Ako si poradiť s preležaninami

Napriek veľkému pokroku medicíny ostávajú jedným z najvážnejších problémov starších ľudí pripútaných na lôžko následky dlhého ležania. Preležaniny im život nielen znepríjemňujú, ale aj ho ohrozujú.

13.06.2015 06:00
pacient, lôžko, preležaniny Foto:
Riziko vzniku preležanín nehrozí len v prípade dlhodobého pobytu na nemocničnom lôžku alebo v posteli v zariadení sociálnej starostlivosti, ale aj doma.
debata

Dekubity môžu vzniknúť rýchlo, ale hoja sa dlho a zložito, preto je pri ľuďoch pripútaných na lôžko prvoradá prevencia preležanín. Inak stačí kombinácia niekoľkých faktorov a v priebehu pár dní až týždňov môžu vzniknúť vážne poškodenia tkanív rôznej intenzity – od začervenania cez odumretie jednotlivých vrstiev kože a podkožného tkaniva až po postihnutie svalov, šliach a kostí. A to je situácia, do ktorej je lepšie sa nedostať.

„Dekubit je dôsledok lokálneho zlyhania obehu krvi a lymfy v koži alebo v podkožných tkanivách. Zlyhanie môže byť dôsledkom vonkajších faktorov, ako sú sústavný tlak, trenie, teplota a vlhkosť miestnosti, a vnútorných faktorov, napríklad nehybnosti, pokročilého veku, podvýživy, cukrovky, kardiovaskulárneho ochorenia či obezity,“ hovorí MUDr. Katarína Mičiaková, odborný garant Hospicu – dom pokoja a zmieru u Bernadetky v Nitre.

Domáca hrozba pre starších

Riziko vzniku preležanín nehrozí len v prípade dlhodobého pobytu na nemocničnom lôžku alebo v posteli v zariadení sociálnej starostlivosti, ale aj doma. Tam môže byť dokonca o niečo vyššie, pretože na rozdiel od inštitucionali­zovaného prostredia zvyčajne nie je nonstop naporúdzi človek, ktorý by ležiaceho pravidelne polohoval a zabezpečoval všetky ostatné preventívne opatrenia.

Hoci dekubitmi môže trpieť každý bez rozdielu veku a pohlavia, najohrozenejšou skupinou sú ľudia vo vyššom veku. „Majú zníženú elasticitu a pevnosť kože, preto je krehká a ľahko zraniteľná. Dosť záleží aj na telesnej hmotnosti, u vychudnutých osôb je vyššie riziko vzniku dekubitov pre malú vrstvu tuku, ktorá chráni pred účinkom tlaku, u obéznych zas pre nepohyblivosť a sťažené polohovanie,“ vysvetľuje MUDr. K. Mičiaková. „Faktorom, ktorý výrazne prispieva k vzniku preležanín, je akákoľvek porucha prietoku alebo objemu krvi, nedostatočná výživa, dehydratácia a hyperhydratácia, ale aj poškodenie miechy, porucha mozgovej činnosti, vplyv liekov, cukrovka, choroby srdca, vysoký krvný tlak či psychická choroba.“

Tlak a vlhko – zlá kombinácia

Zjednodušene sa dá povedať, že preležanina vzniká vtedy, keď je tlak v koži a podkoží taký silný, že v danom mieste znemožňuje prietok krvi a dochádza k uzavretiu drobných ciev. Tkanivám sa potom nedostáva kyslík ani živiny, bunky postupne odumierajú, pričom vznikajú toxické, život ohrozujúce splodiny.

„Dekubity môžu vzniknúť aj po krátkom pôsobení vysokých kontaktných tlakov alebo po dlhšom čase pôsobenia nízkeho kontaktného tlaku,“ odpovedá lekárka na otázku, prečo u niekoho vznikne dekubit takmer z večera do rána a u iného je to týždne trvajúci pozvoľný proces. „Zvýšené riziko vzniku dekubitov je u ľudí trpiacich únikom moču a stolice, ale aj pri zvýšenom potení, napríklad v letnom období alebo pri horúčkach a pri vyššej vlhkosti miestnosti. Vtedy sa povrchové vrstvy kože narušujú, doslova sa rozleptávajú, koža je menej odolná proti infekcii aj mechanickým vplyvom a dekubit môže vzniknúť aj následkom trenia kože o podložku.“ Preležaniny sa môžu vytvoriť na ktorejkoľvek časti tela, najčastejšie však býva koža narušená až odumretá v oblasti krížov, na pätách, sedacích kostiach, na stehnách a na vonkajšej strane členkov.

Človek, ktorý sa o ohrozeného seniora stará doma, však málokedy presne vie, aká teplota je v jeho dome a kedy je už príliš vysoká a môže dopomôcť k vzniku dekubitov.

„Riešením môže byť systém kontroly spotreby energií, ktorý umožňuje toto monitorovanie na diaľku pomocou internetu,“ hovorí Matúš Izakovič z firmy ESM-Yzamer. Dotyčný tak v reálnom čase vie, kedy sa v dome seniora zbytočne kúri a vzniká isté nebezpečenstvo.

Prevencia je základ

Aby sa tomu predišlo, treba dodržiavať niekoľko zásad – ležiaceho pravidelne polohovať, dať si záležať, aby mal vyváženú stravu, bol celý v suchu a, samozrejme, čistý. Intenzívne sa treba starať aj o jeho kožu, vhodné sú krémy, ktoré ju hydratujú, ale nemastia, a masáže, ale bez zbytočného tlaku na namáhaných miestach. Na rýchle zahojenie prvých príznakov dekubitov sa osvedčil gél obsahujúci beta-glukan, výťažok z hlivy ustricovitej, podporujúci regeneráciu pokožky, od slovenskej biotechnologickej spoločnosti Natures.

„Ďalšími významnými pomocníkmi pri prevencii, ale aj liečbe preležanín sú antidekubitné podložky, pasívne alebo aktívne matrace a polohovacie postele,“ delí sa o skúsenosti doktorka Mičiaková.

Nie je jedno, na čom leží

Kým hygiena nebýva v domácom prostredí až taký problém, pre polohovateľnú posteľ a antidekubitný matrac sa starší ľudia, respektíve tí, ktorí sa o nich starajú, rozhodnú zvyčajne, až keď sa objavia prvé preležaniny. Mäkké lôžko je však pre dlhodobo ležiacich ľudí absolútne nevhodné.

„Zdravý človek sa pohne priemerne každý päť minút, ale mäkké podložky na posteli znižujú frekvenciu podnetov k zmenám polohy. Z fyziologického hľadiska si telo vyžaduje prostredie, ktoré poskytuje adekvátne zdroje výživy a odvod splodín z rôznych tkanív. Na prevenciu a liečbu dekubitov sú to pasívne alebo aktívne antidekubitné matrace,“ radí MUDr. K. Mičiaková z nitrianskeho hospicu.

Schválená pomôcka na mieru

V nemocniciach i hospicoch majú dobré skúsenosti s antidekubitnými matracmi slovenskej výroby, ktoré sú schválené ako zdravotnícka pomôcka, čo znamená, že museli zvládnuť dlhodobé testovanie a o výsledku rozhodla klinická štúdia.

„Štátny ústav pre kontrolu liečiv určil tri nemocnice, do ktorých sme na rôzne oddelenia dodali matrace. Tam sa dlhodobo testovali a na základe posudku, takzvanej klinickej štúdie, nám bolo vydané oprávnenie zaradiť naše matrace ako zdravotnícku pomôcku,“ v skratke opisuje náročnú cestu za označením Zdravotná pomôcka Ing. Anton Chvála zo štúdia zdravého spánku Segum. Pacienti a ich rodinní príslušníci oceňujú na antidekubitných matracoch Segum aj to, že ich dokážu vyrobiť presne na mieru zákazníka, so zreteľom na jeho výšku, hmotnosť, zranenie či postihnutie. A to je ideálne riešenie prevencie preležanín.

Na záver odporúčanie od profesionálky Mgr. Ľubomíry Jagelkovej, hlavnej sestry nitrianskeho hospicu Dom pokoja a zmieru u Bernadetky, na čo sa treba zamerať aj pri starostlivosti v domácom prostredí: „Starostlivosť o dlhodobo ležiaceho pacienta by mala byť komplexná. Nesmierne dôležitá je dostatočná výživa, prevencia opuchov, hygiena a ochrana pred infekciou, čomu pomáha aj vhodné lôžko. Vzhľadom na naše skúsenosti uprednostňujeme matrace, ktoré fungujú na princípe striedania minimálneho tlaku, sú nehlučné, majú vyhovujúci povrch, primeranú cenu, dobrý servis, a čo je tiež veľmi dôležité, dajú sa dobre dezinfikovať a jednotlivé súčasti matraca sa dajú vymeniť. To jednak šetrí finančné prostriedky, a hlavne, je to tiež súčasť prevencie.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príloha seniori #preležaniny