Pre Pravda.sk to povedal gastroenterológ, MUDr. Miloš Bubán. Dodal, že za ťažkosťami s vylučovaním stolice stojí neraz celá plejáda ochorení, nielen tých, ktoré postihujú črevá na prvom mieste. Časový interval medzi dvoma stolicami sa môže líšiť u každého jednotlivca. Sú takí, ktorí majú stolicu denne aj trikrát, ale aj takí, ktorí len raz-dvakrát za týždeň. „Môžeme povedať, že zápcha vznikne vtedy, keď počet vyprázdňovaní stolice je menej ako trikrát týždenne, alebo medzi dvoma vyprázdneniami ubehne viac ako 48 hodín,“ skonštatoval lekár.
Malo by byť pravidelné
Miloš Bubán tvrdí, že vzhľadom na to, že stolica je dôležitá pre detoxikáciu nášho organizmu, vyprázdňovanie by malo byť pravidelné. Najlepšie každý deň. „Niekto môže mať zdravú stolicu aj viac razy denne. A mnohí dospelí ľudia ju mávajú v určitom pravidelnom čase, najčastejšie ráno,“ vysvetlil. Uviedol tiež, že jej farba závisí aj od potravy. Ideálna je bledohnedá, má mäkkú konzistenciu, pomaly padá na dno, je v nej málo plynov a má slabý zápach.
Voda, pohyb a probiotiká
Stolici vraj pomáha káva – mnohí ju absolvujú práve po tej raňajšej. Aké potraviny, resp. nápoje by nám v jedálničku ešte nemali chýbať, aby sme vylučovali pravidelne a zdravo? „Okrem kávy nesmie chýbať v dennom príjme najmä dostatočné množstvo tekutín, na čo ľudia (hlavne starší) často zabúdajú. Rovnako dôležitý je primeraný pohyb a tiež probiotiká, ale napríklad aj slivky, kyslá kapusta, strukoviny a iná zelenina.“
Vláknina čistí črevo
Dôležitá je pre človeka aj vláknina, lebo čistí hrubé črevo. Jeho steny zbaví uložených toxických usadenín, obnovuje rovnováhu črevnej mikroflóry a pôsobí preventívne aj pred rakovinou. Miloš Bubán odporúča mať ju v jedálničku denne. Nie je návyková, nedá sa ňou predávkovať. V ostatnom čase je veľmi populárne a účinné psýlium. Dá sa zakúpiť v lekárni alebo v obchodoch so zdravou výživou. Na vlákninu bohaté sú však aj cenné otruby, možno si ich, podobne ako psýlium, pridať do jogurtu.
Čo nás čaká a neminie?
Ak úprava stravy človeku so zápchou nepomôže a vyberie sa za gastroenterológom, čo ho tam čaká? Aké vyšetrenia a diagnózy pripadajú do úvahy? MUDr. Bubán odpovedá: "Ak je podozrenie na vážnejšie príčiny zápchy v čreve, nastupuje aj menej obľúbená kolonoskopia – endoskopické vyšetrenie hrubého čreva, ktoré meria približne 150 centimetrov. Zápchu môže ovplyvniť veľa faktorov: nedostatočný príjem tekutín, málo pohybu, nízky podiel vlákniny v potravine, užívanie niektorých liekov, potláčanie nutkania na stolicu, či pravidelné a nadmerné užívanie preháňadiel môžu zapríčiniť spomalenie pohybu stolice črevom, ktoré zvyčajne vedie k zápche. Z diagnóz, ktoré môžu stáť za zápchou, gastroenterológ spomenul napríklad zúženie čreva nádorom, zápalom alebo zrastom, ďalej to môže byť ochabnutie čreva pri niektorých neurologických ochoreniach, ale aj stavy spôsobujúce bolestivé vyprázdňovanie ako napríklad hemoroidy či trhlinky – fisúry pri análnom otvore.
Čo-to o hnačke
Ak hovoríme vo všeobecnosti o stolici, nemôžeme vynechať ani hnačku. Otázka na gastroenterológa: Aké ochorenia sprevádzajú časté, prípadne vodnaté hnačky? „Hnačka je najčastejšie ochorenie detí a často sa vyskytuje aj u dospelých. Rovnako ako zápcha, môže mať množstvo príčin. Môže byť iba funkčná, keď sa nenachádza poškodenie organizmu a môže byť len pod vplyvom stresu (napríklad strach zo skúšky a podobne). Ale taktiež môžeme mať hnačku následkom infekcie alebo po intoxikácii jedlom. Môže to byť tiež choroba čreva, napríklad divertikulóza (balónikovité vydutiny na čreve), syndróm dráždivého čreva, zápalové ochorenia čreva, rakovina čreva, a podobne. Hnačka nás ohrozuje napríklad aj pri cestovaní do exotických krajín. Mnohí pacienti ju majú počas liečby antibiotikami. Vtedy sa poruší rovnováha črevných baktérií a hnačka je na svete. Silná je veľmi nebezpečná najmä pre starých ľudí a deti. Hrozí im dehydratácia v dôsledku straty väčšieho množstva tekutín.“
Zápcha verzus hnačka
Dá sa vôbec zhodnotiť, ktorá z nich je pre naše telo nebezpečnejšia? „Ak je príčina hnačky alebo zápchy závažná a môže ohroziť nielen zdravie, ale aj život pacienta, vždy je to rovnaké zlo,“ hovorí gastroenterológ. „Lekár je tu práve na to, aby diagnostikoval príčinu a v prípade ohrozenia zdravia postupoval tak, aby sa nielen odstránila príčina a urobila patričná náprava, ale aby aj v prevencii do budúcna sa tento stav neopakoval.“