Polovica dialyzovaných sú cukrovkári a hypertonici

Vyšetrenie obličiek je lacné a diagnostika prípadných problémov taká jednoduchá. Napriek tomu až 20 % pacientov prichádza do dialyzačného programu rovno "z ulice“. Dnešný Svetový deň obličiek má upozorniť na možnosti prevencie obličkových ochorení a prístup ku včasnej diagnostike a liečbe.

12.03.2015 06:00
pacient, oblička, dialýza Foto:
40 % dialyzovaných pacientov tvoria cukrovkári a vysoké percento už aj pacienti s vysokým krvným tlakom.
debata

Príznaky zníženej funkcie obličiek sú veľmi nešpecifické. Pocit únavy, strata chuti do jedla, nevoľnosť, častejšie močenie, bledé sfarbenie pokožky, opuchy rúk a nôh… „Začnú sa objavovať, až keď funkcia obličiek poklesne pod 30 %,“ podotýka prof. MUDr. Viera Spustová. Aj to je dôvod, prečo toľko pacientov ani nevie o tom, že má poškodené obličky.

Pritom diagnostika je jednoduchá a lacná. Stačí „ocikať papierik“ a porovnať ho s farebnou škálou – prítomnosť krviniek či vysoká hladina bielkovín už naznačuje, že niečo nie je v poriadku. Z krvného séra sa zas stanovuje vysoká hladina tzv. uremických toxínov, najčastejšie kreatinínu. Do tretice je to meranie krvného tlaku. Ten totiž obličky veľmi poškodzuje. Tieto "renálne parametre“ je možné vyšetriť v rámci preventívnej prehliadky u praktického lekára.

Medzi rizikových pacientov s možným poškodením obličiek patria najmä diabetici, hypertonici, fajčiari a obézni ľudia, osoby s pozitívnou rodinnou anamnézou a starší ľudia. "Práve na takýchto je potrebné zamerať sa v prevencii a mali by na nich myslieť lekári prvého kontaktu,“ vysvetľuje doc. MUDr. Martin Demeš, hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu. 40 % dialyzovaných pacientov tvoria cukrovkári a vysoké percento už aj pacienti s vysokým krvným tlakom. Ako povedal doc. Demeš v rozhovore pre Dobré zdravie už pred rokom, u polovice pacientov na dialýze je obličkové zlyhanie následok spomínaných dvoch ochorení – cukrovky a hypertenzie.

Čo si mnohí neuvedomujú – je to aj naopak, choré obličky zasahujú zdanlivo nesúvisiace orgány. Pri chronickej obličkovej chorobe stúpa o 50 % srdcovo-cievna úmrtnosť a pravdepodobnosť úmrtia na cievnu mozgovú príhodu o vyše 70 %. Pacientovi so zle pracujúcimi obličkami nadmerne starne celý organizmus.

Svetový deň obličiek v tohtoročnej kampani vyzýva na štart do dňa s pohárom vody, keďže dostatočný pitný režim je pre správnu funkciu obličiek nevyhnutný. Správny pitný režim však neznamená, že sa človek má stať aquaholikom. Treba zohľadniť svoju hmotnosť, okolitú teplotu, stupeň fyzickej záťaže, ale sledovať najmä farbu moču, ktorý by mal byť svetlý. Obličky zdravého človeka v priebehu 24 hodín vyprodukujú 1200–1500 ml moču.

Pacienti so zlyhávaním obličiek musia navyše príjem tekutín výrazne obmedzovať, pretože ich telo prebytočnú vodu nie je schopné vylúčiť.

Najčastejšie príčiny chronického ochorenia obličiek

  • cukrovka
  • vysoký krvný tlak
  • vlastné ochorenia obličiek: vrodené a zápalové ochorenia, chronické zápaly močových ciest
  • iné príčiny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obličky #Svetový deň obličiek #dialýza