Uši sú len inteligentné mikrofóny

Na Slovensku sa na tisíc živonarodených detí narodí jedno nepočujúce a 2-4 majú nejakú poruchu sluchu. Mnohí si myslia, že nepočujúce dieťa sa narodí nepočujúcim rodičom a tí už vedia, čo robiť. Pravda je taká, že 90 % detí s poruchami sluchu sa rodí počujúcim rodičom. Poruchu je dôležité zachytiť včas, pretože pri rozvoji reči je veľmi dôležité obdobie do troch rokov veku dieťaťa. Aj o tom sa zhovárame s MUDr. Irinou Šebovou, CSc., prednostkou Detskej otorinolaryngologickej kliniky na bratislavských Kramároch, ktorej ambíciou je zlepšiť zabehaný systém a vybudovať na Kramároch špičkové audiocentrum.

06.09.2015 06:00
uši, sluch, nepočujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Na Slovensku sa už v pôrodniciach robí aktívne vyhľadávanie detí s poruchami sluchu. Prečo je tento skríning významný už v takom nízkom veku?
O sluch sa dá prísť po celý život, či už pod vplyvom úrazu, zápalu, nádoru či z iných príčin. Až 80 % porúch sluchu je však vrodených. To znamená, že hneď po narodení vieme zachytiť veľmi vysoké percento detí, ktoré majú nejaký problém so sluchom. Podľa medzinárodných smerníc by v prípade takýchto detí mala prvá liečebná intervencia nastať už v období do šiesteho mesiaca života. Aj preto sa na novorodeneckých oddeleniach od roku 2006 povinne na tretí deň po narodení vykonáva vyhľadávanie detí s poruchami sluchu. Ide o vyšetrenie otoakustickými emisiami (OAE).

Prečo je dôležitá takáto včasná liečebná intervencia?
Človek počuje mozgom, nie ušami. Uši sú len inteligentné mikrofóny. Dieťa sa rodí s nezrelými sluchovými dráhami a tie dozrievajú prostredníctvom sluchovej stimulácie už od raného veku. Laici si musia uvedomiť, že problematika sluchu, to nie je len vonkajšie či stredné ucho. Vo vnútornom uchu sa mechanické impulzy menia na elektrické a sluchovými dráhami sa prenášajú do centier sluchu v mozgu. Tieto štruktúry treba odmalička stimulovať. Mozog má úžasnú kapacitu a plasticitu, ale do pol roka života dieťaťa sa sluchové centrum vytvára iným spôsobom ako neskôr.

Na Slovensku sa robí novorodenecký skríning sluchu na tretí deň po narodení a u rizikových novorodencov do jedného mesiaca. A čo mamičky, ktoré rodia v zahraničí?
Mali by sa informovať u svojho pediatra a ak sa toto vyšetrenie neurobilo, zabezpečiť ho dodatočne. Podľa odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva pre včasnú diagnostiku porúch sluchu u detí by mal na našej klinike od roku 2006 existovať národný register pre deti s poruchami sluchu. Inými slovami – mali by sme tu mať správu o všetkých deťoch v SR, u ktorých sa zistí porucha sluchu. Tento národný register však nefunguje. Mojou ambíciou je spojazdniť ho.

Vyšetrenie novorodencov prostredníctvom otoakustických emisií nepovie, o akú poruchu sluchu ide. Len sa zistí, že niečo nie je v poriadku. Aký by mal byť ďalší postup?
Rodičia majú od špecializovaného personálu vykonávajúceho OAE v prípade výsledkov svedčiacich o možnej poruche sluchu dostať ďalší kontrolný termín vyšetrenia. Rovnako ich má sledovať pediater a zaujímať sa o dovyšetrovanie dieťaťa. Do centrálneho registra má byť odoslané hlásenie o zistenej poruche sluchu. Takže mechanizmus, ktorý má zabezpečiť, aby dieťa neuniklo pozornosti a dostalo včas adekvátnu pomoc, má byť zabezpečený z viacerých strán. Aj o tomto by mali byť smernice, ktoré pripravujeme. Na diagnostiku konkrétnej poruchy sluchu by malo byť na Slovensku vybudovaných niekoľko centralizovaných pracovísk, detských audiocentier. Ďalším problémom je materiálno-technické vybavenie týchto pracovísk, pretože aj podľa slov hlavného odborníka pre ORL foniatri a ORL lekári pracujú so zastaranými zariadeniami.

Chcete teda povedať, že systém, ktorý tu teraz je, nie je dobrý?
Systém, ktorý existuje, je nerovnomerne rozvinutý. Chýbajú národné smernice týkajúce sa diagnostiky a liečby porúch sluchu u malých detí, chýbajú akademické nezávislé školiace centrá pre príslušných odborníkov. V praxi sa Slovensko odlišuje od západných vyspelých systémov chýbaním technických pracovníkov, tzv. akustikov, ktorí vo firmách nastavujú načúvacie prístroje a na pleciach foniatra je skontrolovať správnosť tohto nastavenia. Na Slovensku vykonávajú nastavenie foniatri, často im na to chýbajú patričné technológie, ktoré sú štandardom podľa západných smerníc. Dobre sa rozvinuli centrá kochleárnej implantácie, na Slovensku sú tri, ale kochleárny implantát je určený pre dieťa trpiace ťažkou poruchou sluchu, ktorému sa inak nedá pomôcť. Ja hovorím o skupine detí, ktoré potrebujú načúvacie prístroje. Dnešní rodičia sú často vzdelaní, ovládajú cudzie jazyky, študujú problematiku. Porovnávajú. Vznikla skupina rodičov nedoslýchavých detí, ktorí našli lepšiu starostlivosť v zahraničí a začali masívne chodiť do Brna, pretože tam sa podarilo diagnostiku, liečbu a rehabilitáciu porúch sluchu sústrediť na jednom mieste v súkromnom centre. My chceme získať naspäť ich dôveru.

Pracovali ste v Nemecku. Ako to bolo tam?
Ako ORL lekár som na Foniatrickom oddelení Univerzitnej ORL kliniky v Erlangene pracovala 2,5 roka v rámci prípravy na atestáciu z foniatrie a pedaudiológie. Ak dieťa potrebovalo prideliť a nastaviť načúvací prístroj, lekár po stanovení typu poruchy sluchu pacienta odoslal s patričnou dokumentáciou do firmy vyrábajúcej načúvacie prístroje. Rodičia mali právo odskúšať si ponúkané prístroje v troch firmách približne po dobu jedného mesiaca. Prístroje nastavil pre konkrétne dieťa vo firme akustický technik na základe počítačového programu. Takíto pracovníci sa vzdelávajú na špeciálnej strednej škole v Lübecku. Po určitom čase sa dieťa vrátilo ku mne na kontrolu, ako s načúvacím prístrojom počuje. Ak to bolo v poriadku, vydala som potvrdenie pre zdravotnú poisťovňu. Keďže u nás nejestvujú záväzné smernice, natrafíte napríklad na nedoslýchavé deti so stredne ťažkou poruchou sluchu, ktoré sú len v sledovaní a nemajú pridelené načúvacie prístroje. V Nemecku takéto dieťa okamžite dostáva načúvací prístroj na obe uši a podľa potreby s ním rehabilituje klinický logopéd. Existujú presné pokyny, ako pri ktorej poruche sluchu postupovať. Je to dôležité, existujú aj variácie, že dieťa na jedno ucho počuje a na druhé je hluché, alebo má na jednom uchu kochleárny implantát a na druhom načúvací prístroj.

U nás to takto nefunguje? Kto nastavuje na Slovensku načúvacie prístroje pre deti?
V kategorizácii je 479 druhov zdravotníckych pomôcok a príslušenstva pre sluchovo postihnutých. Z tohto počtu je časť vhodná pre malé deti. Je na foniatrovi, čo rodičom odporučí, nie je však preňho záväzné ponúknuť im viac druhov načúvacích prístrojov, takisto často nedostanú aparát domov na odskúšanie. Od samotných rodičov viem, že v nastavovaní aparátov sú veľké rezervy. Proces nastavovania načúvacích prístrojov sa u malých detí v porovnaní s dospelými výrazne líši. Dospelé osoby vedia foniatrovi povedať, ako dobre cez načúvací prístroj počujú. Malé deti tieto vnemy opísať nedokážu.

Prečo je také dôležité presné nastavenie načúvacieho prístroja?
Ak malé dieťa nepočuje dostatočne, nepočuje niektoré zvuky, nízke či vysoké, jednotlivé hlásky, nevie odlíšiť jedno slovo od iného, nemá správny rečový vzor a učí sa zle rozprávať. Citlivo robené nastavenie je dôležité aj preto, že vieme, že náš sluch má prah bolesti a istá hranica zvuku je pre človeka nepríjemná až bolestivá. Nesmie sa stať, aby načúvací prístroj zapískal, pretože dieťa, ktoré bude mať takúto zlú skúsenosť, bude ho odmietať. Dobre nastavený načúvací prístroj dieťa rado používa a chýba mu. Samozrejme, túto spätnú väzbu môžeme očakávať až od určitého veku.

MUDr. Irina Šebová, CSc., MPH, (1957)

MUDr. Irina Šebová. Foto: archív I. Šebovej
MUDr. Irina Šebová MUDr. Irina Šebová.

Je absolventkou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Po promócii v roku 1982 pôsobila na I. ORL klinike LF UK v Bratislave, kde z postu zástupkyne prednostu kliniky odišla v roku 1997 na nové pôsobisko ako primárka novovzniknutého oddelenia Nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

V rokoch 2012–2014 pôsobila na Foniatrickom a pedaudiologickom oddelení ORL kliniky Univerzitnej nemocnice v nemeckom Erlangene.

Od jesene minulého roka je prednostkou Detskej ORL kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci #sluch #uši #MUDr. Irina Šebová