Majte so sebou "svoje" lieky

Cestovná lekárnička je základ dovolenkovej batožiny. Jej obsah však treba prispôsobiť účelu cesty a dovolenkovej destinácii. Inú lekárničku potrebuje dovolenkujúci na pláži tureckého štvorhviezdičkového hotela a inú batôžkar v Ázii či Latinskej Amerike, ktorý bude spať v lacných hosteloch a stravovať sa na ulici.

07.08.2015 06:00
lieky, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Základom každej lekárničky sú lieky, ktoré človek užíva pravidelne, plus lieky proti bolesti a teplote, alergii, náplasti, obväz a dezinfekčný prostriedok na rany. Aj preto je najlepšie mať pred odchodom na dovolenku spísaný zoznam a nerobiť ho v poslednej chvíli. Okrem zoznamu oblečenia a iných vecí osobitne zoznam liekov. Dobre poslúžia aj zoznamy odložené z minulých dovoleniek, na ktoré si po návrate z dovolenky dopíšete, čo vám v praxi chýbalo. „Ja som spočiatku zabúdala pemzu na chodidlá a krém na ich zvláčnenie,“ hovorí Jarmila. Znie to síce ako kozmetická banalita, ale pani Jarmila je diabetička a o svoje nohy sa musí pravidelne starať. „Pri chodení v žabkách mi vždy bolestivo pukne koža na palci a dlho sa mi to hojí. Teraz už viem, ako tomu na dovolenke predísť. A do zoznamu som si dopísala aj náplasti na otlaky.“

Svoje lieky na dovolenku často zabúdajú aj hypertonici. Vysoký krvný tlak je niečo, čo nebolí, a tak to mnohých na dovolenke veľmi netrápi. Lenže let lietadlom a horúce podnebie na juhu môžu zhoršiť stav, najmä v prípade, ak organizmu nastavenému na prísun účinnej látky odrazu liečivo chýba. Vtedy neostáva nič iné, iba hľadať tú istú účinnú látku v tom istom dávkovaní v zahraničnej lekárni, kde sa bude predávať pravdepodobne pod inými obchodným názvom a možno aj od inej farmafirmy. V turistickej destinácii bude istejšie pri takýchto chronických diagnózach vyhľadať aspoň hotelového lekára a poradiť sa s ním.

V niektorých krajinách predávajú tzv. falošné lieky, ktoré neobsahujú účinnú látku uvedenú na obale. Ak si v zahraničí – predovšetkým v Ázii a Afrike – potrebujeme kúpiť liek, odporúča sa rozhodnúť sa pre medikament od známej európskej alebo americkej farmaceutickej spoločnosti, hoci aj za vyššiu cenu. Nikdy však nekupujte lieky bez originálneho obalu, navlhnuté, po exspirácii, a úplným hazardom je kupovanie samostatných tabliet, ktoré len lekárnik „odráta“ do igelitového vrecúška.

„V Barme som videl kamenné lekárne, ktoré vyzerali pomerne dôveryhodne, ale lieky bolo možné kúpiť aj od predajcu sediaceho na zemi na miestnom trhu,“ spomína cestovateľ Dávid. „Našťastie sme počas cesty potrebovali dokúpiť len náplasti.“ „Ja som si do Turecka zabudla zobrať svoje protialergické lieky a hrozila som sa toho, že kvôli vynechanej dávke budem sopliť, kýchať a trieť si svrbiace oči,“ spomína Alena. „Na internete som si však našla názvy účinnej látky v mojich tabletkách a v lekárni v našom turistickom stredisku ich našťastie mali. Príbalový leták bol však v tureckom jazyku, dávkovaniu som vôbec nerozumela a v miestnej lekárni som sa zabudla opýtať. Riadila som sa len podľa dávkovacej schémy môjho lieku.“

Pre dovolenkárov existuje mobilná aplikácia Aesculap Lekárnička, ktorá je dostupná širokej verejnosti zdarma. Okrem názvov liekov, ako ich poznáme na Slovensku, obsahuje aj latinské názvy účinných látok a ďalšie údaje. Používateľovi umožňuje rýchly prístup k veľkému množstvu informácií, ktoré sú dôležité pri správnom výbere či užívaní lieku. Je možné si v nej vytvoriť vlastný elektronický zoznam liekov a diagnostikovaných chorôb. Na uloženie medikamentu do lekárničky stačí odfotiť jeho čiarový kód priamo na balení alebo ho vyhľadať v zozname. Prínosom pre používateľov je tiež schopnosť aplikácie upozorniť ich na nutnosť užiť lieky. V prípade, že niekto užíva viac liekov súčasne, aplikácia ho dokáže upozorniť na ich vzájomné ovplyvňovanie – interakcie a kontraindikácie. Bližšie informácie sú na webovej stránke aplikácie www.aesculap.sk.

Dôležité vedieť

  • na dovolenku si v prvom rade nezabudnite pribaliť lieky, ktoré užívate, v dostatočnom množstve
  • poznajte účinnú látku svojho lieku (alebo si ju zapíšte), resp. používajte mobilnú aplikáciu, ktorá vám poradí
  • nenakupujte v pochybných lekárňach a nikdy neoznačené lieky bez originálneho obalu
  • pozor na exspiráciu lieku a na to, či nebol navlhnutý (škvrny na obale)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #lieky #lekárnička