Púšťanie žilou bolo liekom na všetko

Púšťanie žilou bolo v minulosti považované za všeliek, ktorý mal vyliečiť naozaj všetko - od chorôb až po prejedanie sa. Galénos, lekár školy gladiátorov v tureckom Pergamone a osobný lekár štyroch rímskych cisárov, dokázal, že v žilách a tepnách prúdi krv, a nie vzduch.

30.07.2015 06:00
krv, výskum, skúmavka, laboratórium Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jeden z najznámejších starovekých lekárov Galénos (rok 129–200 n.l.) si myslel, že krv vzniká v pečeni a cievy ju privádzajú do orgánov, kde sa spotrebúva. V súlade s Hippokratom veril v existenciu štyroch telesných tekutín a predstavoval si, že krvácanie napomáha nastolenie rovnováhy telesných tekutín. Jeho púšťanie žilou pretrvalo až do 19. storočia!

Bol to však William Harvey z Veľkej Británie, kto si v roku 1603 poznačil do svojho zápisníka: „Pohyb krvi je cirkulačný a je výsledkom tlkotu srdca.“ Bolo to senzačné pozorovanie, ktoré protirečilo Galénovmu pohľadu. Harvey ho však zverejnil až o 25 rokov neskôr. Prečo? Musel sa o svojej pravde dokonale ubezpečiť. Celé roky úzkostlivo pozoroval a experimentoval. Na zavedenie farbiva do ciev zvierat používal injekčnú striekačku. Aby videl, kam krv prúdi, začal neskôr zvieratá aj pitvať. Rozrezal aj srdce a študoval jeho chlopne. Získal tak dostatok dôkazov na konštatovanie, že krv do celého tela pumpuje srdce. Keď v roku 1627 zverejnil Anatomické pojednanie o pohyboch srdca a krvi, vysmiali ho. Mnohí ho považovali za blázna. Neskôr však museli uznať, že mal pravdu.

ČÍSLO
60–80 ml krvi zo seba vypudí srdce pri každom sťahu

Prvá úspešná transfúzia krvi sa uskutočnila v roku 1665, keď John Wilkins použil vtáčie brko a mechúr na odobratie krvi jednému psovi a jej transfúziu do žily iného psa. O dva roky neskôr vykonal francúzsky lekár Jean Denis prvú medicínsku transfúziu – zaviedol krv jahňaťa do žily 15-ročného chlapca. Bolo priam neuveriteľné, že chlapec to prežil. Transfúzie boli však také riskantné, že až do 19.¤storočia sa v tomto smere uskutočnilo iba málo pokusov. Vtedy sa začal o darovanie krvi zaujímať John Leacock z Barbadosu. Sto rokov pred objavením krvných skupín prišiel na to, že bezpečne sa dá krv preniesť iba medzi zvieratami toho istého druhu.

Leacockovu radu si vzal k srdcu James Blundell z Londýna. Pomocou injekčnej striekačky začal prenášať krv svojich asistentov na tých pacientov, ktorí by aj tak zomreli. V roku 1829 úspešne podal krv jedného zo svojich asistentov žene, ktorá silno krvácala po pôrode. Žene tak zachránil život. S narastajúcim počtom transfúzií sa však vynorili aj problémy. Niekedy sa krv darcu bez problémov „zmiešala“ s krvou príjemcu, inokedy sa zrážala. Tento problém neskôr vyriešil Karl Landsteiner, ktorý skúmal krvné skupiny.

Rakúsky lekár Karl Landsteiner (1902) odobral sebe a piatim kolegom vzorky krvi a zmiešal ich v podobe 30 rôznych kombinácií. Niektoré vzorky sa zmiešali úplne, v prípade iných vznikali zrazeniny podobne ako pri niektorých transfúziách. Ladsteiner zistil, že vzorky nie sú rovnaké. Na červených krvinkách boli prichytené rôzne látky nazývané „antigény“. Zmiešať sa dali iba vzorky s rovnakým antigénom. Tak objavil krvné skupiny A, B a nulku bez antigénov. Český profesor Jan Janský objavil krvné skupiny neskôr, ale na rozdiel od Landsteinera všetky štyri. Ich označenie A, B, AB a 0 sa zaviedlo až v tridsiatych rokoch 20. storočia. Bol veľkým propagátorom darcovstva krvi, preto sa dobrovoľným darcom dodnes udeľuje Janského plaketa.

Bezradní v poradni

Môžem darovať krv, ak mám hypertenziu?
Ak ste sledovaný lekárom a váš tlak je pod kontrolou a stabilizovaný, môžete darovať krv. Aj v prípade, že užívate lieky. Ak však už máte druhotné komplikácie hypertenzie, napr. poškodenie obličiek, darcom krvi nemôžete byť.

Ako dlho telu trvá, kým nahradí darovanú krv?
Objem tekutín sa vyrovná v priebehu niekoľkých hodín po darovaní. Počet stratených krviniek si telo nahradí počas niekoľkých nasledujúcich dní až týždňa.

Koľko krvi sa darcovi odoberá a koľko trvá bežný odber krvi?
Pri darovaní celej krvi sa odoberie približne 450 ml krvi. Samotný odber trvá asi 5–15 minút. Celý proces, od registrácie až po poodberové občerstvenie a odchod domov, trvá asi jednu hodinu.

Ktorá je vaša krvná skupina?

  • Ak ste A+, patríte medzi 35, 7 % Slovákov
  • Ak ste A -, patríte medzi 6,3 % Slovákov
  • Ak ste B +, patríte medzi 15,3 % Slovákov
  • Ak ste B -, patríte medzi 2,7 % Slovákov
  • Ak ste 0 +, patríte medzi 27,2 % Slovákov
  • Ak ste 0 -, patríte medzi 4,8 % Slovákov
  • Ak ste AB +, patríte medzi 6,8 % Slovákov
  • Ak ste AB -, patríte medzi 1,2 % Slovákov

Čitateľská hra k seriálu Tisíc a jedna kvapka

Denník Pravda (magazín Dobré zdravie) a zdravotná poisťovňa Dôvera (projekt Mojakrvnáskupi­na.sk) vyhlasujú súťaž:

ZOŽEŇ ČO NAJVIAC PRVODARCOV A VYHRAJ VÍKEND PRE DVOCH

logo Pravda
logo Dôvera - nepoužívať

Čo môžete vyhrať?

shutterstock 205318744

8× víkendový pobyt pre dve osoby, ktorý zahŕňa:

  • pobyt na 3 dni/2 noci;
  • ubytovanie v luxusnej dvojlôžkovej izbe Liečebného domu Poľana v Brusne;
  • plná penzia formou bufetovych stolov;
  • služby lekára: vstupná prehliadka, predpísanie procedúr;
  • procedúry: 3 liečebné procedúry denne pre každého;
  • neobmedzený vstup do fitnes, bazéna, sauny a parného kúpeľa;
  • platnosť preukazu do 31. júla 2016.

Cenu získajú piati z vás, ktorým sa podarí v termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získať čo najviac ľudí, ktorí pred 28. aprílom 2015 ešte nikdy nedarovali krv. Rovnakým spôsobom budú odmenení traja vyžrebovaní prvodarcovia.

Ako sa zapojiť?
V termíne od 28. apríla 2015 do 30. novembra 2015 získajte čo najviac prvodarcov krvi. Zoberte so sebou na odber, zorganizujte odber alebo priveďte na odber priateľov, priateľky, spolužiakov, spolužiačky, kolegov či kolegyne z práce, kamarátov alebo kamarátky z internátu, rodinu, známych… Takisto môžete ísť darovať krv ako prvodarca bez toho, aby ste kohokoľvek organizovali.

Sú nejaké obmedzenia?
Do hry sa môžu zapojiť iba občania Slovenskej republiky.
Krv treba darovať na Slovensku.
Darcovia môžu byť poistení v ktorejkoľvek zdravotnej poisťovni.

Liečebný dom Poľana. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana, Brusno Liečebný dom Poľana.

Čo treba urobiť?
Priveďte čo najviac prvodarcov, teda ľudí, ktorí ešte nikdy nedarovali krv, na odber a pošlite nám kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice), že ľudia, ktorých ste priviedli na odber alebo ste im zorganizovali odber, naozaj darovali krv. Na potvrdení musí byť uvedené, kto krv daroval, kde a kedy a že ide o prvodarcu + dopíšte vaše meno (vďaka komu sa stal prvodarcom). Môžete nám poslať aj spoločné fotografie s ,,vašimi prvodarcami“ z odberu alebo po odbere. Prvodarcov, samozrejme, nemusíte k odberu priviesť všetkých naraz, je iba na vás, ako sedem mesiacov určených na súťaž využijete.

Ak ste prvodarca, pošlite nám svoju kópiu potvrdenia z odberového miesta (Transfúznej stanice). Z potvrdenia musí byť jasné, že ste krv darovali prvýkrát v stanovenom období od 28. apríla do 30. novembra 2015. Môžete nám poslať aj fotografiu zo svojho odberu.

Dokedy potvrdenia poslať?
Do 30. novembra 2015 naskenované mailom (na pravda@pravda.sk) alebo poštou (Redakcia PRAVDA, Kalinčiakova 33, 831 04 Bratislava). Potvrdenia od všetkých ,,vašich prvodarcov“ pošlite naraz (v jednom maile alebo jednej obálke). Do predmetu mailu alebo na obálku uveďte Dobré zdravie: HRA – Tisíc a jedna kvapka.

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Kedy sa určia víťazi?
V piatok 4. decembra 2015, vyžrebujú ich zástupcovia denníka Pravda a zdravotnej poisťovne Dôvera.

Ako zistím, či som vyhral?
Výhercov bude kontaktovať redakcia, ich mená zverejníme 16. decembra 2015 v magazíne Dobré zdravie denníka Pravda, na webe pravda.sk a na webe mojakrvnaskupina.sk

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Je to len a len na vás – na výhercovi. Poukážka na pobyt (preukaz) bude platná vyše sedem mesiacov – do 31. júla 2016, znamená to, že pobyt využijete vtedy, kedy to bude najlepšie vyhovovať vám (po dohovore vopred s miestom pobytu).

Liečebný dom Poľana v Brusne. Foto: Kúpele Brusno
Liečebný dom Poľana v Brusne. Liečebný dom Poľana v Brusne.

Ako a kedy môžem použiť výhru?
Všetci, ktorí sa zapoja do súťaže, súhlasia so zverejnením svojho mena, priezviska, bydliska a fotografie v komunikácii na podporu darovania krvi (napr. v tlačovej správe, v denníku Pravda, magazíne Dobré zdravie, weboch pravda.sk a Mojakrvnáskupina.sk a pod..)

V Bratislave 27. apríla 2015, upravené o počet výhier a podmienky pre prvodarcov 27. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka