Malígne nádory naháňajú hrôzu, sledovať treba aj benígne

Prsník je komplikovaný orgán, v ktorejkoľvek jeho časti sa môže kedykoľvek objaviť zmena.

02.03.2015 06:00
samovyšetrenie prsníkov, prsníky Foto:
Samovyšetrovať prsníky by si mali začať už 18-ročné dievčatá.
debata

„Keďže nemáme možnosť dostať sa doň ako napríklad fibroskopom do žalúdka, musíme sa spoľahnúť na možnosti, ktoré v Európe máme,“ skonštatovala PhDr. Erika Zámečníková, ktorá v rámci občianskeho združenia Zdravá žena, spolu s onkológom, Doc. MUDr. Vladimírom Bellom, PhD., vedie bezplatné semináre na tému Prevencia rakoviny prsníka.

Malígne verzus benígne

Nálezy na prsníkoch sa delia na benígne a malígne. Práve malígne nám naháňajú hrôzu – ide o zhubné ochorenia, karcinómy. „Tieto nálezy nás ohrozujú nielen v mieste svojho vzniku, ale na celom tele,“ potvrdila PhDr. Zámečníková. Doplnila, že benígne sú naopak nezhubné, ich diagnóza nás väčšinou poteší. Nezhubné nálezy sa rozširujú maximálne vo svojom okolí, nie do celého tela a nemetastázujú. „Niektoré z nich sú však rýchlorastúce a svojou veľkosťou môžu prsník ohroziť, ak narastú do extrémnej veľkosti,“ upozornila Zámečníková. Každopádne, treba ich sledovať.

Abnormality na prsníkoch

Dôvod, prečo tá-ktorá žena ochorie na rakovinu prsníka, nikto presne nevie. Príčin je veľa, od hormonálnych, cez stres, až po užívanie niektorých rizikových liekov. „Čo vieme, je fakt, že ide o najčastejšie zhubné ženské ochorenie. Ročne sa vyskytuje až 2700 nových prípadov rakoviny prsníka u žien.“ Týka sa aj mužov, podľa štatistiky až tridsiatich ročne, pretože aj muži majú prsníky. „Muži si častokrát myslia, že ich sa toto ochorenie týkať predsa nemôže a keď sa vyskytne, mnohokrát nevedia, ako reagovať, za akým lekárom zájsť, komu sa s tým zveriť. Prídu už s pokročilými nálezmi, najčastejšie ich pošle urológ,“ informovala ďalej E. Zámečníková a radí všetkým, ktorí si nájdu hrčku, aby čo najskôr vyhľadali prsníkovú ambulanciu. Nachádza sa v každom okresnom meste.

Pôrod po tridsiatke?

Tiež je rizikovým faktorom, no nie každá žena, ktorá rodí po tridsiatke, musí ochorieť na rakovinu, vysvetlila Erika Zámečníková. Sú dokonca ženy, ktoré majú hneď niekoľko rizikových faktorov a rakovine prsníka sa vyhnú. A tiež ženy, ktoré v rodinnej či osobnej anamnéze rizikový faktor nemajú a na rakovinu prsníka ochorejú.

Keď čosi objavíme…

Ak si žena na prsníku objaví hrčku, nemala by vyšetrenie u lekára odkladať. Netreba sa báť! Ak sa totiž nádory na prsníkoch diagnostikujú v začiatočných štádiách, mávajú vynikajúcu prognózu. Liečba v začiatkoch býva úspešná. „Nikto po vás nebude chcieť, aby ste povedali, čo ste si našli – či cystu alebo karcinóm. Stačí, že budete vedieť, že tam máte niečo, čo tam minulý mesiac či pred dvoma mesiacmi, nebolo.“

Stopercentná metóda

… neexistuje. Stopercentná podľa Zámečníkových slov nie je ani mamografia, ani ultrazvuk, ani vyšetrenie lekára. Mamografia môže zachytiť tie najmenšie nádory, no prehliadnuť veľký. Práve preto treba metódy kombinovať a dopĺňať ich o samovyšetrovanie. Teda robiť všetko pre to, aby sme sa približovali k stopercentnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #karcinóm #nádor #prsník #cysta #samovyšetrenie #metastáza #hrčka