Odporúčania odborníkov pri prevencii srdcových ochorení

Prinášame rady, ako sa starať o srdce v detskom, dospelom aj seniorskom veku.

14.06.2015 06:00
srdce Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre deti od 5 do 17 rokov

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) potrebujú deti vo veku 5 až 17 rokov najmenej 60 minút mierneho (napr. svižná chôdza, tanec, domáce a záhradné práce) až intenzívneho (napr. beh, bicyklovanie, plávanie a súťažné športy) pohybu každý deň, pričom viac ako 60 minút pohybu môže priniesť ďalšie zdravotné výhody.

  • Naučte sa, čo ich motivuje. Dobre vyzerať, dobre sa cítiť. To sú faktory, ktoré motivujú deti a tínedžerov k zdravému stravovaniu a pohybu. Deti, ktoré majú dostatok pohybu a vyváženú stravu, dokážu lepšie prospievať a sústrediť sa v škole, pri športe i doma.
  • Ako rodič buďte vzorom. Najlepší spôsob, akým sa dá ovplyvniť správanie vášho dieťaťa, je ísť príkladom. Ak deti vidia, že sa snažíte stravovať správne a byť aktívni, všimnú si vaše úsilie. Vyšlete správu, že dobré zdravie je vo vašej rodine dôležité.
  • Udržiavajte pozitívne naladenie. Deti nerady počúvajú o tom, čo nedokážu urobiť. Namiesto toho im hovorte o tom, čo dokážu. Oslavujte úspechy a pomáhajte deťom a tínedžerom budovať si dobrý obraz o sebe.
  • Z rodinných jedál urobte zvláštnu chvíľu spoločného stolovania – keď všetci členovia rodiny jedia spoločne, je menšia šanca, že deti budú jesť nesprávne jedlá alebo príliš veľa sladkostí medzi jedlami.
  • Urobte zdravé jedlo príťažlivým – voľte jedlá pestrých farieb, zapojte deti do činností spojených s varením a zaistite, aby ste mali doma zdravý výber jedál a niečo malé na občerstvenie.
  • Zabezpečte, aby každá večera obsahovala najmenej 2 až 3 porcie zeleniny na osobu a vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín, soli a cukru.
  • Poskytujte deťom príležitosti na pohyb: buďte aktívni spolu s nimi, prechádzajte sa spolu alebo bicyklujte…
  • Tínedžeri chcú robiť svoje vlastné rozhodnutia – zdôraznite im, že nie je dôležité to, čo robia, ale ide o potrebu pravidelného pohybu. Patrí sem hranie futbalu s priateľmi, tanec alebo iné zábavné činnosti, ktoré robia naozaj s radosťou. Nemusí to byť iba šport.
  • Obmedzte čas trávený sledovaním televízie alebo hraním počítačových hier na menej ako 2 hodiny denne a ponúknite aktívnejšie alternatívy.
  • Buďte vášmu dieťaťu vzorom. Ak fajčíte, snažte sa prestať. V prípade potreby sa poraďte s odborníkom, pretože je pravdepodobné, že deti budú nasledovať správanie svojho rodiča a tínedžeri vás budú kritizovať, ak sa nebudete riadiť vlastnými radami.

Pre ľudí od 18 do 64 rokov

Dávajte si pozor na stravu: vysoký príjem nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín a soli v strave zvyšuje riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody: priveľa soli môže viesť k vysokému krvnému tlaku; priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam. Dávajte si pozor na polotovary, ktoré často obsahujú veľa soli. Celkový príjem soli treba obmedziť na menej ako 5 gramov denne (asi jedna čajová lyžička).
  • Spoznajte svoje parametre: navštívte lekára, ktorý vám môže odmerať krvný tlak, zistiť hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI), a tým odhaliť možné riziká.
  • Dávajte si pravidelne kontrolovať krvný tlak: vysoký krvný tlak je pri kardiovaskulárnych chorobách rizikovým faktorom číslo jeden.
  • Buďte fyzicky aktívni: I tridsať minút mierne intenzívnej aktivity 5-krát týždenne znižuje riziko ochorenia srdca a cievnej mozgovej príhody.
  • Spýtajte sa odborníkov: ak ste utrpeli infarkt alebo mozgovú príhodu, poraďte sa so svojím lekárom o najlepšom postupe liečby a riadenia rizika, aby ste svojou snahou mohli zabrániť opakovanej udalosti.
  • Dajte si skontrolovať hladinu cukru v krvi: vysoká hladina glukózy (cukru) v krvi môže byť prejavom cukrovky. Kardiovaskulárne choroby sú zodpovedné za 60 % všetkých úmrtí diabetikov.
  • Povedzte nie tabaku a vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu: do 2 rokov po skončení s fajčením sa významne zníži riziko koronárnej choroby srdca a do 15 rokov klesne riziko kardiovaskulárnych chorôb na úroveň nefajčiara.

Pre ľudí nad 65 rokov

Spoznajte svoje parametre: vo vyššom veku je tendencia rastu vášho krvného tlaku, hladiny cholesterolu a iných hodnôt týkajúcich sa srdca. Navštívte odborníka, ktorý vám odmeria tlak, zistí hladinu cholesterolu a cukru v krvi, hmotnosť a index telesnej hmotnosti (BMI) a bude vás informovať o celkovom riziku alebo o možnostiach liečby v prípadoch, ak je to potrebné.

  • Opýtajte sa svojho lekára: či by vám nemal stanoviť členkovo-brachiálny tlakový index. U starších ľudí sa meranie členkovo-brachiálneho tlakového indexu niekedy vykonáva ako súčasť zdravotnej prehliadky. Test posudzuje tep v chodidlách, čím napomáha diagnostike ochorenia periférneho cievneho systému – menej známej kardiovaskulárnej choroby, pri ktorej sa v cievach nôh ukladajú nánosy tukových látok.
  • Nikdy nie je neskoro na to, aby ste začali cvičiť! Začnite menšími fyzickými aktivitami a postupne zvyšujte dĺžku trvania, frekvenciu a intenzitu. Skôr než začnete s programom cvičení, poraďte sa s vaším lekárom, aby ste sa ubezpečili, že tento program je pre vás vhodný. Fyzická aktivita môže siahať od športu a plánovaného cvičenia po iné činnosti, ako sú chôdza, tanec, práca v záhrade a domáce práce. Ak nedokážete zvládnuť odporúčané dávky pohybu zo zdravotných dôvodov, snažte sa byť natoľko aktívni, ako vám to váš stav a vaše schopnosti umožnia.
  • Dávajte si pozor na stravu: jedzte vyváženú stravu bohatú na ovocie a zeleninu. Starnutie môže byť spojené so zmenami životného štýlu, ktoré majú vplyv na druh stravy, ktorú konzumujeme. Osamelosť, nuda, depresia a obavy o budúcnosť môžu v niektorých prípadoch viesť k zanedbávaniu stravovania. Nanešťastie, toto môže vyústiť do vynechávania jedál a k osvojeniu si zlých stravovacích návykov vo všeobecnosti. Vyhýbajte sa vysokému príjmu nasýtených tukov, trans-nenasýtených mastných kyselín a soli, ktoré môžu u vás zvýšiť riziko infarktu myokardu alebo cievnej mozgovej príhody. Priveľa tukov môže viesť k upchatým cievam, priveľa soli k vysokému krvnému tlaku.
  • Sledujte svoju hmotnosť: čím ste starší, tým menej kalórií vaše telo spaľuje. Nadváha má za následok, že vaše srdce musí pracovať viac, zvyšuje riziko ochorenia srdca, spôsobuje vysoký krvný tlak, cukrovku a vysokú hladinu cholesterolu. Pravidelné cvičenie a menšie porcie jedál bohatých na živiny vám môžu pomôcť udržať si správnu hmotnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #srdcovo-cievne ochorenia