Boľavé lýtko? Možno sú na vine zuby

Hovorí sa, že všetko so všetkým súvisí. Napriek tomu mnohých prekvapí, že niektoré vážne zdravotné problémy môžu mať súvislosť so stavom nášho chrupu. Bolesti hrdla? Problémy so srdcom? Potrat? Príčina sa môže skrývať v ústnej dutine.

22.02.2015 06:00
ústa, zuby, umývanie zubov, dentálna hygiena,... Foto:
Krvácanie ďasien je následkom zápalu. Preto sa treba o svoje zuby postarať skôr, ako stihnú spôsobiť vážne problémy aj inde ako v ústach.
debata

„Podľa nášho ambulantného sledovania sa stav chrupu obyvateľstva oproti stavu v bývalom režime zhoršil,“ hovorí primár doc. MUDr. Martin Tvrdoň, CSc., z dentálnej kliniky Dr. Martin. „Na svedomí to má aj zrušenie siete prevencie a liečby predškolských a školských vekových skupín.“ Prevencia je pritom mimoriadne dôležitá v rámci predchádzania vzniku najčastejšieho ochorenia v ľudskom organizme – zubného kazu a paradentózy. „Treba si uvedomiť, že ústna dutina je úvod do tráviaceho traktu, záver dýchacieho orgánu, je to orgán reči a susedí s dôležitými orgánmi – s okom, čeľustnými dutinami, uchom, mozgom. Významná je aj estetická stránka, súvisiaca so psychikou,“ tvrdí odborník.

Skryté súvislosti

„Vplyv ochorení chrupu a tkanív v ústach na celkové zdravie je dokázaný už dávno. Ústna a tvárová oblasť sú prepojené s celým organizmom a imunitným systémom bohatými krvnými, lymfatickými a nervovými sieťami,“ vysvetľuje docent Tvrdoň. Prišiel na to aj mladík, ktorý doslova z večera do rána oslepol. Samozrejme, nie bez príčiny, ale preto, lebo pre strach zo zubára radšej znášal bolesť zapáleného očného zuba. Ďalší muž v stredných rokoch chodil s boľavým lýtkom po lekároch, ale príčinu jeho problému neodhalil ani jeden. Bola to skôr náhoda, ktorá ho zaviedla k zubárovi a zistilo sa, že zdroj problémov je v ústach.

„Počas mojej vyše päťdesiatročnej praxe, ale najmä štrnásť rokov trvajúcej funkcie klinického konzultanta sme dennodenne riešili problémy pacientov s vážnymi ochoreniami srdca, krvného obehu, pečene, pohybového ústrojenstva, kĺbov, kožných ochorení, ochorení oka, ale aj s meningitídou, abscesom mozgu a podobne. Pacientov stále prekvapuje, ako veľmi sa zlepší ich celkový stav po odstránení hnisavých zubných alebo iných ochorení v ústnej dutine. Stalo sa, že pacienti, ktorých nám priviezli bezvládnych na vozíčku, nám po týždni-dvoch zaklopali na dvere ambulancie a poďakovali sa za záchranu života.“

So zápalmi v ústach súvisí aj infarkt

Parodontitída znamená vyššie riziko srdcovo-cievneho ochorenia ako fajčenie! Mikrobiológovia urobili analýzu krvnej zrazeniny zo srdca po infarkte myokardu a našli v ňom produkty pochádzajúce z parodontálneho vačku v ďasne. Odvtedy nikto nepochybuje, že infarkt súvisí so zápalmi v ústach. Masívna intoxikácia organizmu z chronicky zapálených oblastí v ústach, ktorá trvá celé roky, spôsobuje podstatné zvýšenie pravdepodobnosti srdcového infarktu až takmer na dvojnásobok a mozgovej mŕtvice až takmer na trojnásobok. Prekvapujúce je zistenie, že fajčenie má menej negatívny vplyv na aterosklerotické zmeny ako zápaly ďasien. Množstvo predčasných pôrodov a novorodencov so zníženou váhou stúpa u pacientok so zlou orálnou hygienou až 7-krát.

Zápal je obranný mechanizmus, reakcia na infekciu. Nie zápal je zlý, nežiaduca je infekcia, ktorú sa telo snaží zlikvidovať. Súčasťou zubného povlaku sú baktérie, patogénne, čiže škodlivé baktérie, ktoré produkujú istý druh toxínov. Tie provokujú imunitnú odpoveď organizmu. Biele krvinky, ktoré sa špecializujú na pohlcovanie cudzích častíc, prichádzajú na bojisko a vedú vojnu s pomocou vyvolávateľov zápalu na čoraz väčšej ploche. Krvácanie ďasien je následkom zápalu. Preto sa treba o svoje zuby postarať skôr, ako stihnú spôsobiť vážne problémy aj inde ako v ústach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #zuby #potrat #srdce #MUDr. Martin Tvrdoň