Brusnice na močový trakt. Ako prevencia, aj liek pri zápale

Zápal močových ciest, či už po prechladnutí alebo, v niektorých prípadoch, po sexuálnom styku, je veľmi bolestivý.

21.09.2015 06:00
brusnice, zápal močových ciest Foto:
Brusnice. Dobré a najmä zdravé v akejkoľvek forme.
debata (2)

Pálenie pred močením, pri močení či pri domočení, bolesti v podbrušku… Paradoxne, pomáha to, čo najviac bolí. Veľa močiť. Nutne tomu logicky predchádza: Veľa piť.

Prevencia proti cystitíde

Odpoveďou sú brusnice vo všetkých variantách. Pre kratšiu močovú rúru trápi zápal ženy častejšie ako mužov. Dôvodom je aj kratšia vzdialenosť medzi močovou trubicou a konečníkom. Črevné baktérie sa môžu do močovej trubice dostať tým pádom ľahšie. Za určitých okolností môžu byť brusnice liekom a pomôcť. Kyslé červené plody obsahujú silný prírodný antioxidant známy ako proanthocyanidín, ktorý môže zabrániť množeniu črevných baktérií v močovom trakte. Navyše, táto zložka je antibakteriálna a práve spomínané baktérie sú častokrát dôvodom pre opakované infekcie močového mechúra.

V akejkoľvek forme

V akej forme brusnice „užijete“, je v podstate jedno: možno vypiť brusnicovú šťavu, prášok, kapsule alebo lekvár či kompót – je jedno, ako si brusnice vychutnáte, pôsobiť budú rovnako. S lekárom sa však určite oplatí konzultovať odporúčané denné množstvo.

Pomôžu aj pri infekcii

Vzhľadom na antibakteriálny účinok brusníc môže byť toto bobuľové ovocie užitočné nielen s cieľom predchádzať zápalu, ale aj pri iných zdravotných problémoch ako je hnačka či reuma. Brusnice bohaté na antioxidanty dokážu tiež bojovať proti zápalu či znížiť hladinu cholesterolu. Dobre vplývajú aj na kardiovaskulárny systém.

Antibiotiká nenahradia

Ak brusnice používate pri zápale močových ciest ako jediný liek a počas niekoľkých dní sa príznaky zhoršia, musíte to jednoznačne konzultovať s lekárom. Žiadne liečivé rastliny totiž nenahradia antibiotiká a pozor! Niektoré z nich dokonca môžu mať aj vedľajšie účinky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #brusnice #močový mechúr #cystitída #infekčné choroby #črevné baktérie