Urológ Ján Breza: Populácia starne, urológovia majú čo robiť

Urológii sa venuje už 42 rokov. Miesto na urologickej klinike mu vtedy ponúkol učiteľ, profesor Zvara. Dnes vraví: "Urológia je mojím koníčkom."

01.07.2015 06:00
Ján Breza, urológ Foto:
Urológ, Prof. MUDr. Ján Breza.
debata (3)

Vravíte, že urológia je jedinou medicínskou disciplínou, ktorá sa stará od pacientov od narodenia až po hrob.
Každej vekovej kategórií pomáhame inak, podľa ich postihnutia, rôznych chorôb. Urológia má v jednom smere „šťastie“ – populácia starne a tým pádom pribúda urologických ochorení. Takže urológovia majú čo robiť.

Ja osobne si pamätám prvú návštevu urológa niekedy po dvadsiatke.
Chvála Pánu Bohu, že je to takto. Ale sú chlapci, ktorí sa narodia s rázštepom močovej rúry. Sú deti, ktoré sa rodia s nevyvinutým močovým mechúrom, deti, ktoré nemajú zostúpené semenníky. To sú tie reparácie, ktoré sa vykonávajú v spomínanej najmladšej vekovej kategórií. Potom prichádzajú zápaly, kamene, nádory, ktoré trápia skôr narodených, problémy s prostatou, močením, s inkontinenciou moču, impotenciou, až po extrémne situácie, ktoré urológia vie vyriešiť. Medzi také napríklad náhrada funkcie obličiek formou transplantácie.

Povedali ste, že sa vám urológia veľmi páči. Čo sa môže človeku páčiť na urológii?
Urológia má svoju internú medicínu, chirurgiu, cievnu chirurgiu, svoju endoskopiu, diagnostiku – ultrazvukovú, rádiologickú, svoje hormóny… Poskytuje svoje služby často takým pacientom, ktorí nie sú ohrození na živote, ale isté poruchy, ktoré sa vyskytujú najmä vo vyššom veku, im významne menia kvalitu života. Napríklad poruchy erekcie u mužov. Taká porucha trápi nielen chlapov, ale aj ženy. Lebo to je funkcia dvojice. Keď to z jednej strany nefunguje, je nešťastná aj druhá polovica.

Vy to viete porovnať, lebo máte dlhoročnú prax. Technika postúpila. Iným veciam sa pred 40 rokmi verilo, ako dnes…?
Pravdaže! Technika postúpila. Ako príklad môžem uviesť už len močové kamene. Voľakedy sa operovali denno-denne. Boli to náročné operácie, hlavne keď sa kameň operoval opakovane, vyberal sa z obličiek. Dnes sa vďaka technologickému vývoju kamene drvia, vyťahujú, čo je obrovským prospechom pre postihnutých pacientov. Urológia tiež ohromne profituje zo zavedenia robotom asistovaných laparoskopických operácií. To sú operácie, ktoré sú rovnako efektívne ako voľakedy otvorené operácie, ale voči pacientovi podstatne menej invazívne. Pacienti ich znášajú ľahšie.

Ste vy, urológovia, medzi sebou kamaráti?
Ja si myslím, že áno. Máme to šťastie, že na Slovensku pracujú vzdelaní, slušní urológovia, ktorí veľmi citlivo a emotívne pristupujú aj k svojim pacientom. Vážne a seriózne berú ich problémy, chcú im skutočne pomôcť.

Medicína je štúdium na celý život. Platí to aj pre urológa?
Pravdaže. My musíme stále študovať, čítať, sledovať, diskutovať, pozerať sa okolo seba. Tak musí rásť naša odbornosť, skúsenosť a naše poznatky. Vtedy sme schopní poskytovať svojim pacientom službu na úrovni.

Lekári vraj z princípu neoperujú svoju rodinu. Ako to máte vy? Vyšetrili by ste svojho brata?
Nie, nikdy. Brata som nikdy nevyšetril, ale môj otec bol krčný lekár. Vybral mandle obidvom svojim synom. Mne, aj môjmu bratovi. Sľúbil nám, že dostaneme po operácii zmrzlinu, nedostali sme nič. Tak sme boli veľmi sklamaní.

Iné je však pozerať sa na mandle, iné na pohlavné údy…
Iste. Som si vedomý toho, že keby bol niekto nedajbože postihnutý vážnou urologickou chorobou, celé by sa to muselo udiať pod mojou gesciou. Ale možno by som ja neoperoval.

Možno?
No, neviem, neviem (smiech). Neviem na to úplne spoľahlivo zareagovať (smiech).

Žijete v lekárskej rodine, a to doslovne. Lekárka je vaša manželka, dcéra, syn a dokonca aj nevesta. Dopĺňate, že bohužiaľ… Prečo?
Pretože sama iste viete, aký je v tejto spoločnosti k lekárom vzťah. Nie sme uznaní spoločensky, ani finančne. Stále sa o nás hovorí vo forme škandálov, pre média sme ohromným lákadlom. Poukazuje sa na jedného-dvoch lajdákov, ale to, že tu 18-tisíc lekárov robí poctivú, tvrdú prácu, to nepovie nikto nikdy.

Tak teraz to povieme.
Povedzme to.

Prof. MUDr. Ján Breza, DrSc. (66)

Vyštudoval Lekársku fakultu v Bratislave a pracuje na Urologickej klinike s Centrom pre transplantácie obličiek, v Nemocnici akademika L. Dérera v Bratislave. Je tiež členom Európskej Akadémie vied a umenia. Je ženatý, má dve deti a tri vnúčatá.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prostata #obličky #urológia #rázštep močovej rúry #laparoskopia