Hľadajte doma. 5 domácich prostriedkov proti svrbeniu

Nepríjemné, v niektorých prípadoch nebezpečné svrbenie. Signalizovať môže kadečo... A keď si chceme (musíme) škriabaním uľaviť, hrozia napríklad aj infekcie.

08.09.2015 06:00
debata
Svrbí? Pomoc môže byť rýchla a lacná. Foto: SHUTTERSTOCK
svrbenie Svrbí? Pomoc môže byť rýchla a lacná.

Aj medzi domácimi prostriedkami možno nájsť zázraky, ktoré svrbenie zmiernia a škrabance zahoja. Netreba ich hľadať v lekárni. Reč je o akomkoľvek svrbení, ktorý má akýkoľvek dôvod. Môže ísť o alergiu, ekzém, štípanec… Takisto môže svrbieť ktorákoľvek časť tela. Hlava, ruka, noha. Vyskúšajte.

Banán, smotana a jogurt

Kombinácia týchto troch zložiek je nielen lacná, ale aj účinná. Zrelý banán roztlačte vidličkou a zmiešajte s polievkovou lyžicou smotany a lyžicou jogurtu. Pastu, ktorú získate, naneste na miesta, ktoré vás svrbia. Nechajte pôsobiť 20 minút, potom zmyte.

Soľný kúpeľ a ľubovník

Soľ – pomáha pri zapálenom hrdle na kloktanie, ale aj keď svrbí telo. Spolu s ľubovníkom ide o úžasnú kombináciu, ktorá pri svrbení iste pomôže. Napustite si vaňu, do vody pridajte balíček morskej soli. Po kúpeli telo vysušte a natrite ho ľubovníkovou silicou. Úľava od svrbenia je zaručená.

Čajová zmes

Recept obsahuje rad bylín a je obzvlášť zdravý. Potrebovať budete po 20 gramov brezových listov, dubovej kôry, krušiny, fenikla, bazy a sirôtky. Všetko zmiešajte dokopy a vrchovatú lyžicu tejto zmesi zalejte prevarenou vodou. Nechajte lúhovať 5 minút, pite trikrát denne. Táto čajová zmes má aj preventívne účinky.

Rozmarínový olej

Nie je vhodný len do kuchyne, poteší sa mu aj pleť. Potrebovať budete 30 ml rozmarínového oleja a tvrdý alkohol. Zrieďte s lyžicou vody. Masírujte týmto roztokom miesta, ktoré svrbia, aspoň trikrát denne. Zmes rozmarínového oleja s tvrdým alkoholom je predovšetkým účinná pri svrbení pokožky hlavy.

Protisvrbiaca praslička

Praslička roľná obsahuje oxid kremičitý, ktorý viaže vlhkosť a podporuje obnovu kožných buniek. Uvarte znej dve hrste v dvoch litroch vody. Preceďte a čaj nechajte vychladnúť. Potom ho dajte do chladničky, kým nebude mať desať stupňov. Namočte do tohto liečivého čaju gázu a priložte na miesta, ktoré svrbia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vaňa #banán #alergie #svrbenie #praslička #soľný kúpeľ #ľubovník