Glaukóm poškodzuje zrakový nerv

Svetový týždeň glaukómu sa začína už v nedeľu 8. marca. Jeho cieľom je upozorniť na toto vážne ochorenie a prevenciu v podobe včasného odhalenia.

06.03.2015 06:00
vyšetrenie, oko, očný lekár, glaukóm, očný tlak Foto:
Včasné diagnostikovanie zákalu je preto veľmi podstatné pre predchádzanie závažného poškodenia zraku.
debata

Glaukómu sa ľudovo hovorí aj zelený zákal, hoci so zákalom veľa spoločného nemá. Jeho názov pochádza z čias, keď pacienti pre toto ochorenie prichádzali o zrak a ich šošovka nadobudla akoby zelenú farbu. Aj v súčasnosti je glaukóm vážnym očným ochorením, ktoré môže nezvratne poškodiť zrakový nerv. Súvisí s hromadením vnútroočnej tekutiny, ktoré zvyšuje vnútroočný tlak. Ten postihuje všetky časti oka, ale predovšetkým nerv, ktorý prenáša zrakové informácie do mozgu. Ak už dôjde ku výpadkom v zornom poli následkom nedostatočnej výživy zrakového nervu a odumieraniu nervových vlákien, zrak sa už nedá vrátiť do pôvodného stavu. Pacient postupne stráca periférne videnie a v pokročilom štádiu vidí akoby cez hlaveň pušky.

„Zrak je jedným z najdôležitejších zmyslov, ktoré máme. Zelený zákal nám ho môže vziať. Je preto veľmi podstatné, aby sme nepodceňovali význam preventívnych prehliadok, ktoré môžu ochorenie včas objaviť a podchytiť,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD., medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA v Martine. Dodáva, že zelený zákal síce nemožno úplne vyliečiť, no liečba dokáže spomaliť postup ochorenia, oddiali alebo zabráni vzniku slepoty.

Včasné diagnostikovanie zákalu je preto veľmi podstatné pre predchádzanie závažného poškodenia zraku. Napriek tomu, že pacient ešte nepozoruje nijaké príznaky, očný lekár už prostredníctvom bežných vyšetrení dokáže zistiť prvé známky poškodenia oka. Medzi najdôležitejšie patrí tonometria, meranie vnútroočného tlaku. Vysoký vnútroočný tlak sa však nemusí vyskytovať pri všetkých typoch glaukómu! Pri fundoskopickom vyšetrení zas lekár s pomocou špeciálneho prístroja skontroluje zrakový nerv a dôležité je aj vyšetrenie zorného poľa, počas ktorého je možné zistiť zmeny zraku, aké si postihnutý ešte nemusí uvedomovať.

Predpísaná liečba závisí od druhu glaukómu. Je nevyhnutné zlepšiť prietok krvi v oblasti zrakového nervu, ochorenie je možné stabilizovať, vyliečiť sa však nedá. Terapia liekmi býva najčastejšie lokálna a spočíva v používaní očných kvapiek, mastí, prípadne ju môže dopĺňať systémová terapia. Niektoré lieky cieľ dosiahnu znížením tvorby vnútroočnej tekutiny, iné zlepšením jej odtoku. Ak zlyhá liečba liekmi, možnosťou je ešte chirurgický zákrok. Jestvujú viaceré druhy zákrokov, ktoré taktiež buď zlepšujú odtok vnútroočnej tekutiny, alebo znižujú jej produkciu.

Očná lekárka z Banskej Bystrice a prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti MUDr. Mária Praženicová uvádza, že glaukómové poškodenie zrakového nervu má 1,5 až 2 percenta populácie nad 40 rokov. "S pribúdajúcim vekom výskyt tohto ochorenia stúpa, takže vo veku 70–75 rokov predstavuje zhruba 3 % populácie. Niektoré typy glaukómov postihujú aj mladšie vekové kategórie,“ vysvetľuje.

Tento rok sa bezplatné skríningové merania vnútroočného tlaku uskutočnia na rôznych miestach na Slovensku. Nájdete ich na www.sgls.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #glaukóm #MUDr. Peter Žiak