Očami urológa: Plavky sú v lete dôležité, nudapláž nie je riešením

Zápaly močových ciest môžeme dostať aj v lete. Sme na ne v teplom ročnom období rovnako náchylní.

24.06.2015 06:00
plávanie, leto, bazén, zápal močových ciest Foto:
Aj v bazéne veľa riskujeme...
debata (2)

Kratšia močová rúra

V lete sa človek viac potí a kúpe, menej dbá na hygienu. „V lete si jedinci radi na sebe nechávajú mokré plavky, ktoré môžu byť nositeľom infektu mikróbov,“ vysvetlil urológ, Prof. MUDr. Jozef Marenčák pre Pravda.sk. Ak by sme to porovnali z hľadiska muži verzus ženy, podľa urológových slov sú na zápaly náchylnejšie predsa len ženy, pretože majú kratšiu močovú rúru.

Opatrní aj muži

To však vôbec neznamená, že muži v lete nemusia byť opatrní. Aj tí sú náchylní, v prípade, že u nich začína chrípka či iný infekt a idú sa v tom čase kúpať. „Ak nedodržia režim a prechádzajú zo studeného do teplého a opačne bez toho, aby sa do sucha vyutierali, na infekty močových ciest sú náchylní tiež,“ varuje urológ. Prezliecť si plavky zakaždým, keď vyjdeme z vody, by bolo ideálne. Robí to však málokto, povedzme to na rovinu, takmer nikto.

Plavky by sa mali zakaždým vysušiť. A obliecť... Foto: SHUTTERSTOCK
sušenie, plavky Plavky by sa mali zakaždým vysušiť. A obliecť si suché.

Kde sa kúpeme?

Nie je voda ako voda. Pozor na to, kde sa kúpeme. Je veľa prírodných vôd, ktoré nespĺňajú kritériá a mikróby v nich do tela dostať skutočne ľahko. Avšak kúpať sa v bazénoch, kde to zas preženú s chlórom, ktorý dráždi genitálie, tiež nie je výhra.

Nudapláž

Nudapláž, kde si netreba prezliekať plavky a opaľovať sa v mokrých nehrozí, nie je však najlepším riešením. Podľa Marenčákových slov je žena bez plaviek na zápal močových ciest náchylnejšia. Plavky sú dôležité a nemala by to byť len „handrička“. „Plavci používajú špeciálne materiály, ktoré neprepúšťajú vodu a sú ľahké. Sú to samozrejme drahé veci a volia ich, lebo chcú mať vo vode čo najmenší odpor. Ale bežné plavky by mali mať nejaký kryt, vnútro by malo byť vystlané, aby chránili, predovšetkým ženu. Inak môže dôjsť k vzostupu infekcie cez pošvu a krátku močovú rúru. Nudapláž z tohto pohľadu nie je dobrým riešením,“ skonštatoval ďalej lekár. Špeciálny pozor by si mali dávať predovšetkým ženy náchylné na opakované infekty močových ciest.

Máme radi leto! Foto: SHUTTERSTOCK
leto, zápal močových ciest, bazén Máme radi leto!

Kúpanie a menštruácia

Hoci sa tejto téme venujú skôr gynekológovia, ani podľa urológa nie je kúpanie počas menštruácie vhodné. Málo žien ho praktizuje. „Ak idú k vode, maximálne sa v nej namočia. To by aj v tomto období malo byť maximum,“ myslí si urológ. Tvrdí, že tampón pošvu dostatočne nevyplní a môže dôjsť k únikom kvapôčiek.

Zápal v zime

Ľahko ho dostať. Stačí si sadnúť na niečo studené alebo neodhadnúť počasie a zle sa obliecť. Reč je opäť predovšetkým o ženách a v tomto prípade najmä mladých dievčatách. „Nosia nevhodné oblečenie – krátke sukne a zospodu nie sú chránené. Vtedy väčšinou dochádza k neprekonaným zápalom, ktoré sa môžu chronifikovať. Ony si ho za určitých okolností nesú celý život a keď sú vhodné podmienky, zápal vzplanie,“ vysvetlil urológ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #bazén #plavky #zápal močových ciest #chlór #močová rúra #kúpanie