Otázky a odpovede: O inkontinencii

Keď vám raz za čas alebo častejšie unikne moč a vy nechcete, aby sa tak stalo, treba navštíviť lekára.

28.06.2015 12:51
debata

Kedy je nevyhnutné navštíviť lekára?
Nie je správne prísť k lekárovi až keď únik moču trvá dlhší čas. Stav sa vám môže zhoršiť aj následná diagnostika a liečba sú náročnejšie. Platí zásada, že čím skôr prídete so svojimi problémami k lekárovi, tým menej vyšetrení je potrebných na stanovenie správnej príčiny vašich ťažkostí. Tiež sa pri zachytení problému v ranom štádiu zvyšuje pravdepodobnosť liečby. K lekárovi treba zájsť aj vtedy, keď je únik moču sprevádzaný bolesťou, krvácaním do moču, s opakovanými infekciami močových ciest, s operáciami alebo neurologickým ochorením.

Čo sa stane, keď ma lekár pošle na vyšetrenie k urológovi?
Urológ vám dá zoznam otázok týkajúcich sa vašich príznakov. Tieto otázky sú dôležité, vaša odpoveď pomôže lekárovi rozhodnúť, či vaše príznaky sú mierne, stredné alebo závažné. Dnes sa príznaky nedobrovoľného úniku moču hodnotia aj formou dotazníkov alebo tzv. denníkov močenia, ktoré vyplníte buď v čakárni, alebo pred nasledujúcou návštevou u lekára. Opýta sa na priebeh ochorenia a na vaše predchádzajúce aj súčasné zdravotné ťažkosti. Urobí celkové vyšetrenie, aby zistil, či iné choroby nemôžu byť príčinou, alebo komplikáciou vašich príznakov. Vyšetrí prostatu u mužov (prípadne vagínu u žien) a urobí orientačné neurologické vyšetrenie.

K jednoduchým a ľahko vykonateľným vyšetreniam patrí aj tzv. test kašľom – pacient u lekára zakašle a lekár môže zrakom potvrdiť únik moču. Vyšetrí váš moč, aby zistil krv alebo znaky infekcie. Vyšetrí vašu krv, aby zistil, či vaše problémy s únikom moču nesúvisia s inými chorobami (cukrovka, ochorenia obličiek a pod.). Lekár môže tiež odporučiť ďalšie pomocné vyšetrenia krvi, napr. na zistenie rakoviny prostaty u mužov a pod. Vyšetrí vás ultrazvukom – najmä zistí, aké množstvo moču zostáva vo vašom močovom mechúre po vymočení.

Ďalej sa rovnakým spôsobom môžu vyšetriť vaše obličky. Urobí meranie prietoku moču s pomocou tzv. uroflowmetrie, t. j. vymočenie sa do špeciálneho prístroja, ktorý zhodnotí a graficky ukáže, aký rýchly je prúd moču a aké množstvo moču vymočíte. Toto nebolestivé a neinvazívne vyšetrenie môže pomôcť zistiť, do akej miery je moč blokovaný, čiže akú prekážku prúdu moču predstavuje prostata, prekážka v močovej rúre a pod. Môže urobiť aj ďalšie špeciálne vyšetrenia na zistenie, či inkontinencia moču neovplyvňuje činnosť močového mechúra alebo obličiek, alebo či vaše problémy nie sú spôsobené napr. rakovinou prostaty. Vždy je potrebné vylúčiť komplikácie, ako sú kamene v močových cestách, poruchy nervového systému, poruchy vyprázdňovania a funkcie obličiek. Všetky tieto vyšetrenia nie sú ani bolestivé, ani nepríjemné a čo je najpodstatnejšie – sú neinvazívne. Na prvom mieste je spokojný pacient. Lekár vám pomôže vaše problémy vyriešiť.

Ako človek spozoruje, že sa niečo v jeho tele deje? V akom štádiu chodia najčastejšie pacienti k lekárovi?
Žiaľ, toto je celosvetový problém – ženy i muži všeobecne „meškajú“ s návštevou odborníka prekvapujúco dlho. U mužov štatistiky trochu chýbajú, ale ich neochota ísť k lekárovi je všeobecne známa. Uvádza sa, že 30 až 45 % žien sa „pomočieva“ viac ako 12 až 16 mesiacov, kým sa vôbec rozhodnú ísť k lekárovi a každá tretia žena z krajín Európskej únie s inkontinenciou moču nenavštívi lekára vôbec. Hanblivosť pacientov priznať sa k úniku moču je veľmi vysoká. Čo nie je dobré, pretože skorým zachytením problému predídete mnohým komplikáciám a vyšetreniam. Lekár vám určite pomôže, pretože únik moču je riešiteľný. Vyšetrenia, ktoré posúdenie tohto zdravotného problému sprevádzajú sú jednoduché a rýchle.

Aké je percento ľudí postihnutých touto chorobou? Zohráva úlohu pohlavie?
Podľa celosvetových štatistík nejakou formou úniku moču „trpí“ 5 až 20 % populácie. Epidemiologický odhad z roku 2002 hovorí o 13,4 až 26,9 % výskyte úniku moču u dospelej populácie Slovenska. Inkontinencia sa vyskytuje dva- až trikrát častejšie u žien ako u mužov. Podľa najnovších epidemiologických odhadov na Slovensku príznakmi stresovej inkontinencie (keď si kýchnete alebo zakašlete) trpí približne 310-tisíc žien, z toho 30– až 40-tisíc má jej závažnú formu. Napriek tomu len každá štvrtá až piata žena vyhľadá lekára. Výskyt nedobrovoľného úniku moču v populácii stúpa priamo úmerne so zvyšujúcim sa vekom. Naopak, urgentná inkontinencia moču (keď potrebujete ísť stále na záchod) sa častejšie vyskytuje u mužov ako u žien.

Trpia ňou aj deti alebo je únik moču podmienený vyšším vekom?
Deti tiež trpia nedobrovoľným únikom moču, ale trochu iného typu. Nočné pomočovanie (tzv. nočná enuréza) je stav, keď dochádza k úniku moču počas spánku dieťaťa staršieho ako tri roky. Treba zdôrazniť, že urogenitálny systém u dieťaťa dozrieva s postupujúcim vekom, preto môže pomočovanie u detí so zvyšujúcim sa vekom dieťaťa úplne ustúpiť.

Kedy sa najčastejšie táto choroba spustí? Môže to byť aj tehotenstvo?
Aj keď pôrod jednoznačne patrí k vyvolávajúcim rizikovým faktorom pre vznik úniku moču, tento únik moču (nazývaný aj stresová inkontinencia) sa objavuje nielen u žien, ktoré rodili, ale aj u tých, ktoré ešte nerodili. U tehotných žien je dokázaný častejší výskyt stresovej inkontinencie. Usudzuje sa, že ženy, ktoré počas gravidity zaznamenajú príznaky úniku moču, majú vyššie riziko, že sa vo vyššom veku stanú inkontinentnými. Pôrod môže oslabiť alebo poškodiť svalové a väzivové štruktúry panvového dna a nervy zvierača močovej rúry.

Je ovplyvnená dedičnosťou?
Medzi rizikové faktory inkontinencie moču patria vyšší vek, ženské pohlavie (súvis: s komplikovaným tehotenstvom alebo pôrodom, s väčším počtom pôrodov, s hormonálnymi zmenami pri ženskom prechode a pod.), vyššia hmotnosť, fyzicky ťažká práca, ochorenia prostaty a komplikácie ich liečby, operácie v malej panve, vrodené chyby a pod. Dedičnosť sa predpokladá aj pri tzv. stresovej inkontinencii moču (keď si niekto kýchne, zasmeje sa alebo nesie ťažké predmety) a najnovšie aj pri hyperaktívnom močovom mechúre.

Odpovedal: doc. MUDr. Jozef Marenčák, PhD.,**
podpredseda odborného výboru InkoFóra, Urologické oddelenie NsP Skalica

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #inkontinencia #MUDr. Jozef Marenčák