Aj pečeň môže byť 'tučná'

Pečeň je mohutný orgán v ľudskom tele, ktorý váži až okolo 1,5 kg. Ľudia si túto čistiacu stanicu ľudského tela najčastejšie spájajú s ochorením nazývaným cirhóza. Menej známa je diagnóza nazývaná stukovatenie pečene, nealkoholová steatóza. Spôsobuje ju najmä náš životný štýl.

17.04.2015 06:00
lekár, pacient, vyšetrenie, diagnóza, pečeň Foto:
Podozrenie na stukovatenie pečene môže vysloviť už všeobecný praktický lekár, ak má pacient rizikové faktory ako obezitu, diabetes, poruchu látkovej premeny tukov.
debata (2)

Našu pečeň neničia len vírusy, ale aj náš životný štýl. Na rozdiel od infekčných hepatitíd a autoimunitných ochorení, ktorých výskyt nevieme ovplyvniť až tak veľmi svojím správaním, stúpa počet diagnóz vznikajúcich následkom vysokokalorickej stravy a nadmernej spotreby alkoholu. Je verejne známe, že alkohol vedie k cirhóze pečene a alkoholové choroby tvoria medzi chorobami pečene veľkú skupinu Výskyt výrazne stúpa aj medzi ženami. Cirhóza pečene je tretia najčastejšia príčina smrti v SR!

Stúpa však aj počet nealkoholových tukových chorôb pečene. Nealkoholových preto, lebo toto ochorenie nesúvisí s pitím alkoholu. Prívlastok tukový napovedá, že ide o poškodenie spojené s hromadením tuku v pečeňových bunkách. Tukovú chorobu pečene má podľa niektorých štatistík z roku 2013 44 % európskej populácie. U obéznych ľudí sa môže vyskytovať až v 95 %.

Stukovatenie pečene súvisí s metabolickým syndrómom – s cukrovkou, obezitou a vysokou hladinou tukov v krvi. Jeho zákernosť spočíva v tom, že pečeň nebolí, preto sa často prejaví až v pokročilom štádiu. Ochorenie majú najčastejšie tuční ľudia, pričom najrizikovejší je tzv. mužský typ tučnoty, pri ktorom sa tuk ukladá najmä na bruchu. Zriedkavejšie majú toto ochorenie aj štíhle osoby, najmä vtedy, ak majú narušenú látkovú premenu tukov.

Od stukovatenia cez cirhózu po karcinóm

„Obezita sa šíri civilizovanými krajinami ako epidémia a berie si svoju daň. Pečeň je akýmsi mozgom tráviaceho traktu a už miernymi signálmi môže poukazovať na to, že človek prestáva byť zdravý,“ uviedol gastroenterológ z Banskej Bystrice MUDr. Ľubomír Skladaný na vzdelávacom stretnutí venovanom ochoreniam pečene v Kúpeľoch Sliač. „Je jasné, že kedysi potrebovali ľudia vysokokalorickú stravu, ale dnes, keď si môžeme ísť uloviť svojho mamuta niekoľkokrát za deň do niektorého z obchodných reťazcov, nám denne postačí prijať 1 400 kilokalórií,“ dodal hepatológ MUDr. Marián Oltman, PhD., z Bratislavy.

„Najhoršie je večerné pojedanie čipsov či iných pochutín, návšteva fastfoodov už od útleho detstva. Objemné porcie jedla a nedostatok pohybu pečeň výrazne zaťažujú,“ vystríha hepatologička z Banskej Bystrice MUDr. Svetlana Adamová-Selčanová. Ochorenia pečene len veľmi tesne zaostávajú za hypertenziou, srdcovými infarktmi či cievnymi mozgovými ochoreniami. Nežiaduca prestavba buniek pečene sa začína ich stukovatením, neskôr môže prejsť do cirhózy pečene, ktorá sa môže skončiť rakovinou, hepatocelulárnym karcinómom.

Nie vždy zvýšené pečeňové testy

Dobrá správa je, že stukovatenie pečene je ešte zvrátiteľné štádium. Pečeň patrí medzi orgány so zázračnou regeneračnou schopnosťou. Ak si pacient vstúpi do svedomia a zmení svoje životné návyky, začne sa hýbať, výrazne schudne. Dôsledne treba liečiť pridružené ochorenia, napríklad cukrovku, vysoké hladiny tukov v krvi. Pomôcť môžu aj niektoré prípravky určené na ochranu a regeneráciu pečene (napr. s obsahom silymarínu, cholínu, inozitolu, vitamínu E atď.).

„Dôležité je, aby sa tá nealkoholová steatóza nedostala do steatohepatitídy, čo už je zápalové ochorenie,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Peter Jarčuška, PhD., hepatológ z Košíc. Pri pokračovaní zápalu pečeňového tkaniva už dochádza k ukladaniu väziva do miest spôsobených zápalom a vznikajú jazvy. Toto jazvovatenie sa nazýva fibróza a prejavuje sa, ľudovo povedané, tvrdnutím pečene. Z nej sa vyvíja cirhóza, závažné zmeny narúšajúce štruktúru tohto orgánu, keď tuhé tkanivo zatláča pôvodné funkčné tkanivo pečene, zatláčajú sa cievy aj drobné žlčovody pečene.

Podozrenie na stukovatenie pečene môže vysloviť už všeobecný praktický lekár, ak má pacient rizikové faktory ako obezitu, diabetes, poruchu látkovej premeny tukov. Pri odbere krvi sa zistia zvýšené pečeňové testy (ALT, AST). „Pri stukovatení pečene sú však pečeňové testy zvýšené len u časti pacientov,“ tvrdí doc. Jarčuška.

Pritom u nás má pečeňové testy zvýšené až 20 % populácie. Až špecializované vyšetrenie u hepatológa, ktorý urobí ultrazvukové vyšetrenie brucha, prípadne ďalšie vyšetrenia z krvi, dokážu nealkoholovú steatózu. „Najohrozujúcejším stavom je, ak sa na chronické ochorenie nabalí akútne. Napríklad človek má tukovú chorobu pečene, ktorá dospela do nejakého štádia, a súčasne pije alkohol. Vtedy je vysoká pravdepodobnosť zlyhania pečene, ktorá má extrémne vysokú, 80-percentnú úmrtnosť,“ dodáva MUDr. Adamcová-Selčanová.

Prejavy pokročilého ochorenia pečene: únava, slabosť, nechutenstvo, strata hmotnosti, kožné zmeny (rozšírené žilky na tvári, hrudníku), pocity zlého trávenia, bolesti brucha, nafukovanie, zväčšenie pečene, sleziny, žlté sfarbenie kože, slizníc, opuchy dolných končatín, hromadenie tekutiny v brušnej dutine, tvorba podkožných modrín

(Viac info na tému pečeň na www.sancaprepecen.eu, www.hephelpklub.com)

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #cirhóza #nealkoholová steatóza