotík ako najznámejších podporovateľov imunity, pomôcť si možno aj doplnkami výživy. Veľa sa v poslednom období hovorí o vitamíne D. Zistilo sa, že ľudia s dostatočnou hladinou vitamínu D menej často ochorejú na chrípku. Na Slovensku ho však má najmä v zimnom období nedostatok väčšina populácie vrátane mladých žien a detí.

Odlíšte prechladnutie od chrípky
Príznaky Prechladnutie Chrípka
telesná teplota normálna alebo mierne zvýšená horúčka
bolesti hlavy niekedy často
výtok z nosa výrazný výtok, opuch sliznice nosa bez výtoku alebo opuchu
kýchanie časté zriedkavejšie
kašeľ pokašliavanie, od začiatku často závažný kašeľ po úvodnom štádiu bolesti a horúčky
bolesti menej výrazné výrazné bolesti kĺbov, svalov
nechutenstvo mierne dlhšie trvajúce
triaška zriedka pravidelne na začiatku ochorenia
škriabanie v hrdle prítomné niekedy až po počiatočnom štádiu choroby
zadychčanosť nevyskytuje sa výrazná

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #viróza #prechladnutie