Nohy ako z olova neberte na ľahkú váhu

Ťažké nohy či kŕčové žily nie sú kozmetický problém, ale dôsledok chronického žilového ochorenia. Ochorenie obmedzuje správne prúdenie krvi, zvyšuje sa riziko vzniku trombóz, zápalov žíl a ich komplikácií, časom vznikajú kožné zmeny, ktoré môžu vyústiť až do vredu predkolenia. Preto tento problém netreba brať na ľahkú váhu.

05.04.2015 06:00
nohy, gauč, káva, relax, žily Foto:
Ilustračné foto.
debata

Názov chronické žilové ochorenie zahŕňa všetky poruchy funkcie alebo stavby žilového systému, ktoré trvajú dlhší čas, spôsobujú pacientovi nepríjemné ťažkosti a dajú sa odhaliť pri objektívnom lekárskom vyšetrení. Najznámejším prejavom sú kŕčové žily (varixy).

Začína sa to pocitmi ťažkých unavených nôh, nočnými kŕčmi, pálením a svrbením, bolesťami pozdĺž žíl, pocitmi napätia, ktoré sa zvýrazňujú počas dňa, v letných mesiacoch, v sede i v stoji, naopak, v ľahu a pri chôdzi sa zmierňujú. To je štádium nula, ale už v tomto štádiu, keď príznaky ochorenia ešte nemusia byť vôbec viditeľné, sa môže vyskytovať typická žilová bolesť. Tá sa vyskytuje vo všetkých štádiách chronického žilového ochorenia. Je to vlastne jeden z prvých príznakov, ktorý umožňuje ochorenie diagnostikovať. Pri chronickom žilovom ochorení totiž môže dôjsť ku paradoxu, keď pacient s vážne postihnutým žilovým systémom nemusí mať závažné viditeľné prejavy na nohách, zatiaľ čo iný s pomerne nepekne pokrútenými žilami až také vážne problémy nemá.

Za päť rokov z metličiek do opuchov

„Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie chronické choroby v civilizovaných krajinách, kde naň trpí 40–60 percent žien a 15–30 percent  mužov,“ hovorí prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc., angiologička z II.¤internej kliniky Fakultnej nemocnice v Bratislave.

Diagnostika sa opiera o anamnézu (rozhovor s pacientom) a fyzikálne vyšetrenie pacienta (lekár zisťuje prítomnosť varixov, opuchov, kožných zmien) v stoji aj v ľahu, prípadne vyšetrenie s pomocou vreckového Dopplerovho ultrazvukového prístroja. Ak ide o závažnejšie klinické štádium ochorenia, je nevyhnutná podrobná duplexná sonografia žilového systému dolných končatín. Je zlatým štandardom pri určení miest, kde dochádza ku refluxu (návratu a hromadeniu krvi v žile). Medzi invazívne vyšetrovacie postupy už patrí flebografia (aplikácia jódovej kontrastnej látky), priame merania žilových tlakov, CT, MRI či intravenózny ultrazvuk.

Podľa štúdií až polovici neliečených pacientov s dokázaným refluxom v žilách prejdú metličkové varixy do štádia opuchov počas piatich rokov. V priebehu ďalších piatich rokov sa až 59 percentám neliečených pacientov vyvinie vred predkolenia.

Konzervatívnou liečbou (čiže liečbou liekmi a kompresívnymi pančuchami, obväzmi) chronických žilových ochorení sa zaoberajú odborníci, ktorým sa hovorí angiológovia. Ide vlastne o internistov so špecializáciou na ochorenia ciev . Robia aj tzv. diferenciálnu diagnostiku, to znamená, že sa u pacienta s podozrením na chronické žilové ochorenie musia vylúčiť iné diagnózy. Pri opuchnutých, bolestivých nohách totiž môže ísť aj o ochorenie srdca, reumu, cukrovku, ochorenie tepien dolných končatín a podobne. Počiatočné štádiá žilových ochorení rieši praktický lekár.

Spôsoby liečby

Liečbu chronického žilového ochorenia možno rozdeliť na viacero foriem. Prvou je správna životospráva, ktorá znamená významné zníženie rizikových faktorov vzniku kŕčových žíl. Fyzikálna liečba predstavuje najmä cievnu gymnastiku. Zo športov, ktoré podporujú funkciu žíl na nohách, sa odporúča plávanie, prechádzky, turistika, bicyklovanie. Veľmi vhodné je chodiť po schodoch a našľapovať pri tom na špičky. Prekrvenie podporuje striedavé sprchovanie nôh teplou a studenou vodou – od chodidiel smerom nahor. Účinné a jednoduché cviky, hoci pod stolom v kancelárii, sú krúženie členkami, prepínanie nôh vo forme vystierania a priťahovania špičiek k sebe, striedavé opieranie sa o špičky a päty. Prof. Štvrtinová odporúča robiť cviky radšej kratšie, dve či tri minúty, ale častejšie, aj 5- alebo 6-krát denne. Takisto sa odporúča vykladať si nohy do vodorovnej polohy a v ich mieste si podložiť aj posteľ o 10 cm.

„Je potrebné si uvedomiť, že zápal v žilách vzniká hneď na začiatku ochorenia,“ vysvetľuje cievny chirurg MUDr. František Žernovický z Bratislavy. „Správna liečba, ktorá v prvom rade likviduje zápal v žilách, je nutná od počiatočného štádia. Predišlo by sa tak vzniku závažných komplikácií, akou je otvorený vred predkolenia.“ Lieky na liečbu kŕčových žíl sa nazývajú venofarmaká. Sú to buď látky prírodného pôvodu, alebo ide o syntetické látky. Sú určené na liečbu varixov, chronickej žilovej nedostatočnosti, lymfatických opuchov. Účinkujú aj na pocit ťažkých nôh, únavu nôh, kŕče, bolesti a opuchy dolných končatín. Účinné a klinickými štúdiami overené venofarmakum (zvyšuje napätie žilovej steny, zrýchľuje odtok krvi, pôsobí protizápalovo) je na lekársky predpis, ktorý možno získať už v ambulancii lekára prvého kontaktu, čiže svojho všeobecného lekára. O radikálnejšej liečbe rozhoduje angiológ a cievny chirurg (čítajte rozhovor s cievnym chirurgom Petrom Lofajom).

Štádiá chronického žilového ochorenia:

C0 – bez znakov žilového ochorenia
C0s – pocit ťažkých nôh, únava, pocit napätia a opúchania, horúčavy alebo páľavy, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, bolesti
C1 – metličkovité kŕčové žily (zhluk rozšírených žiliek s priemerom menej ako 1 mm), ale aj žily s priemerom 1–3 mm (retikulárne žily)
C2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, komplikácie ako zápal kŕčových žíl (tzv. varikoflebitída)
C3 – opuchy nôh
C4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, biela atrofia (stenčenie kože)
C5 – kožné zmeny ako pri C4 plus zahojený vred predkolenia
C6 – otvorený vred predkolenia (85 percent je žilového pôvodu)

Subjektívne príznaky chronického žilového ochorenia

pocit ťažkých nôh a ich únava (najmä po celom dni, zhoršujú sa v teplom období aj v čase pred menštruáciou), pocity horúčavy alebo chladu, pocit napätia, resp. akoby noha išla „prasknúť“, nočné kŕče v lýtkach, bolesti a opuchy nôh, zvýšená potivosť, svrbenie kože na nohách

Rizikové faktory vzniku kŕčových žíl

Neovplyvniteľné: dedičnosť, pohlavie (častejšie ženy), vek (častejšie vo vyššom veku)
Ovplyvniteľné: nedostatok pohybu, obezita, málo vlákniny v strave (zápchy), nevhodná obuv (chôdza po mestskej dlažbe) a sťahujúce šatstvo, užívanie hormonálnej antikoncepcie, prekladanie si nohy cez nohu, časté a dlhé sedenie na toalete
(Tieto rizikové faktory sa obyčajne kombinujú.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #kŕčové žily #žilové ochorenia