Mýty o darovaní krvi

O darovaní krvi koluje množstvo mýtov. Takým, ktorý je azda najväčšmi pritiahnutý za vlasy, je povera, že darcovia krvi majú častejšie leukémiu. Tá s darcovstvom nijako nesúvisí. Púšťanie žilou naštartuje novotvorbu krviniek v pozitívnom zmysle slova - môže ozdraviť a omladiť.

20.06.2015 06:00
krv, odber krvi, darovanie krvi Foto:
Ak sa darca pred darovaním krvi dobre vyspí, nepodáva náročný športový výkon, nejde do sauny, konzumuje len ľahkú stravu a prijme dostatok tekutín, zníži riziko nevoľnosti na minimum.
debata (10)

1. Keď idem darovať krv, musím byť nalačno.
Darca krvi by nemal prísť na odber s prázdnym žalúdkom. Dokonca sa odporúča, aby nebol hladný! Už 24 hodín pred odberom by mal zvýšiť príjem tekutín, tesne pred odberom ich vypiť aspoň pol litra. Najmenej 12 hodín pred odberom vylúčiť alkoholické nápoje. Čierna káva je povolená. Večer pred odberom sa treba vzdať potravín s vysokým obsahom tuku (syry, maslo, smotana, mäsové jedlá, údeniny). Vhodné je jesť ovocie, zeleninu, sucháre s džemom či medom, vločky, nízkotučný jogurt.

2. Odber 450 ml krvi bude telu chýbať. Predsa len je to takmer pol litra.
V ľudskom tele koluje približne 5–6 litrov krvi, v závislosti od hmotnosti. Aj to je dôvodom, prečo musí mať darca krvi najmenej 50 kg. Necelého pol litra krvi (niekedy sa odoberie aj menej) je 1/10 až 1/12 objemu. Toto množstvo si organizmus pomerne rýchlo doplní.

3. Po odbere krvi bude pacientovi nevoľno.
To sa, samozrejme, nedá vylúčiť. Ak sa však darca pred darovaním krvi dobre vyspí (nie je vhodné ísť na odber napr. po nočnej službe), nepodáva náročný športový výkon, nejde do sauny, konzumuje len ľahkú stravu a prijme dostatok tekutín, zníži riziko nevoľnosti na minimum. Ak sa aj stane, že by sa po odbere necítil celkom fit, zdravotný personál v odberovom centre sa oňho postará. Môže si oddýchnuť na lôžku či v odberovom kresle. Mnohí ľudia sa dokonca po darovaní cítia lepšie, ľahšie, menej ich bolieva hlava – dôvodom sú aj vyplavené endorfíny.

4. Darca krvi sa pri odbere krvi môže nakaziť.
Už tri desiatky rokov sa v transfúznej službe používa výlučne jednorazový materiál – ihly, striekačky, krvné vaky. Naopak, každý darca krvi absolvuje vyšetrenia, ktoré overia jeho zdravotný stav, je to niečo ako dôkladná preventívna prehliadka.

5. Keby sa za darovanie krvi platilo, nebol by taký nedostatok krvi.
Aj pred 20 rokmi, v čase plateného darcovstva, boli vždy v januári či počas letných mesiacov problémy s nedostatkom krvi. Navyše pre plateného darcu sú motiváciou peniaze a v snahe zarobiť si sa môže pokúsiť zatajiť niektoré zdravotné problémy či promiskuitný spôsob život. Z tohto hľadiska je teda omnoho rizikovejší.

6. Ak mám akékoľvek ochorenie, nemôžem byť darcom krvi.
Sú viaceré chronické diagnózy, s ktorými je možné bez problémov darovať krv. Málokto je predsa absolútne zdravý. Napríklad aj hypertonici, v prípade, že majú svoj krvný tlak aj pomocou farmakoterapie pod kontrolou, môžu darovať krv. Takisto môžu byť darcami alergici, ak sú mimo svojej peľovej sezóny, podobne pacienti s ekzémom, ak práve nemajú akútny stav. Podobne aj pacienti užívajúci levotyroxín z dôvodu problémov so štítnou žľazou a podobne. Aj preto sa pred odberom vypĺňa dotazník a overujú sa niektoré údaje z darcovho zdravotného stavu.

ČÍSLO
5 % celkového objemu vody v ľudskom tele tvorí tekutý orgán – krv.

Bezradní v poradni

Môžem darovať krv, ak mám mykózu?
Počas liečby nie, najskôr 14 dní po jej ukončení.

Mám psoriázu, môžem byť darcom krvi?
Ak je ochorenie v pokojovom štádiu, darovanie je možné. Pri pretrvávajúcom zápale kože nemožno darovať krv.

Prepichovali mi prínosové dutiny, je to kontraindikácia darcovstva?
Nie je, ale darovať krv je možné až tri mesiace po zákroku, pretože dôvodom zákroku bola pravdepodobne infekcia v prínosových dutinách. Konkrétnu situáciu posúdi transfúzny lekár.

Čo v prípade, ak mám anémiu?
Ak trpíte anémiou, nesmiete darovať krv. Predtým, ako krv darujete, urobia vám test na hemoglobín, ktorý zistí, či je jeho hladina akceptovateľná pre uskutočnenie odberu.


Čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka

Denník Pravda (magazín Dobré zdravie) a zdravotná poisťovňa Dôvera (projekt Mojakrvnáskupi­na.sk) vyhlasujú súťaž:

ZOŽEŇ ČO NAJVIAC PRVODARCOV A VYHRAJ VÍKEND PRE DVOCH

logo Pravda
logo Dôvera - nepoužívať

Čo môžete vyhrať?

shutterstock 205318744

8× víkendový pobyt pre dve osoby, ktorý zahŕňa:

  • pobyt na 3 dni/2 noci;
  • ubytovanie v luxusnej dvojlôžkovej izbe Liečebného domu Poľana v Brusne;
  • plná penzia formou bufetovych stolov;
  • služby lekára: vstupná prehliadka, predpísanie procedúr;
  • procedúry: 3 liečebné procedúry denne pre každého;
  • neobmedzený vstup do fitnes, bazéna, sauny a parného kúpeľa;
  • platnosť preukazu do 31. júla 2016.

Cenu získajú piati z vás, ktorým sa podarí v termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získať čo najviac ľudí, ktorí pred 28. aprílom 2015 ešte nikdy nedarovali krv. Rovnakým spôsobom budú odmenení traja vyžrebovaní prvodarcovia.

Ako sa zapojiť?
V termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získajte čo najviac prvodarcov krvi. Zoberte so sebou na odber, zorganizujte odber alebo priveďte na odber priateľov, priateľky, spolužiakov, spolužiačky, kolegov či kolegyne z práce, kamarátov alebo kamarátky z internátu, rodinu, známych… Takisto môžete ísť darovať krv ako prvodarca bez toho, aby ste kohokoľvek organizovali.

Sú nejaké obmedzenia?
Do hry sa môžu zapojiť iba občania Slovenskej republiky.
Krv treba darovať na Slovensku.
Darcovia môžu byť poistení v ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni.

Liečebný dom Poľana. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana, Brusno Liečebný dom Poľana.

Čo treba urobiť?
Priveďte čo najviac prvodarcov, teda ľudí, ktorí ešte nikdy nedarovali krv, na odber a pošlite nám kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice), že ľudia, ktorých ste priviedli na odber alebo ste im zorganizovali odber, naozaj darovali krv. Na potvrdení musí byť uvedené, kto krv daroval, kde a kedy a že ide o prvodarcu + dopíšte vaše meno (vďaka komu sa stal prvodarcom). Môžete nám poslať aj spoločné fotografie s ,,vašimi prvodarcami“ z odberu alebo po odbere. Prvodarcov, samozrejme, nemusíte k odberu priviesť všetkých naraz, je iba na vás, ako sedem mesiacov určených na súťaž využijete.

Ak ste prvodarca, pošlite nám svoju kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice). Z potvrdenia musí byť jasné, že ste krv darovali prvýkrát v stanovenom období od 28. apríla do 30. novembra 2015. Môžete nám poslať aj fotografiu zo svojho odberu.

Dokedy potvrdenia poslať?
Do 30. novembra 2015 naskenované mailom (na pravda@pravda.sk) alebo poštou (Redakcia PRAVDA, Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava). Potvrdenia od všetkých ,,vašich prvodarcov“ pošlite naraz (v jednom maile alebo jednej obálke). Do predmetu mailu alebo na obálku uveďte Dobré zdravie: HRA – Tisíc a jedna kvapka.

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Kedy sa určia víťazi?
V piatok 4. decembra 2015, vyžrebujú ich zástupcovia denníka Pravda a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ako zistím, či som vyhral?
Výhercov bude kontaktovať redakcia, ich mená zverejníme 16. decembra 2015 v magazíne Dobré zdravie denníka Pravda, na webe pravda.sk a na webe mojakrvnaskupina.sk

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Je to len a len na vás – na výhercovi. Poukážka na pobyt (preukaz) bude platná vyše sedem mesiacov – do 31. júla 2016, znamená to, že pobyt využijete vtedy, kedy to bude najlepšie vyhovovať vám (po dohovore vopred s miestom pobytu).

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Všetci, ktorí sa zapoja do súťaže, súhlasia so zverejnením svojho mena, priezviska, bydliska a fotografie v komunikácii na podporu darovania krvi (napr. v tlačovej správe, v denníku Pravda, magazíne Dobré zdravie, weboch pravda.sk a Mojakrvnáskupina.sk a pod..)

V Bratislave 27. apríla 2015, upravené o počet výhier a podmienky pre prvodarcov 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darovanie krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka