Hlava bolí v lete častejšie. Dôvodov je niekoľko

Každého tretieho človeka trápia v lete bolesti hlavy častejšie, ako v zime. Príčin môže byť hneď niekoľko.

17.08.2015 06:00
debata (2)
Netreba siahať hneď po tabletke. Foto: SHUTTERSTOCK
bolesť hlavy, migréna Netreba siahať hneď po tabletke.

Spôsobiť ich môžu aj náhle výkyvy počasia. Týždeň sú horúčavy, potom sa o desať stupňov ochladí. Častou letnou príčinou hlavybôľu je slnko či suchý vzduch klimatizácie v aute. Vziať si tabletku nebýva vždy tým najlepším riešením. Existujú aj iné.

Tu je zopár tipov, ako sa možno nepríjemnej bolesti hlavy v lete zbaviť.

Po slnení

Bolesť hlavy sa po nadmernom slnení vyskytuje často, pretože telo je prehriate a(lebo) stratilo veľa tekutín. V takomto prípade pomôže len rýchle schladenie organizmu. Priložte si na čelo na dve minúty ľadové vrecúška, potom ich rozdeľte a priložte na spánky, tiež na dve minúty. Nasledovať bude pauza, potom proces zopakujte, tentokrát už postačí minúta. Alternatívou môže byť studený obklad na čelo. Nezabúdajte veľa piť.

Pri grilovaní

Podobne ako v syroch a víne, aj v spracovanom mäse sa nachádza tyramín, ktorý môže zvyšovať krvný tlak, čo vyvolá hlavybôľ. Riešením je mäso dobre prichutiť! Štedro si ho ochuťte chilli alebo kajenským korením. Ostré korenie totiž bráni telu, aby zareagovalo bolesťou a tiež znižuje krvný tlak.

Krátko pred búrkou

Ľahká bolesť hlavy pred búrkou trápi predovšetkým meteosenzitívnych ľudí. Mení sa atmosférický tlak, vo vzduchu lietajú slabé elektromagnetické impulzy. V takomto prípade pomáha akupresúra. Prostredníkom a prstenníkom si tlačte jemne body vľavo a vpravo pri obočí, vydržte tri minúty. Pomáha to, pretože spánky sú prepojené s centrom bolesti.

Pre klimatizáciu

Ak v lete niekam cestujete a zapnete si bez rozmýšľania v aute klimatizáciu, telo utrpí šok. Aj z náhleho prechodu z tepla do „zimy“, môže hlava rozbolieť. Ak sa napriek tomu klimatizácie vzdať nemienite, znižujte teplotu v aute pomaly, aby sa telo mohlo prispôsobiť.

Čo ešte pomáha?

Liečivým prostriedkom na bolesti hlavy sú esenciálne oleje. Nakvapkajte si na spánky zopár kvapiek mätového oleja. Destilát z mäty uvoľňuje a má chladivý účinok.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatizácia #bolesť hlavy #grilovanie #mäta #zmena počasia #tyramín