Útek pred stresom

Málokto patrí k flegmatikom, ktorých sa stres netýka. Ak trvá krátko a má primeranú intenzitu, na organizmus môže vplývať pozitívne. Aj stretnutie s milovanou osobou, tzv. motýle v bruchu, sú formou stresu. Nanešťastie, väčšinou stres prežívame na pracovisku - podľa prieskumu Európskej agentúry pre bezpečnosť a ochranu zdravia pociťuje až štvrtina zamestnancov stres v práci počas celého dňa.

11.04.2015 06:00
stres, napätie, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Boris bol vysoký manažér, ktorý bol zvyknutý rozhodovať a viesť iných. Bol zvyknutý pracovať pod stálym tlakom, ani v súkromí nikdy neplakal, nerozprával o svojich problémoch. Po smrti milovaného otca sa ocitol v nemocnici pre srdcovú arytmiu. Zistil, že problémy ho dusia viac, ako bol ochotný si pripustiť. Stal sa klientom profesionálnej koučky Mgr. Veroniky Lukáčovej. Dnes sa na prechádzkach so psom učí plakať a nemému zvieraťu sa vyrozprávať zo svojich problémov. Je to preňho spôsob, ako po celom dni zhodiť záťaž z pliec a uvoľniť nahromadený stres.

„Z tréningov vo veľkej korporácii som si zostavila zbierku najčastejších stresorov,“ hovorí koučka Lukáčová. „Mám viacero šéfov a každý dáva iné príkazy. Šéf mi nestanovil priority. Som v práci nový a kolegovia si myslia, že viem všetko. Pracujem tu roky a mala by som viac stíhať. Dostávam nejasné zadania. Unavujú ma večerné telekonferencie a zmeny dohodnutých termínov. Veľkým stresorom sú súčasné moderné open space priestory, kvôli ktorým mnohí dávajú výpoveď. Častá je arogancia kolegov, mítingy a prezentácie prebiehajúce v doslova nepriateľskom prostredí. Pre chlapov je stresorom elementárna záležitosť ako hlad, pre nás všetkých únava, ranné vstávanie na budík, dopravné zápchy, politika či mediálny tlak. Súčasný život je jednoducho kontinuálna zmena a mnohí to ťažko znášajú.“

Čo je prokrastinácia

„Stresory môžu byť rôzne, medzi psychologické patrí napríklad pracovná záťaž, finančné problémy či celková nespokojnosť so životom,“ podotýka fyziologička MUDr. Katarína Babinská. „Medzi sociálne patria strata zamestnania, konflikty v rodine, práci, ale sú aj fyzické stresory ako choroby či nedostatok spánku, alebo fyzikálne v podobe hluku, tepla, chladu. Ak istá dávka stresu dokáže zlepšiť náš výkon a produktivitu práce, jeho odvrátená tvár, dlhotrvajúci alebo častý nadmerný stres vedie k mnohým telesným i duševným ochoreniam, k závislostiam od cigariet, alkoholu, jedla a podobne.“

Základom boja proti stresu je pravidelná fyzická aktivita, ďalej relaxácia, či už v podobe spomínaných prechádzok so psom, posedenia s priateľmi, pri počúvaní hudby, meditácie, alebo iných relaxačných cvičení. Veľa sa hovorí o časovom manažmente, plánovaní si aktivít, nemrhaní časom, rozlišovaní urgentných a dôležitých činností. Už Benjamin Franklin tvrdil, že každá minúta strávená organizovaním zarobí hodinu času. Mnohí odkladajú úlohy na poslednú chvíľu a veria, že pod tlakom budú schopní väčšieho výkonu. Chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr má aj svoj oficiálny názov – prokrastinácia.

Je to deštruktívny zlozvyk a najväčší nepriateľ produktivity práce. Na internete na tému timemanagementu a prokrastinácie možno nájsť množstvo článkov. Aj o tom, že človek je schopný naplno sa koncentrovať 25 minút, keď by sa nemal nechať vyrušovať telefonátmi, e-mailami ani surfovaním a intenzívne pracovať na určenej úlohe. Až potom si môže urobiť prestávku. Ak si pracovný čas rozdelí na takéto úseky s päťminútovými prestávkami, bude produktívnejší.

Protistresový minerál

Strava by mala byť pestrá, vyvážená, pričom základom dňa sú raňajky a dve ďalšie hlavné jedlá dňa doplnené čerstvou zeleninou a ovocím. A potom je tu minerál, ktorého okamžitú spotrebu stres zvyšuje až 20-násobne. Je ním horčík, čiže magnézium, o ktorom je známe, že zmierňuje úzkosť, podráždenie a poststresové napätie.

V rámci pomerne unikátneho prieskumu, ktorý pred časom realizovala katedra výživy Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre na vzorke 200 Slovákov vo veku 17 až 84 rokov, sa zistilo, že tretina z nás je podľa všetkého ohrozená nedostatkom horčíka. Vo vekovej skupine nad 50 rokov sa táto pravdepodobnosť navyše niekoľkonásobne zvýšila. Nedostatok horčíka sa vo vyššej miere dokázal aj u účastníkov štúdie, ktorí mali BMI (index telesnej hmotnosti) nad 25,0. Možno teda predpokladať, že nedostatok horčíka sa v organizme spája aj s nezdravým štýlom života a výskytom obezity.

Horčík navyše rýchlejšie spotrebúvajú ľudia nadmerne pijúci kávu, alkohol, ženy užívajúce antikoncepciu, športovci, ale aj tehotné. „O horčíku sa málo hovorí,“ myslí si MUDr. Katarína Babinská. Nedostatok magnézia, ktorého máme v tele okolo 25 gramov, sa spája napríklad so vznikom inzulínovej rezistencie, zvýšeným tonusom hladkého svalstva, poruchami metabolizmu tukov aj celým radom srdcovo-cievnych ochorení. „Sledovania veľkých populácií pacientov dokázali, že vyšší príjem magnézia je spojený s nižším rizikom vzniku vysokého krvného tlaku, mozgovej príhody a koronárnej choroby srdca. Veľmi efektívnym sa ukazuje spojenie magnézia s kyselinou orotovou, ktorá zohráva úlohu energetického donora pre bunku. Zlepšuje tak nielen vstrebávanie magnézia, ale celkovo podporuje správne fungovanie buniek,“ hovorí kardiologička MUDr. Anna Vachulová, PhD.

Viceprezident Slovenskej spoločnosti klinickej biochémie doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD., na jednej z tlačových konferencií k téme magnézium povedal aj to, že je prevenciou obličkových kameňov a jeho nedostatok zohráva svoju úlohu aj pri migrénach. Pri ťažkom záchvate migrény je hladina horčíka znížená. „Ak sa však zásoby horčíka doplnia, často sa príčina migrény odstráni.“

Prírodné zdroje horčíka:
oriešky, semienka, cereálie, otruby, datle, banány, špenát, brokolica, listová zelenina (obsahujú však aj fytáty a sírany, ktoré vstrebateľnosť horčíka znižujú), minerálne vody bohaté na horčík (odporúča sa pomer vápnika a horčíka 3:1)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #horčík #prokrastinácia