Letné nástrahy číhajú aj na dovolenke

Slnko, voda, vietor, hory, lúky, pláže, sladká i slaná voda. A k tomu úpal, prechladnutia, zápaly, uštipnutia a možné poranenia. Pred letnými nástrahami varuje MUDr. Iveta Vaverková zo Združenia pre zdravie a výživu, všeobecná lekárka pre dospelých, a odporúča aj letnú lekárničku.

16.07.2015 06:00
dieťa, pláž, leto, dovolenka Foto:
Pokrývka hlavy nesmie chýbať ani najmenším.
debata

Úpal

Pobyt na prudkom slnku počas celého dňa môže spôsobiť prehriate organizmu. Ohrozené sú najmä deti a seniori. Chrániť sa môžeme pokrývkou hlavy, dostatočným príjmom tekutín a obmedzením pobytu na priamom slnku najmä počas poludnia. Prejavom úpalu je nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy a slabosť. Vždy si treba ľahnúť do chládku, dávať vlažné zábaly na telo alebo končatiny, prijímať dostatok tekutín.

Letné prechladnutie

Horúce dni a studené nápoje, zmrzlina, prudké zmeny teploty medzi vonkajškom a klimatizovanými priestormi a fúkajúce ventilátory sú najčastejšie príčiny prechladnutia horných dýchacích ciest – nádchy, bolestí hlavy, kašľa. Až v 90¤% sú za to zodpovedné vírusy. Tu platí, že s doktorom či bez doktora trvá liečba 7–10 dní. Potrebný je pokoj na lôžku, dostatok vitamínov, pri teplote antipyretiká, pri bolesti hrdla antiseptiká (kloktadlá, pastilky), pri nádche kvapky do nosa, na kašeľ antitusiká alebo mukolytiká. Ak lekár zistí bakteriálnu infekciu, nasadí vhodné antibiotiká.

Zápaly močových ciest

V horúcich dňoch je príjemné chodiť naboso, sadnúť si na chladný múrik, v mokrých plavkách posedieť v bufete. Od nepríjemného nutkania na močenie, pálenia a rezaniu pri močení to nemá ďaleko. Základom je prevencia – obúvať sa, prezliekať si suché plavky. Pomôže urologický čaj, potrebné je však vypiť 2 až 3 litre za deň, možno užívať aj extrakty z brusníc, ktoré majú liečivý účinok. V prípade horúčky, bolestí v podbrušku, prítomnosti krvi v moči je potrebné vyhľadať lekára a pravdepodobne bude nutné predpísať antibiotiká.

Domáca letná lekárnička

Liek na teplotu (paracetamol, ibuprofén)
nosné kvapky
antiseptiká na kloktanie alebo vo forme pastiliek
lieky na hnačku – napr. adsorbencium (Smecta) alebo črevné dezinfekcium (Endiex) či antidiarrhoikum (Imodium)
probiotiká
rehydratačný roztok (napr. Kulíšek)
lieky proti bolesti – analgetiká
liek proti alergickej reakcii po uštipnutí – antihistaminikum
dezinfekčný prostriedok na povrchové poranenie
náplasť
elastický obväz
krém na ochranu pred UV-žiarením.

Pokazený žalúdok a hnačka

V lete treba mať na pamäti, že potraviny sa v teple rýchlo kazia a riziko vzniku tráviacich ťažkostí je zvýšené. Zdrojom nákazy sú aj špinavé ruky a kontaminovaná voda. Nákaza sa prejaví bolesťami žalúdka, nevoľnosťou, vracaním, bolesťami brucha, hnačkou. Niekedy sa pridruží teplota a bolesti kĺbov. Dôležité je dodržiavať diétu a prijímať dostatok tekutín. Základom diéty je čierny nesladený čaj, nesýtená minerálka, pri veľkých stratách tekutín dostať v lekárni kúpiť tzv. rehydratačný roztok, ktorý dodá telu základné minerálne látky a energiu. Potrebné je dodržiavať aj ďalšie diétne opatrenia – sucháre, varená ryža, varená mrkva. Z jedálneho lístka na pár dní vylúčiť všetky tuky, dráždivé jedlá, alkohol, kávu, obmedziť príjem sladkostí. Užívanie probiotík napomôže úpravu črevnej flóry a úpravu trávenia. Väčšina črevných infekcií sa lieči diétnymi opatreniami, len vo výnimočných prípadoch je potrebné podávať antibiotiká, a to až po mikrobiologickom určení patogénu.

Uštipnutie hmyzom či plazom

Pri uštipnutí hmyzom obyčajne v mieste vpichu vzniká opuch, začervenanie, pociťujeme svrbenie alebo bolesť. Prvá pomoc vo forme prikladania studených obkladov je najjednoduchšia. V lekárni sú k dispozícii rôzne gély či masti s protisvrbiacim, chladivým efektom. Možno užiť aj tabletku – antihistaminikum, ktoré zmierni uvedené prejavy. Kto je alergický na uštipnutie hmyzom, mal by mať predpísaný tzv. protišokový balíček (môže ho predpísať alergológ, dermatológ) a mať ho poruke. Po uhryznutí hadom je potrebné čo najskôr vyhľadať lekára.

Vytknutý členok, oškreté koleno

Viac pohybu v letných mesiacoch so sebou prináša zvýšené riziko úrazu. Vytknutý členok, koleno bolí, opuchne, bráni v pohybe. Pomôže masť s protizápalovým a protiopuchovým účinkom a elastický obväz na fixovanie končatiny. Takisto ľadové obklady prinášajú úľavu. Poranený kĺb si vyžiada niekoľko dní až týždňov pokojový režim, kým bude schopný plného pohybu. Odrenina väčšieho rozsahu je vždy nepríjemná – bolí, páli, nedovolí kúpať sa či športovať niekoľko dní. Je potrebné ju vždy vyčistiť a dezinfikovať. Najmä oškretie alebo poranenie hlbšieho charakteru a znečistené zeminou je nebezpečné z dôvodu tetanu. Jeho pôvodca (baktéria Clostridium tetani) sa bežne nachádza v zemi alebo v prachu. V prostredí rany bez prístupu kyslíka tvorí neurotoxín, ktorý spôsobuje smrteľné poškodenie nervového systému. Najjednoduchšou prevenciou je pravidelné preočkovanie proti tetanu u praktického lekára každých 15 rokov. To je potrebné si ustrážiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #hnačka #úpal #zápal močových ciest #uštipnutie #Iveta Vaverková