Antikoncepciu možno ušiť na mieru

Podľa niektorých vtipných tvrdení je najúčinnejšou antikoncepciou pohľad do výkladu na ceny detského tovaru. Reálne je však najspoľahlivejšou antikoncepciou hormonálna, pri ktorej sa uvádza až 99-percentná účinnosť. Jej vývoj šiel v posledných rokoch vpred míľovými krokmi.

29.05.2015 06:00
láska, sex, posteľ, milovanie, pár, milenci Foto:
Z hormonálnej antikoncepcie je na výber kombinovaná, dvojzložková antikoncepcia obsahujúca estrogén aj gestagén a takisto jednozložková gestagénová antikoncepcia.
debata (2)

Prvá antikoncepčná „pilulka“ výrazne zmenila životy žien v pozitívnom zmysle slova. Môžu slobodne rozhodovať o svojom materstve, nepovažovať sex za stresujúci. Hoci sa v poslednom období čoraz viac hovorí aj o nežiaducich účinkoch kontraceptív, zostáva tento druh liečiva jedným z najspoľahli­vejších, najprísnejšie sledovaných a na trh stále prichádzajú nové prípravky. „Priemerný vek prvého pohlavného styku je v západných krajinách 16 rokov. Na Slovensku je to 17,8 roka,“ tvrdí gynekologička z Bratislavy MUDr. Petra Oťapková, PhD.

Práve v období najvyššej plodnosti však ženy logicky odkladajú rodičovstvo na neskôr. V roku 2012 bol priemerný vek prvorodičky 27 rokov a toto číslo ustavične stúpa. Umožňujú to práve efektívne a spoľahlivé antikoncepčné metódy. „Úroveň neplánovaných otehotnení je obzvlášť vysoká medzi mladými ženami,“ pokračuje lekárka. Polovica neplánovaných otehotnení sa končí potratom. Na Slovensku však počet potratov na vyžiadanie ženy od konca 80. rokov dramaticky poklesol (o 80 %). Napriek tomu, že na Slovensku hormonálnu antikoncepciu užíva 14 % žien v plodnom veku, v susednom Česku je to dvojnásobok a v Holandsku napríklad až 60 %.

Formy hormonálnej antikoncepcie na našom trhu

tabletky
náplasť
implantát
vnútromaternicový hormonálny systém
vaginálny krúžok

Rozdelenie podľa obsahu hormónov

Kombinovaná antikoncepcia – obsahuje estrogén a gestagén
Jednozložková antikoncepcia – obsahuje gestagén

Kedy sa neodporúča užívať hormonálnu antikoncepciu

ak máte (alebo ste mali):

  • krvnú zrazeninu v krvných cievach nôh (trombóza), pľúc (pľúcny embolizmus) alebo iných orgánov
  • srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu
  • ochorenie, ktoré môže byť predznamenaním srdcového infarktu v budúcnosti (napríklad angina pectoris, ktorá spôsobuje závažné bolesti v hrudníku)
  • určitú formu migrény (s takzvanými fokálnymi neurologickými príznakmi)
  • ochorenie, ktoré môže zvyšovať riziko zrazeniny v tepnách (diabetes s poškodením krvných ciev, vysoký krvný tlak, vysoká hladina tukov v krvi, porucha zrážania krvi
  • zápal podžalúdkovej žľazy (pankreatitídu)
  • ochorenie pečene a funkcia pečene ešte nie je v normále
  • rakovinu prsníka alebo pohlavných orgánov alebo existuje na ne podozrenie
  • pošvové krvácanie z neobjasnenej príčiny

Syntetický estrogén a generácie gestagénov

Klesá aj množstvo hormónov v prípravkoch. Od najstarších preparátov s päťdesiatimi i viacerými mikrogramami etinylestradiolu (syntetický ženský pohlavný hormón estrogén) až po najnižšiu súčasnú hranicu 15 mikrogramov, ktorá, samozrejme, nemusí byť najvhodnejšia pre všetky ženy, pretože nemusí u každej „udržať“ menštruačný cyklus. Podobne je to aj s čisto gestagénovou antikoncepciou, ktorá neobsahuje estrogénovú zložku a je známa ako „antikoncepcia, s ktorou je možné dojčiť“. Predpisuje sa aj ženám s rizikovými faktormi, ako je napríklad vek nad 35 rokov či fajčenie, pretože jej výhodou je fakt, že nemá estrogénové vedľajšie účinky. Jej nevýhodou je však častejšie nepravidelný menštruačný cyklus, častejšie obdobia krvácania či špinenia a treba pomerne prísne dodržiavať rovnaký čas užitia tabletky.

Za „zlatý štandard“ a nízkodávkovanú hormonálnu antikoncepciu sa naďalej považuje 20–30 mikrogramov etinylestradiolu v tablete. Etinylestradiol je vlastne syntetický estrogén, ktorý je na trhu už od roku 1961, od čias vtedy kultového Anovlaru. Vývojom prešli najmä gestagény, druhá zložka hormonálnej antikoncepcie, ktoré sa rozdeľujú dokonca na generácie, od prvej až po najnovšiu. Gestagény najnovšej generácie priniesli okrem štandardného antikoncepčného účinku aj výhody v podobe zlepšenia kvality kože, potláčania prílišného mastenia vlasov a pôsobia aj proti zadržiavaniu vody v tele (tzv. antimineralokor­tikoidný účinok). Podľa slov MUDr. Michala Klimenta, bývalého prezidenta Spoločnosti pre plánované rodičovstvo, v súčasnosti gynekológa v Pezinku, „vedecké analýzy vplyvu antikoncepcie odhalili aj doteraz málo známu redukciu rizika karcinómu konečníka a hrubého čreva v prípade užívateliek kombinovanej hormonálnej antikoncepcie“.

Antikoncepcia na mieru

Dnes je možné žene antikoncepciu „ušiť na mieru“. Z hormonálnej antikoncepcie je teda na výber kombinovaná, dvojzložková antikoncepcia obsahujúca estrogén aj gestagén a takisto jednozložková gestagénová antikoncepcia. Možné je užívať prípravky s nízkou alebo supernízkou dávkou estrogénu. „Ak vidím mladú ženu, ktorá nie je veľmi estrogenizovaná, je chudučká, doslova také "tintítko“, ale má pravidelný menštruačný cyklus, môžeme vyskúšať antikoncepciu s veľmi nízkou dávkou estrogénu," vysvetľuje gynekologička z Bratislavy MUDr. Alexandra Krištufková, PhD.

„Estrogenizovanej žene s poprsím, úsmevne povedané, ktorá má cici aj rici, musíme skúsiť minimálnu dávku 20 mikrogramov etinylestradiolu, či ju to udrží. Ak sa antikoncepcia predpisuje ako liečivo na diagnózy ako polycystické vaječníky, jednoduché cysty, endometrióza či pri menštruačných bolestiach, nadmernom krvácaní, kde sa odporúča jej kontinuálne užívanie, rozhodujeme sa pre dávku estrogénov skôr okolo 30 mikrogramov.“

Okrem klasických tabletiek sú na trhu antikoncepčné formy ako náplasť, implantát, vnútromaternicový hormonálny systém či vaginálny krúžok. Účinná látka sa vstrebáva kožou, priamo v maternici či sliznicou pošvy.

Z najnovších účinných látok sú na trhu dva druhy antikoncepčných tabliet, ktoré obsahujú ženský pohlavný hormón estrogén (estradiol), ktorý sa po užití mení na telu vlastný estrogén. Každý z týchto prípravkov má iný gestagén (dienogest alebo nomegestrolacetát). Takisto prišiel na trh vnútromaternicový hormonálny systém, ktorý je určený aj pre ženy, čo ešte nerodili. Je určený na tri roky, dosiaľ známy vnútromaternicový hormonálny systém sa zavádza na päť.

Trombóza ako najhoršie riziko

Samozrejme, užívanie hormonálnej antikoncepcie má aj svoje potenciálne riziká, k najhorším možným patrí vznik krvnej zrazeniny (trombóza) a následná možnosť embólie (upchatie cievy krvnou zrazeninou). Toto riziko je rôzne v závislosti od typu antikoncepčnej tabletky, rastie s vekom, fajčením, pri nadváhe, ak je v rodine predispozícia na trombózu či embóliu či ak má žena srdcovo-cievne ochorenie vrátane vysokej hladiny tukov v krvi alebo hypertenziu, niektoré onkologické ochorenia.

„Ak žena nemá rizikové faktory, nie je povinnosťou gynekológa dávať robiť laboratórne vyšetrenia,“ vysvetľuje MUDr. Alexandra Krištufková. „Faktory zrážanlivosti krvi sa nevyšetrujú pri nasadzovaní hormonálnej antikoncepcie automaticky, len ak sa trombóza vyskytla u niekoho v rodine, alebo sama pacientka už mala trombózu. Jedna vec sú však trombotické faktory, druhou je životný štýl, aký užívateľka vedie, či fajčí, či je obézna. O tom je potrebné ju poučiť a v prípade výskytu rizikových faktorov sa radšej rozhodnúť pre hormonálnu antikoncepciu bez obsahu estrogénov, s lokálnym účinkom a podobne.“

Hormonálnu antikoncepciu nemajú radi angiológovia, cievni špecialisti, u žien s kŕčovými žilami. „Áno, kŕčové žily sú jeden z rizikových faktorov, nie sú však kontraindikáciou pre užívanie hormonálnej antikoncepcie,“ tvrdí MUDr. Krištufková. „Pacientku je nutné upozorniť na prevenciu rizika trombózy. Preto zdôrazňujem nosenie kompresívnych pančúch, najmä v prípade dlhého státia, sedenia v lietadle, autobuse, dostatočný pitný režim, nefajčenie a podobne. Alebo treba vyskúšať druh hormonálnej antikoncepcie, ktorý nepôsobí systémovo, čiže nie tabletky, ale napríklad vnútromaternicový systém. Predovšetkým však treba kŕčové žily liečiť s pomocou flavonoidov a spomínanou kompresívnou terapiou.“

Samozrejme, k dispozícii je aj škála antikoncepcie bez hormónov (bariérová, chemická, metóda plodných a neplodných dní), z hľadiska spoľahlivosti sa však hormonálnej antikoncepcii vyrovná jedine antikoncepcia typu „chrbtom k sebe a každý sám“.

Režimy užívania hormonálnej antikoncepcie

21/7
dvojzložková, čiže kombinovaná antikoncepcia s obsahom estrogénu a gestagénu v tablete
mesačné balenie: 21 aktívnych tabliet a 7 placebových (neaktívnych tabliet bez hormónov, obyčajne majú iné sfarbenie), resp. je v balení 21 aktívnych tabliet a po ich užití sa urobí 7 dní trvajúca prestávka, počas ktorej žena dostane pseudomenštruáciu

24/4
dvojzložková, čiže kombinovaná antikoncepcia s obsahom estrogénu a gestagénu v tablete
mesačné balenie: 24 aktívnych tabliet a 4 placebové (neaktívne) tablety s iným sfarbením

28/0
jednozložková, čisto gestagénová antikoncepcia s jedným druhom ženského pohlavného hormónu (gestagénu) v tablete
mesačné balenie: 28 aktívnych tabliet, pričom užívateľka bez prestávky a čakania na krvácanie plynule pokračuje ďalším balením

26/2
kombinácia dvojzložkovej a jednozložkovej antikoncepcie
mesačné balenie: 26 aktívnych tabliet (s obsahom hormónov) a 2 placebové (neaktívne tablety)
z 26 aktívnych tabliet obsahuje 22 estrogén aj gestagén a 4 ks len estrogén samotný

Núdzová antikoncepcia verzus interrupcie

Foto: SHUTTERSTOCK
antikoncepcia, lieky, tabletky

„Riziko nežiaduceho otehotnenia pri pohlavnom styku je asi 30 % a závisí od fázy menštruačného cyklu,“ tvrdí gynekologička z Bratislavy MUDr. Radmila Sládičeková. „Ak sa nechránený pohlavný styk uskutoční počas druhého a tretieho týždňa menštruačného cyklu, otehotnie 8 žien zo 100.“

Prvý pohlavný styk. Náhodný sex. Zlyhanie inej antikoncepcie. Znásilnenie. Situácií, keď sa k slovu dostáva núdzová antikoncepcia, je viacero. Urgentná antikoncepcia nie je určená na pravidelné používanie. Je to niečo ako „tabletka poslednej záchrany“ vo forme jednej voľnopredajnej tabletky s obsahom vyššej dávky gestagénu levonorgestrelu (v porovnaní s antikoncepciou určenou na pravidelné užívanie). Stojí cca 20 eur a treba ju užiť podľa možnosti čo najskôr po nechránenom pohlavnom styku. Priemerná 84 % účinnosť sa dosahuje užitím najneskôr do 72 hodín. V skutočnosti je táto účinnosť ešte vyššia – ak sa užije včas. Práve preto na ňu v rámci šetrenia času netreba predpis od lekára a možno ju voľne zakúpiť v lekárni.

Od konca mája bude v SR k dispozícii voľnopredajná aj tabletka, ktorú je možné užiť až do piatich dní od nechráneného pohlavného styku, čiže do 120 hodín. Jej účinnosť je založená na inom princípe, než má levonorgestrel, a to na modifikácii účinku prirodzeného hormónu progesterón. Pri dostatočne včasnom užití by mala znížiť riziko otehotnenia na 0,9 %. Bude však o niečo drahšia, cena bude približne 27 Eur.

V ČR je od júna dostupná tzv. potratová tabletka, ktorá má ženám do 49. dňa tehotenstva umožniť šetrnejší potrat, ako je chirurgický zákrok. U nás nie je dostupná. V Európe sa podľa WHO končí potratom asi 30 % tehotenstiev. Na Slovensku bolo v roku 2013 evidovaných asi osemtisíc umelých prerušení tehotnosti, čo je takmer o 450 menej ako rok predtým.

Charakteristika núdzovej antikoncepcie

  • používa sa v núdzovej situácii a nie rutinne
  • ako primárna metóda u žien so zriedkavým pohlavným stykom
  • používa sa až po pohlavnom styku

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #hormóny #estrogén #hormonálna antikoncepcia