Do zúženej tepny balónik a stent

Koronárne tepny sú cievy, ktoré zásobujú krvou, teda kyslíkom a živinami, srdcový sval. Ak sa takáto cieva významne zúži, dochádza k bolesti na hrudníku nazývanej angina pectoris. Náhle prerušenie toku krvi do srdcovej svaloviny sa prejaví ako infarkt myokardu. Na rozšírenie, resp. otvorenie tepien sa používa metóda nazývaná koronárna angioplastika.

28.03.2015 06:00
vyšetrenie, diagnóza, srdce, tepny Foto:
Vyšetrenie, ktoré odhalí zúženie alebo uzáver srdcových tepien, sa nazýva koronárna angiografia, koronarografia.
debata

Srdce je sval, ktorý musí po celý život pracovať. Potrebuje preto stále prítok krvi. Rozvádzajú ju tzv. koronárne tepny. Je známe, že proces nazývaný ateroskleróza poškodzuje výstelku koronárnych ciev a mení ich hladkú vnútornú stenu na nepravidelné zhrubnuté plaky. To sú tie známe „usadeniny“. Ak sú tieto zúženia natoľko významné, že bránia voľnému prietoku krvi, vzniká problém.

Proces zužovania tepien môže byť postupný, chronický. Ak sa priesvit koronárnych tepien zúži o viac ako 50–60 %, pri záťaži vznikajú bolesti na hrudníku známe ako angina pectoris. Akútny stav, keď sa srdcová tepna upchá zrazeninou, je infarkt. „Podľa EKG rozpoznávame dva zásadné typy infarktu – buď má, alebo nemá elevovaný ST segment. Najrýchlejšiu pomoc potrebuje pacient s eleváciou ST segmentu, čiže taký, ktorý má úplný uzáver srdcovej tepny. Musíme ju spriechodniť do 120 minút,“ vysvetľuje doc. MUDr. Viliam Fridrich, PhD., primár oddelenia intervenčnej kardiológie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave. „Pacienti bez elevácie majú prietok do určitej miery zachovaný, takých možno ošetriť aj o dva-tri dni. Pacientom s chronickým zužovaním tepien robíme plánované zákroky.“

Vyšetrenie, ktoré odhalí zúženie alebo uzáver srdcových tepien, sa nazýva koronárna angiografia, koronarografia. Robí sa pod rtg. prístrojom podaním kontrastnej látky, ktorá umožní zobrazenie koronárnych artérií. Na základe tohto vyšetrenia odborníci rozhodnú o ďalšom postupe. Možnosti sú tri: angioplastika známa aj ako „balónikovanie“, ktorá sa dnes už v zásade spája aj s implantáciou stentu, obchvatová operácia srdca známa ako bajpas a konzervatívna liečba tabletkami.

„Toto rozhodnutie závisí od miesta, kde sa nachádzajú zúženia tepien. Ak sú poškodené tepny v úsekoch blízko aorty, uprednostňujeme bajpas, čiže obchvatovú operáciu srdca. Napríklad u diabetikov sa dosahujú lepšie výsledky s pomocou bajpasu, vytvorenia doplnkových ciev, ktoré obídu uzavretý úsek a zabezpečia správny prítok krvi do srdca. Pacienti, ktorí majú menej nálezov a na miestach problematických pre chirurga, sú zas vhodnejší pre angioplastiku,“ pokračuje doc. Fridrich. Vo všeobecnosti je angioplastika vhodnejšia pri menej závažných prípadoch, bajpas zas pre pacientov so závažnou koronárnou artériovou chorobou.

Angioplastika znamená, že do miesta, kde je zablokovaná tepna, lekár zavedie katéter s balónikom, ktorý sa dá nafúknuť. Pacient je pri vedomí, len miesto, kde katéter vstupuje do tela, sa znecitliví lokálnym anestetikom. Obyčajne sa „vchádza“ cez tepnu na predlaktí – ak má dostatočný priemer – alebo v slabine. Tlakom balónika sa plak zatlačí k stene cievy a rozvinie sa v nej kovová výstuž nazývaná stent. Tá ostáva prichytená v cievnej stene. Kým bajpas je operácia v celkovej anestézii s otvorením hrudníka, výhodou angioplastiky je minimálny otvorený zásah do organizmu.

„Nekomplikovaná angioplastika, ak hovoríme o zavedení jedného stentu, trvá asi polhodinu,“ tvrdí primár Fridrich. „Myslím, že najviac stentov, ktoré som zavádzal počas jedného sedenia, boli štyri, možno päť. A vždy znervózniem, ak ide o pacientov mladších ako 40 rokov. Takí ani nemajú pokročilú aterosklerózu, skôr nejakú poruchu zrážania krvi, keď stačí malé poškodenie cievnej výstelky a krvná zrazenina, ktorá sa tam vytvorí, môže spôsobiť katastrofu.“ Operácia na otvorenom srdci, bajpas, môže trvať aj niekoľko hodín. Robia ju srdcoví chirurgovia. Samozrejme, aj dĺžka hospitalizácie po operácii je 7–12 dní na rozdiel od 24–48 hodín, ktoré je potrebné stráviť v nemocnici po angioplastike.

Výkony ako angioplastika alebo bajpas majú svoje výhody aj nevýhody. Zatiaľ čo angioplastika je šetrnejšia, jej odvrátenou stranou je nedostatočná schopnosť udržať cievu dlhodobo široko priechodnú. Ošetrí sa ňou len krátky úsek najviac poškodenej koronárnej tepny. Výhodou obchvatovej operácie je zas dlhotrvajúca účinnosť. Podľa primára Fridricha sú však dnes stenty potiahnuté látkou, ktorá zabraňuje dramatickému hojeniu cievy po implantácii. Ak však 12–15 % pacientov po angioplastike vyžaduje reoperáciu do piatich rokov, po zavedení bajpasu je to 5 % pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdcová tepna #srdce #srdcový infarkt #Seriál srdcové problémy #MUDr. Viliam Fridrich