Rakovina prsníka: Symbol ženstva možno obnoviť

Na rakovinu prsníka ročne na Slovensku ochorie 2000 žien. Približne tretina týchto pacientok podstúpi v rámci liečby mastektómiu, čiže kompletné odstránenie prsníka. Väčšina z nich nemá dostatočné informácie o dostupných možnostiach rekonštrukcie prsníka, pričom zákrok hradí zdravotná poisťovňa.

02.07.2015 06:00
prsia, plastika, plastická chirurgia Foto:
Existuje niekoľko typov rekonštrukcií prsníka, všetky majú výhody aj nevýhody. Prsník možno rekonštruovať pomocou implantátu, ďalej pomocou technicky náročnejšej rekonštrukčnej metódy pomocou laloku, keď sa využíva časť tkaniva tela ženy. Štep možno získať aj z tukového tkaniva pomocou liposukcie a aplikovať do oblasti prsníkov.
debata

V Slovenskej republike je rakovina prsníka najčastejším zhubným nádorom u žien. Medzi postihnutými stále pribúdajú mladšie ženy. „V uplynulých 20 rokoch sa počet ochorení na rakovinu prsníka u žien vo veku 25–45 rokov zvýšil o viac ako 30 %, kým v minulosti sa toto ochorenie vyskytovalo najčastejšie u žien vo veku okolo 60 rokov,“ píše sa v brožúrke Rakovina prsníka, ktorú vydala Liga proti rakovine.

„Hoci na Slovensku ochorenie každá 8 až 10 žena na karcinóm prsníka, pozitívne je to, že úmrtnosť na tento druh rakoviny klesá. Dôvodom je pravdepodobne fakt, že ženy častejšie chodia na preventívne prehliadky, čím sa karcinóm zachytí ešte v dobre liečiteľnom štádiu, a takisto nové lieky,“ konštatuje onkologička MUDr. Zuzana Syčová-Mila z Národného onkologického ústavu v Bratislave. Základnou terapiou je, napriek stúpajúcemu významu chemo-, rádioterapie či hormonálnej liečby, stále tá chirurgická. Ak aj chirurg neodstráni celý prsník, po čiastočnom odstránení (segmentektómia) takisto ostáva viac alebo menej deformovaný.

Iniciatíva „Nový prsník“

„Nie je čas veľa premýšľať, musíte len bojovať – so svojou chorobou a s jej následkami. Napriek všetkým problémom a rizikám sa so stratou prsníka nechcem zmieriť ani ako žena, ani ako pacientka,“ hovorí Eva Bacigalová z Bratislavy, ktorej následkom rakoviny amputovali celý prsník. Aj ju oslovila iniciatíva NEW MAMMA určená ženám, ktoré podstúpili operáciu prsníka z dôvodu onkologického ochorenia a premýšľajú nad jeho rekonštrukciou. Tento zákrok hradí zdravotná poisťovňa, čo mnohé pacientky vôbec nevedia.

Po amputácii prsníka sa snažila zistiť čo najviac informácií o svojich možnostiach. Konzultovala s plastickým chirurgom MUDr. Martinom Boháčom, PhD., ktorý pracuje v nemocnici v bratislavskom Ružinove. Práve on priniesol na Slovensko iniciatívu NEW MAMMA, čo v preklade znamená „nový prsník“. Ide o iniciatívu, ktorej cieľom je vzdelávať ženy o možnostiach rekonštrukcie prsníka po radikálnych i menej radikálnych zákrokoch na prsnej žľaze a uľahčiť im prístup ku špecialistovi na túto problematiku. Rozhodnutie, či podstúpiť zákrok, je vždy na pacientke.

Nejde len o estetiku, mnohé ho vnímajú ako akési „vystúpenie z bludného kruhu rakoviny“, opätovne získajú pocit ženskosti a prirodzenosti. Všetky dostupné informácie a kontakty sú dostupné na www.newmamma.eu. „Stretávam sa s pacientkami, ktoré sa obávajú o svoj výzor po operácii. Pre niektoré je táto predstava dokonca natoľko traumatizujúca, že sa u nich prejaví klinická depresia,“ tvrdí psychologička z Ligy proti rakovine PhDr. Andrea Križanová, PhD. „Takéto pacientky často odkladajú operáciu a liečbu, čo celú situáciu len zhoršuje. Z praxe som sa stretla aj so ženami, ktoré práve strach z výzoru po mastektómii odradil od chirurgického odstránenia karcinómu prsníka.“

Plastický chirurg MUDr. Martin Boháč priniesol... Foto: archív MUDr. Boháča
plastický chirurg MUDr. Martin Boháč Plastický chirurg MUDr. Martin Boháč priniesol na Slovensko iniciatívu NEW MAMMA.

Niekoľko typov rekonštrukcií prsníka

„Hoci je rekonštrukcia prsníka po liečbe rakoviny na západ od našich hraníc pomerne bežnou operáciou, niektoré naše pacientky odmietajú ďalšie chirurgické zákroky z hrôzy, že už toho zažili dosť,“ tvrdí onkológ doc. MUDr. Vladimír Bella, PhD., z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave. „Rekonštrukciu môže pacientka po konzultácii so svojím onkológom a následne plastickým chirurgom podstúpiť po absolvovaní onkologickej liečby.“ „Treba odtabuizovať tvrdenia, že je to nebezpečné,“ dodáva MUDr. Boháč. „Operoval som aj 80-ročné pacientky, ak mali na to vhodnú fyzickú konštitúciu.“

Existuje niekoľko typov rekonštrukcií prsníka, všetky majú výhody aj nevýhody. Prsník možno rekonštruovať pomocou implantátu, ďalej pomocou technicky náročnejšej rekonštrukčnej metódy pomocou laloku, keď sa využíva časť tkaniva tela ženy. Štep možno získať aj z tukového tkaniva pomocou liposukcie a aplikovať do oblasti prsníkov. V niektorých prípadoch sú vhodné kombinované metódy. Kombinovaná technika je veľmi užitočná aj v rámci obojstranných rekonštrukcií, keď tkanivo samo osebe nemôže poskytnúť požadovaný objem na oboch stranách. Nález na prsníku každej ženy je individuálny a rekonštrukčný postup závisí od ďalšej liečby aj od rozhodnutia pacientky.

Treba však vedieť, že spokojnosť s novým poprsím a sexuálna spokojnosť sa u pacientok po rekonštrukcii prsníka zvýšila na dvojnásobok, rekonštrukcia prsníka nenarúša liečbu rakoviny ani sledovanie jej možnej recidívy. Adeptky na rekonštrukciu prsníka by mali byť zdravé, čo sa týka srdcovo-cievneho systému, podľa možnosti by nemali mať veľkú nadváhu, fajčiť alebo trpieť chronickými ochoreniami ako napríklad cukrovkou.

„Ak si poradíte s pocitom zúfalstva a strachu, s rovnakou intenzitou budete prežívať radosť. A to určite stojí za to,“ odkazuje Eva Bacigalová, nielen ako pacientka s rakovinou prsníka, ale aj autorka knihy Rok Amazonky, ktorá neprestala žiť plnohodnotným životom. Stále hľadá cestu, ako sa nestať obeťou choroby, ale aktívne ju prekonávať. Pokojne. Aj s plačom.

Čas je relatívny len relatívne

Keď si docent Pohlodek obzrel pri našom prvom stretnutí moju hruď a mamografické snímky a bez akýchkoľvek pochybností mi oznámil, že odporúča odstrániť celý prsník, čas sa zastavil. Vnútornosti sa mi premenili na vodu. Slovná zásoba sa mi vynulovala. Spomínam si, že hovoril len on a na mňa od nôh smerom nahor liezla triaška. Pred jeho ambulanciou som netrpezlivo pozerala na hodinky, lebo už som dávno mala byť na porade vo vydavateľstve, čakala som, že sa na mňa tým svojím odborným okom pozrie a poradí mi, aby som si na prsník dávala harmančekové obklady a bude všetko vybavené. Veď desať mesiacov moja hrčka žiadneho zdravotníka netrápila, tak prečo by to zrazu malo byť inak? Namiesto toho mi tu teraz tento cudzí človek hovorí, že si kus zo mňa odreže.

Že by síce mohol robiť nejaké pokusy prsník zachrániť, ale že to veľmi neodporúča, lebo nález sa zvykne v takom prípade vrátiť. Že to teda musí dať dole na kompletku.

A čo najskôr.

Že je to síce drastické, ale účinné.

Že liečenie prsníkových nádorov má pomerne dobrú prognózu práve preto, že sa dajú odstrániť. S napadnutými vnútornými orgánmi sa to spraviť nedá.

A že po vyliečení sa dá urobiť rekonštrukcia. A už ma aj zapisoval na operáciu o desať dní!

(Úryvok z knihy Evy Bacigalovej Rok Amazonky.)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #rakovina prsníka #plastická chirurgia