Mýty medicíny: Nechty mŕtvolám nerastú a čítanie potme len unavuje

Aj v medicíne sú "klamstvá", ktorým ešte stále podaktorí vytrvalo veríme. Dokonca aj lekári. Čo vravíte na tieto?

19.05.2015 06:00
čítanie potme, čítanie Foto:
Bolesť hlavy a rýchla únava - ale žiadne trvalé poškodenie...
debata

Aaron Carroll z lekárskej fakulty Indiana University a jeho kolegyňa Rachel Vreeman sa lepšie prizreli na najčastejšie medicínske mýty a rozložili ich na drobné. V odbornom časopise British Medical Journal svoj výsledok bádania zverejnili. Toto sú podľa nich niektoré z najväčších omylov, ktorým dokonca podliehajú aj lekári.

Vyholené chlpy narastú pevnejšie

Vraj chĺpky na nohách sa neoplatí holiť. Riskujeme, že potom nielenže narastú pevnejšie a tvrdšie, ale ešte aj navyše stmavnú. Chĺpky tiež rýchlejšie nedorastú, ak žena používa holiaci strojček. Mýtus je spôsobený optickým klamom. Šikmý rez povrchu chlpu pôsobí silnejšie.

Nechty a vlasy rastú aj po smrti

Tento mýtus v sebe síce nesie desivý faktor – chýba mu však pravdivosť. Vysvetlenie je celkom jednoduché: Rásť môže len to, čo žije. Mätie nás skutočnosť, že vlasy a nechty sa objavujú dlhšie u ľudí, ktorí sú už istý čas mŕtvi ako u tých, čo zomreli len pred krátkym časom. Dôvodom je, že iné bunky ako vlasy a nechty sa rozpadávajú a ustupujú rýchlejšie. Čo vyvoláva dojem, že vlasy a nechty sú dlhšie.

Čítanie pri zlom svetle škodí očiam

Poznáme z detstva alebo u svojich potomkov. Chce sa nám tak veľmi čítať v čase, kedy by sme už mali spať, že riskujeme čítanie pri zanedbateľnom svetle. Písmenká sa skôr či neskôr roztancujú a môžeme zacítiť aj bolesť hlavy. Deje sa to preto, že pri čítaní pri chabom svetle sa oči namáhajú a oveľa skôr unavia. To však vôbec neznamená, že im hrozí trvalé poškodenie.

Potrebujeme prijať dva litre vody

Podľa autorov štúdie táto výpoveď nie je podporená žiadnym lekárskym dôkazom. Korene tejto „klebety“ vidia pred desaťročiami, kedy istý americký odborník na výživu odporúčal prijať dva litre tekutín. A tu je pes zakopaný. Tekutiny totiž prijímame nielen vo forme vody, ale aj keď jeme jablko, polievku či iné potraviny. Odhliadnuc od toho, že v tomto prípade nemožno zovšeobecňovať. Nie je predsa človek ako človek. Požadované množstvo prijatých tekutín závisí aj od faktorov ako je vek, pohlavie, fyzická aktivita či vonkajšia teplota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #mŕtvola #tekutiny #čítanie potme